null Beeld

Serie: Hinterland

Overgewaaid naar Groot-Brittannië vanuit Scandinavië: de detectiveserie waarin de hoofdrol niet zozeer is weggelegd voor de licht-autistische politieman, maar voor de natuur en het landschap. Oftewel: verdwaalde plastic boodschappentasjes in prikkeldraad, schrale steengronden, verlaten boerderijen en bergen en heuvels zo ver het oog reikt.

Patrick Bremmers

In de nieuwe Welsh-Engelse detective ‘Hinterland’ gaat DCI Tom Mathias, afkomstig van de Metropolitan Police in Londen, moordenaars én zijn eigen demonen te lijf in het achterland van Aberystwyth, de belangrijkste plaats in het Welshe graafschap Ceredigion. Schrijver, bedenker, producer en regisseur Ed Thomas licht ons zijn geesteskind toe.

Ed Thomas «Hoe ‘Hinterland’ tot stand is gekomen? In wezen door mijn vriendschap met onze gewaardeerde hoofdrolspeler Richard Harrington. Wij kennen elkaar nu zo’n kleine twintig jaar. Tot nog toe had Richard altijd slechteriken gespeeld, vrij charismatische personages die ontzettend tot de verbeelding spraken, maar ik wilde hem weleens in de rol van een getroebleerde politieman zien. Mathias is een gekweld personage met een pretty bad verleden, die gedurende zijn ontwikkeling als persoon compassie en medelijden ontdekt. Ik wist zeker dat dat gegeven Richard zou aanspreken en dat bleek het geval. Vandaar dat hij al vrij vroeg aan boord is gekomen.

»Die aandacht voor de omgeving stond ook vanaf het begin vast. We wilden een aantal verhalen vertellen die echt uit het landschap voortkwamen, maar tegelijk ook voldoende universele aantrekkingskracht hadden. De grimmige natuur, de spectaculaire uitzichten zijn als het ware een metafoor voor Mathias’ innerlijke strijd. Hoewel… dat mag de kijker zelf uitmaken.»

HUMO Wat kan je over de Ceredigion vertellen?

Thomas «Het is een streek waar echt nog Welsh gesproken wordt. Eén van onze producers kende de plek een beetje omdat hij er vroeger op de universiteit heeft gezeten. Er is nog nooit voor de televisie gefilmd. Onbegrijpelijk; wij zijn ondertussen allemaal een beetje verliefd geworden op de regio.»

HUMO Het fraaie landschap is bijna een apart hoofdpersonage niet?

Thomas «Absoluut. Voordat we met de opnamen begonnen, hadden we – met het oog op het budget – het plan om hier in Ceredigion de grote fraaie landschappen te filmen en vervolgens de scènes binnenshuis en in het politiebureau in Cardiff te gaan draaien, zoals de meeste film- en televisiemakers doen. Maar toen we zagen welke mogelijkheden het geweldige landschap bood, hebben we onze plannen bijgesteld.»

HUMO Is ‘Hinterland’ de eerste productie waarin zowel Engels als Welsh wordt gesproken?

Thomas «Nee hoor. Vijftien jaar geleden heb ik enkele afleveringen van de detectiveserie ‘A Mind of Kill’ geregisseerd, met Philip Madoc in de hoofdrol. Die serie werd internationaal nauwelijks opgepikt. Waarom? Geen idee. Misschien leven we nu, na het succes van de Zweedse ‘Wallander’ en het fenomeen ‘The Killing’, wat dat betreft in een andere tijd? In elk geval kan dat Welsh nu wél. Ik ben ervan overtuigd dat de Scandivaniërs voor meer breeddenkendheid hebben gezorgd.»

HUMO Qua toon lijkt ‘Hinterland’ ook op die Scandinavische series. Is dat een bewuste keuze?

Thomas «Niet echt. Zodra je je daar bewust mee gaat bezighouden, ben je volgens mij ten dode opgeschreven. Als je zó uitgekookt te werk gaat, zijn de charme en de magie weg.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234