Serie: Game of Thrones (seizoen 2)
Goeie vrouwenrollen, politieke steekspelen, incestueuze relaties en een dwerg die met de beste dialogen gaat lopen: ‘Game of Thrones’ is niet zomaar een fantasyreeks. Het is een realistisch menselijk drama in een fantastische context (hier: het fictieve continent Westeros) die akelig veel zegt over het hier en nu, net als ‘Battlestar Galactica’.
Maar in tegenstelling tot die reeks verslikt de HBO-adaptatie van George R.R. Martins boeken zich níét in oeverloze plotlijnen of een van de pot gerukte mythologie. Wel vaste prik in een seizoentje ‘Game of Thrones’: hoffelijk gekonkelfoes, lafhartig gekissebis en venijnige achterklap à volonté. En verder: prachtige sets en natuurbeelden, en een absolute stortvloed aan gruwelijk interessante personages. Het tweede seizoen start vanavond op 2BE, en dat wordt nog ambitieuzer dan het eerste, aldus showrunner D.B. Weiss.
D.B. Weiss (Zucht) «We moesten niet alleen het overzicht bewaren over die tweeduizend personages die we al kenden – en hen tegelijk fris en interessant houden – maar we hadden ook nog eens de nieuwe personages, die al even intrigerend moesten worden als de oude bekenden.
»’t Is niet dat na seizoen één onze basis er stond, en dat we maar plaats moesten vinden voor een handvol toevoegingen: de nieuwkomers waren met tíéntallen. George had een makkelijke oplossing achter de hand om alles overzichtelijk te houden: hij maakte zijn boeken langer (lacht). Maar wij hangen nu eenmaal vast aan tien afleveringen per seizoen. Geen klein bier dus, maar het is gelukt.»
- Wat mogen we verwachten van seizoen twee?
Weiss «In seizoen één zochten de personages naar hun plaats in de wereld en ontdekten wij samen met hen de rol die ze zouden gaan spelen. In seizoen twee beginnen ze hun lotsbestemmingen dan te vervullen. Bijvoorbeeld: Daenerys groeide uit van een klein, verlegen meisje tot een echte warrior queen,en nu wil ze terug wat wetmatig van haar is: de Zeven Koninkrijken.
»Een voordeel van een tweede seizoen: alle personages zitten al van bij het begin op een interessant moment in hun verhaal. Jon Snow marcheert naar het noorden met de Night’s Watch om te ontdekken wat er allemaal gaande is achter de Wall, zijn broer Robb is nu koning van het Noorden en trekt zuidwaarts, op zoek naar wraak voor de moord op hun vader.»
- En hoe zit het met de Lannisters?
Weiss «Tyrion en Cersei worden in seizoen twee nog belangrijker. Tyrion was altijd de wrange, sardonische aanwezigheid in de marge: hij had zelf geen macht, maar gaf er wel continu commentaar op. Maar nu heeft zijn vader Tywin hem tot King’s Hand benoemd, een titel die hij nooit wilde.
»Een groot deel van het seizoen draait erom hoe hij zich in die rol probeert te schikken, en er ergens ook plezier in vindt. Cersei daarentegen, voelt de controle uit haar vingers glippen: haar broer en geliefde Jaime is gevangengenomen en ze moet haar kinderen zien te beschermen terwijl een grote oorlog steeds dichterbij komt – ook de broers van Robert Baratheon zijn uit op de troon.
(Op dreef) »En dan is er nog de magie! Magie is al eeuwenlang zeldzaam in Westeros – mensen zijn het zelfs als een soort van bijgeloof gaan beschouwen – maar sijpelt nu terug de wereld in door de geboorte van de draken. Nee, sáái zal het zeker niet worden.»
- Welke personages zullen nog voor verrassingen zorgen dit seizoen?
Weiss «Theon! Eén van de grote verhaallijnen draait rond hem en hij is één van mijn absolute favorieten. Hij is zo’n beetje onze Gollum: het meest dubieuze personage van al, van wie je niet weet of hij uiteindelijk goed dan wel kwaad zal blijken.»
- Tot slot: ‘Game of Thrones’ krijgt dit seizoen zijn eerste epische veldslag. Hoe was het om dat te filmen?
Weiss (Droog) «Ik zal het zo zeggen: ik hoop dat de mensen er even veel plezier aan beleven als wij, toen wij ze in de modder en de regen aan het draaien waren. Dolle pret.»
Bekijk een fragment: