null Beeld

Serie: Game of Thrones

Opgelet, geeks en andere nerds! Wat prinses Leia was voor scifi- en fantasyliefhebbers van de jaren tachtig, is Daenerys Targaryen uit ‘Game of Thrones’, de HBO-bewerking van George R.R. Martins epos over de machtsstrijd tussen de koninkrijken van het fictieve Westeros, voor hun nakomelingen.

Bonnie Voet

En laat die succesreeks ― de best bekeken kabelserie van het moment in de VS ― eindelijk bij ons op de buis zijn. Actrice Emilia Clarke blijkt even petite als haar alter ego, maar daar houdt de gelijkenis dan ook op.

HUMO Het huis van de Targaryens zat bijna drie eeuwen op de IJzeren Troon van Westeros, maar behalve Daenerys denken ook leden van de Starks, de Lannisters, de Baratheons, de Arryns en de Greyjoys – we vergeten er vast een paar – er aanspraak op te kunnen maken. Hoelang heeft het geduurd voor je het zélf kon volgen?

Emilia Clarke (lacht) «Ik begrijp wat je bedoelt. Het was behoorlijk intimiderend om al die stambomen en namen te doorgronden. En ik moest dan nog eens een verzonnen taal, het Dothraki, leren spreken ook. Gelukkig oefenden we onze scènes eerst in het Engels ― dat leeft wat makkelijker in.»

HUMO Naar goede HBO-gewoonte zit er flink wat geweld, gekonkelfoes en seks in de serie. Ook jij bent in evakostuum te bewonderen.

Clarke «En dat was best beangstigend, zeker omdat dit mijn eerste grote rol is. Maar uiteindelijk draait het allemaal om Daenerys’ evolutie van een timide, passief meisje tot een vrouw. Op geestelijk vlak, maar ook lichamelijk en seksueel, en dan horen zulke scènes er nu eenmaal bij.

»Seks is ook belangrijk in de relatie met haar man: Daenerys wordt heel jong door haar broer uitgehuwelijkt, verkocht bijna, aan de leider van een woest volk van ruiters. In het begin is ze zo bang van die Khal Drogo dat ze verwacht verkracht te worden, maar als dat niet gebeurt, is ze wel zo intelligent om seks te gebruiken om een evenwaardige partner in dat huwelijk te worden.

»Misschien zelfs de dominante. Ze móét dat doen: ‘t is een kwestie van overleven. En zodra ze zich bij haar situatie neerlegt en merkt hoe ook haar man haar aanvaardt en respecteert, gaat ze écht van hem houden.

»Het is alsof ze door dat hele proces leert wat ze wil, en waarvoor ze in de wieg gelegd is. Van alles en iedereen steekt ze dingen op die ze kan gebruiken in wat haar nog te wachten staat.»

HUMO Het lijkt wel een constante in ‘Games of Thrones’: vrouwen die als pion of pasmunt gebruikt worden, blijken als het er echt op aankomt aan de touwtjes te trekken.

Clarke «Absoluut. De vrouwen zijn badass. Door hun moederlijke, zorgende kant en de beperktere keuzes die ze hebben, worden ze erg op de proef gesteld en moeten ze sterker zijn dan eender welke man. Uiteindelijk worden ze tien keer gevaarlijker dan al die koningen, soldaten en samenzweerders samen. En reken maar dat ze op wraak uit zijn.»

HUMO ‘A Song of Ice and Fire’, de boekenreeks waarop de tv-serie is gebaseerd, telt vijf delen en er zouden er nog twee bij komen. Niet bang dat je je hele jonge leven aan de saga vastzit?

Clarke «Die mogelijkheid bestaat, maar omdat Daenerys nog zo jong is en zo veel meemaakt, is ze in elk deel bijna een ander personage. En ik ben sowieso een fan, dus het idee van een langlopende reeks maakt me alleen maar blij.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234