null Beeld

Serie: Fleming

Mamma mia! Speelt de donkerharige, net iets te knappe Dominic Cooper – u kent hem van ‘The History Boys’, ‘An Education’ , ‘Captain America’ en, euh, ‘Mamma Mia!’ – vanavond echt de rol van James Bond-bedenker Ian Fleming? Dat is iets om uitgebreid voor te gaan zitten, met Bonds favoriete maaltijd (vers gedresseerde krab) en drankje (Black Velvet, een mix van Guinness en champagne) in de aanslag. De muziek, de entourage, de drank, de auto’s en de vrouwen: álles in de vierdelige Britse miniserie ‘Fleming’ ademt de sfeer van een Bond-film. De makers nemen het dan ook niet zo héél erg nauw met de waarheid.

Patrick Bremmers

Dominic Cooper «Onze dramaserie gaat veel meer uit van James Bond dan van de echte Ian Fleming. We verschuilen ons achter de gedachte dat dit onze gedramatiseerde versie is van het leven van de auteur. Zijn creatie James Bond was immers een wat meer glamoureuze versie van zichzelf.

»Wanneer je Flemings eerste boeken tegen het licht houdt, dan zijn die trouwens op het randje van racistisch. Seksistisch ook. Bond behandelt de mensen om hem heen niet bepaald voorbeeldig. Dat zegt veel over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, maar ook – kan ik me zo voorstellen – over hoe de de schrijver waarschijnlijk zélf is geweest. En zo’n personage zou wellicht niet zo leuk zijn om naar te kijken.»

HUMO Leg eens uit.

Cooper «In één van onze eerste gesprekken over hoe we Fleming zouden neerzetten, hebben we besloten dat we een interpretatie zouden geven. Hoe wíj dachten dat hij zou denken dat andere mensen hem graag zouden willen zien… Als je nog kunt volgen. Ik denk dat Ian Fleming in werkelijkheid een vrij moeilijke, harde en niet zo’n prettige man was.»

HUMO Heb je veel beeldmateriaal bekeken om Flemings maniertjes en loopje onder de knie te krijgen?

Cooper «Nou nee. Vanaf het moment dat ik gevraagd werd voor de rol van Fleming, dacht ik: dit is ludicrous, ik lijk in de verste verte niet op die man. Maar hoe meer ik te horen kreeg over wat de makers precies voor ogen hadden, hoe méér ik voor mezelf het besluit nam dat het helemaal niet nodig was om bepaalde fysieke overeenkomsten te vinden. Hoe Fleming zich gedroeg, hoe hij precies sprak: dat is niet zo belangrijk. Heel even hebben we met het idee gespeeld om toch zijn stem te imiteren. Maar Fleming was zó welbespraakt, zo typisch voor die tijd ook, dat het voor ons haast onverstaanbaar zou worden.»

HUMO Wat weten we eigenlijk over Flemings broer Peter?

Cooper «Elk vrouwelijk personage dat aan Ian Fleming wordt voorgesteld in het drama, informeert meteen daarna naar zijn broer: ‘Fleming, zegt u? Een broer van Peter?’ Peter Fleming was destijds een uiterst succesvolle schrijver en gold als het succesnummer van de familie. Ook op militair vlak was hij de zogeheten golden boy, én hij was de lievelingszoon van vader Fleming. Je kunt je de jaloezie, afgunst en verbittering dus wel voorstellen.»

HUMO Interessant voer voor psychologen is ook de band tussen zoon en moeder, op geweldige wijze neergezet door Lesley Manville.

Cooper «Ik denk dat de meeste mensen die het geluk hebben tot laat in hun volwassen leven een moeder te hebben, begrijpen hoe bepalend die relatie kan zijn. Ik ken toevallig iemand die net zo’n lastige relatie met zijn moeder heeft als Fleming, omdat ze zich zo opdringt en voortdurend zijn leven probeert te manipuleren. Evelyn Fleming haalt Ian het bloed onder de nagels vandaan, maar zet ook een aantal bepalende dingen in zijn leven in gang. Zo zorgt een telefoontje naar een zekere Winston ervoor dat hij een baantje krijgt bij de geheime dienst.»

HUMO Sean Connery, Roger Moore, George Lazenby, Pierec Brosnan, Daniel Craig… Straks Dominic Cooper? Ga je nog ooit James Bond spelen?

Cooper «Reken er maar op. I am sealing the deal now (lacht).»


Bekijk de trailer van 'Fleming'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234