null Beeld

Serie: Girls

Drugs, slechte seks en een soa - en hoe was úwweekend eigenlijk? We dollen maar wat. Al zijn dit wel de hoofdingrediënten van 'Girls', de Amerikaanse succesreeks (vanaf woensdag op Acht) rond twintiger Hannah en haar drie vriendinnen. De vier meiden wonen in New York en zijn geobsedeerd door relaties, maar daar houdt de vergelijking met pakweg 'Sex and the City' dan ook op.

Fabulous kun je het leven van Hannah immers bezwaarlijk noemen: na jarenlang op de centjes van papa te hebben geteerd, moet ze plots voor zichzelf zorgen. En dat is niet zo simpel. De arbeidsmarkt ligt er behoorlijk zieltogend bij en ook haar liefdesleven raakt maar niet voorbij het stadium van de fuck buddies. 'Girls' werd in Amerika enthousiast onthaald, net als schrijfster én hoofdrolspeelster Lena Dunham, die met haar heerlijk ironische stijl al tot 'de nieuwe Woody Allen' werd gebombardeerd.

Lena Dunham «Die vergelijking is wel wat bij de haren getrokken. Hallo?! Woody Allen is geweldig! Hij is mijn rolmodel bij uitstek, sterk hoe hij zo'n lange carrière heeft uitgebouwd zonder ooit iets tegen zijn zin te doen.»

- Van Woody Allen wordt weleens gezegd dat hij altijd een bepaalde versie van zichzelf speelt. Is Hannah ook een soort dubbelgangster van jou?

Dunham «Veel van de verhaallijnen zijn inderdaad gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Vooral de gênante dingen die Hannah meemaakt, zijn recht uit mijn leven gegrepen. Zo van die kemels waar je niet over durft te praten, omdat ze te beschamend zijn. Maar ze op tv tonen, voor een groot publiek: geen probleem (lacht).

»Hannahs leven is wel net iets wilder dan dat van mij. Ze gaat bijna elke avond naar een hip feestje, terwijl je mij meestal thuis zult vinden, met een kopje thee. Ook de hoeveelheid seks in 'Girls' is helaas geen graadmeter voor mijn echte leven. De kennis die ik op dat vlak vergaard heb, is gebaseerd op een veel kleiner aantal bedpartners dan de meeste mensen denken.»

- Waarom ben je zo dicht bij je eigen leven gebleven tijdens het schrijven? Omdat dat gemakkelijker was?

Dunham «Ja, maar ik had ook het gevoel dat er voor mijn leeftijdscategorie - ik was 24 toen ik eraan begon - bitter weinig te beleven viel op de televisie. Ga het maar na: er zijn honderden komische series die over studenten of dertigers gaan, maar pas afgestudeerde twintigers zonder job kom je nauwelijks tegen.»

- Hannah omschrijft zichzelf als 'de stem van een generatie', om dat vervolgens bij te stellen naar 'of toch eenstem, van een generatie'.

Dunham «Met die uitspraak wilde ik critici de mond snoeren die Hannah als zondebok voor een hele generatie wilden gebruiken. Ik ben me ervan bewust dat 25 altijd een moeilijke leeftijd is geweest, niet alleen vandaag. 't Is een leeftijd waarop velen - ikzelf ook, hoor - zich nogal narcistisch gaan gedragen. Iedereen wil uit de band springen, anders zijn dan de rest: 'Ik luister naar muziek die echt niemand anders kent', 'Mijn oorbellen zijn zo vintage dat je ze nergens meer vindt'... (glimlacht) Eigenlijk is het leven van een twintiger vooral heel vermoeiend. Facebook en Twitter moedigen dat navelstaren ook alleen maar aan. Vandaag is het doodnormaal dat je een foto van je lunch als 'nieuwtje' met de wereld deelt. Maar wie zit daar eigenlijk op te wachten?»

- Wij alvast niet. Naast de vele lofbetuigingen kwam er ook heel wat kritiek op 'Girls', vooral uit conservatieve hoek. Had je dat verwacht?

Dunham «Tja, ik loop inderdaad nogal veel naakt rond in de reeks, maar dat doe ik in het echte leven ook. Als dat voor sommigen niet strookt met het beeld dat ze hebben van jonge vrouwen, so be it. Er zullen altijd wel mensen zijn die kritiek moeten geven, niet? Ik ken alvast geen enkele beroemdheid die door iedereen op handen wordt gedragen. (Denkt even na) Behalve Will Smith dan misschien.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234