null Beeld

Serie: George Gently

De sjofel geklede Detective Chief Inspector Vera Stanhope uit 'Vera' heeft haar politiepenning weer ingeleverd, maar Canvas blijft op zaterdagavond nog even in het onherbergzame Noord-Engeland, met twee nieuwe afleveringen van sixties cop George Gently.

Patrick Bremmers

Vanavond gaat hij op zoek naar de geheimzinnige oudere liefde van een vermoord 17-jarig meisje, en volgende week onderzoekt hij de geheimzinnige omstandigheden waarin zijn vaste informant China de dood vond. Martin Shaw neemt als vanouds de politiehonneurs waar.

Martin Shaw «George Gently is zó anders dan ik zelf ben, dat ik altijd weer moet wennen. Niet alleen aan zijn kleding en schoenen, maar vooral aan zijn persoonlijkheid. Langer dan een uur of twee duurt dat niet, omdat de verhalen zo verdraaid goed zijn geschreven en ik 'm al tien keer eerder heb gespeeld.

»Alleen zijn accent moet ik me iedere keer opnieuw eigen maken: ik kom uit de buurt van Birmingham, en Gently heeft een typisch Londens accent - hij is als inspecteur van Scotland Yard naar Noord-Engeland gedetacheerd.»


HUMO 'The Professionals', 'The Chief', 'Dalgliesh', 'Judge John Deed' en nu weer 'George Gently': u hebt uw sporen in het Britse detectivegenre ruimschoots verdiend. Weet u waarom ze altijd ú moeten hebben?

Shaw «Onze tv executives willen hun baantje behouden en ze zijn daarom niet bereid veel risico te nemen. Dus zeggen ze: 'Die Shaw was succesvol met die en die detectiverol; misschien brengt hij het er met deze inspecteur óók goed vanaf.' En ik mag in alle bescheidenheid zeggen dat ik er veel succes mee heb gehad, na 48 jaar in dit vak.

»Het is weleens frustrerend om telkens voor de rol van tv-inspecteur te worden gevraagd, maar dat zijn nu eenmaal de rollen waar je door herinnerd wordt. Ik heb vaker een homo gespeeld dan een politieman, maar weinig mensen weten dat nog.

»Naast mijn televisiewerk sta ik ook veel in het theater, en daar speel ik een compleet ander soort rollen. Dat rekt en strekt de acteerspieren en houdt de creativiteit levend. Die afwisseling is belangrijk. Ik reken mezelf tot de method acting-school: het gaat niet om de persoonlijkheid van de acteur, maar om het karakter dat je speelt.

»Sinds Marlon Brando, Montgomery Clift en Rod Steiger is de acteur een echte kameleon. Voordien speelden succesvolle acteurs altijd zichzelf; denk aan Rock Hudson, Tony Curtis en Stewart Granger


HUMO Heeft u na vier seizoenen 'George Gently' door wat voor iemand hij is?

Shaw «Gently is een man van conflicten: niet alleen met zijn brigadier Bacchus (Lee Ingleby, red.), die de boeven zo nu en dan een flink pak slaag geeft, maar ook met zichzelf. Dat zag je al in de pilotaflevering: zijn vrouw kwam plotseling te overlijden en hij moest de schijn ophouden dat hij een geharde politieman was, terwijl hij verscheurd werd door verdriet.

»Die conflicten en tegenstellingen zijn niet toevallig: we moeten de kijkers blijven verrassen, want daar zijn ze dol op. Het publiek is veel intelligenter dan tv-makers veronderstellen. Mensen stappen vaak op me af: 'Die inspecteur die jij speelt, die is zo ánders.' Zolang ze dat zeggen, gaan we door.»

Bekijk de trailer »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234