null Beeld

Serie: Grantchester

Fans van godvruchtige televisiehelden zijn gezegend, want naast dominee Gremdaat, kapelaan Odekerke, Father Brown, Geraldine Granger uit ‘The Vicar of Dibley’, Adam Smallbone uit ‘Rev’ en de dominee uit ‘Keeping Up Appearances’ komt vanaf vanavond een nieuwe jonge dominee de religieuze televisiegelederen versterken: de knappe Sidney Chambers, dominee van het oer-Engelse dorpje Grantchester en gespeeld door aanstormend talent James Norton.

Patrick Bremmers

In het naoorlogse Engeland van 1953 binden hij en politieman/tegenpool Geordie Keating (een rol van Robson ‘Wire in the Blood’ Green) de strijd aan met de misdaad. In Engeland was deze verfilming van de eerste roman van bisschopszoon James Runcie zo’n succes (6,6 miljoen kijkers!) dat ITV inmiddels het groene licht heeft gegeven voor een vervolg.

HUMO Wees gegroet, producer Diederick Santer. Hoe ben je in hemelsnaam van de dagelijkse soap ‘EastEnders’, die je jarenlang hebt gemaakt, bij een sexy, crimefightende dominee beland?

Diederick Santer «Ruim drie jaar geleden kreeg ik een manuscript voor een boek in handen. Het was geschreven door iemand waar ik weleens van gehoord had: James Runcie, de zoon van de voormalige aartsbisschop van Canterbury, Robert Runcie. Aangezien mijn vader ook een bisschop was, was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. James en ik hebben elkaar ontmoet en toen bleek dat het personage Sidney Chambers in essentie zijn eigen vader was. Ik zag meteen allerlei mogelijkheden voor een warme, clevere, maar ook vrij duistere detectiveserie.»

HUMO ‘Grantchester’ is inderdaad dubbelzinnig. Enerzijds schijnt de zon, is de lucht hemelsblauw en staat de natuur volop in bloei; anderzijds proberen de mensen nog altijd in het reine te komen met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Santer «Toen ik Runcies boek voor het eerst las, was het net dát wat me aansprak: de dualiteit ervan. Het feit dat Sidney een ‘een man van God’ is, een ‘man van vrede’, maar tegelijk ook een man die aan het front heeft gezeten. Grote christelijke concepten en waarden als ‘vergeving’ en ‘liefde’ lopen als een rode draad door ‘Grantchester’. Géén gemakkelijke onderwerpen. Het ís immers niet altijd eenvoudig om je medemens te vergeven, graag te zien. Zeker in de nasleep van de oorlog. In het Cambridge van de jaren 50 hing de oorlog nog altijd als een grote schaduw over de mensen. En typisch Engels: de mensen spraken er nauwelijks over.»

HUMO Wil Sidney vooral misdrijven oplossen om zijn eigen oorlogstrauma te verwerken, denk je?

Santer «Sidney heeft het verleden zeker nog geen plaats gegeven. Tegelijkertijd denk ik dat hij zich soms een beetje gevangen voelt in zijn rol als predikant: in zo’n kleine leefgemeenschap heeft die toch een bepaalde rol te spelen. Tel daarbij zijn problemen op romantisch gebied...

»Dat gezegd zijnde: door misdrijven op te lossen maakt Sidney het leven gewoon wat meer exciting. Het is een vorm van escapisme. Bovendien is hij ontzettend gesteld op zijn partner in crime Geordie. Sidney beleeft enorm veel plezier aan hun vriendschap.»

HUMO Hoe zou je de band tussen Geordie en Sidney omschrijven?

Santer «Geordie en Sidney zijn tegenpolen. Geordie is afkomstig uit Noord-Engeland, Sidney is van het zuiden. Geordie heeft geen opleiding genoten, terwijl Sidney heel wat letters heeft gevreten. Geordie gaat af op z’n instinct, Sidney is heel rationeel. Geordie is een twijfelaar, terwijl Sidney een diepgelovig man is. Geordie is getrouwd, Sidney is alleenstaand. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Op zowat élk vlak zijn ze verschillend. En dat is natuurlijk een zegen voor ons, makers: als we die twee personages naast elkaar zetten en met een bepaalde situatie confronteren, reageren ze totaal anders. Enter de interessante discussies en boeiende conflicten.»


Bekijk de trailer van 'Grantchester'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234