null Beeld

Serie: Gotham

De geschiedenis van Batman is ondertussen al vaker verteld en herverteld dan die van Jezus; voor de beste voorbeelden in allerlei media verwijzen we u graag naar de film ‘Batman Begins’ (Christopher Nolan), de comicbookreeksen ‘Batman: Year One’ (Frank Miller en David Mazzucchelli) en ‘Batman: Zero Year’ (Scott Snyder en Greg Capullo), en de videogame ‘Batman: Arkham Asylum’.

vvp

Wie daarna nog geen genoeg heeft van de Caped Crusader – of wie comics dan wel games beneden zijn waardigheid acht – kan vanavond naar VIER kijken: daar gaan ze van start met het kakelverse ‘Gotham’, over de thuishaven van Batman toen die nog een kleine uk was en gewoon Bruce Wayne heette. Ook jonge versies van enkele Batman-slechteriken (o.a. Catwoman, Riddler en Penguin) komen aan bod, maar de hoofdrol is weggelegd voor politieman (de latere chief commissioner) James Gordon, die de moord op Bruces ouders onderzoekt en de corruptie in het departement een halt wil toeroepen.

Danny Cannon (regisseur eerste aflevering) «De look van ‘Gotham’ was enorm belangrijk; ik heb deze job ook maar gekregen omdat mijn visie op de stad exact dezelfde was als die van bedenker Bruno Heller (ook bedenker van ‘The Mentalist’, red.), zonder dat ik het wist. Wij dachten allebei aan het New York van ‘The Warriors’, ‘Serpico’ en ‘The French Connection’: een vuile, grauwe, verziekte neonstad. Als de gentrificatie van New York niet was gebeurd, als Koch en Bloomberg en Giuliani er nooit waren geweest en als het met de stad na 1979 alleen maar bergaf was gegaan… Ja, dan kom je zo ongeveer bij Gotham City uit (lacht).

»Gotham is een soort levend anachronisme, waarin het niet uitmaakt wat voor telefoons of auto’s er zijn: het is toch een wereld waarin niks werkt. Een fucked up, kapotte, corrupte wereld die wij met z’n allen graag zien. En weet je waarom? Omdat dáár de beste verhalen voorkomen.»

- Batman is natuurlijk al wel door enkele beroemde stilisten vormgegeven, o.a. door Christopher Nolan en Tim Burton…

Cannon «Je moet Batman zien als een Griekse tragedie: die kunnen ook elke keer weer – in duizenden verschillende decors, met duizenden verschillende acteurs – een nieuw publiek boeien, gewoon omdat het verhaal zo goed is. Bij ons is het net zo: de Batman-franchise is zo mooi, zo stérk... Het is ook helemaal geen superheldenverhaal – er komen geen sciencefictiontrucjes of superkrachten aan te pas – maar een menselijk drama.

»Maar er is altijd een kans dat we falen in ons opzet als je ziet wie ons al voorging. Met ‘Gotham’ proberen wij onze eigen Rolling Stones-cover te brengen: het nummer is sowieso goed, wij kunnen alleen maar hopen dat je onze versie ook kunt appreciëren.»

- Blijft wel de kritiek dat dit een Batmanreeks is zonder Batman: hebben jullie jezelf in de voet geschoten?

Cannon «Ik zou nooit zo gek zijn om te proberen al die waanzinnige – en waanzinnig coole – Batmanfans wijs te maken dat dit een Batmanreeks is. Nee, dit is een Gothamreeks. Vandaar dat ze ook ‘Gotham’ heet, snap je? (knipoogt) Het hoofdpersonage heet niet Bruce of James, maar Gotham. En daar gebeuren er veel dingen, worden veel slechteriken gecreëerd, wordt alles onverbiddelijk de dieperik in gesleurd, zoals in alle donkerste krochten van elke wereldstad. Wat wij laten zien is hoe die onverbiddelijke minnares die Gotham heet, Batman ontegensprekelijk nódig heeft. En wanneer die zijn vleugels uitslaat, zal onze reeks ophouden.»


Bekijk de trailer van 'Gotham'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234