null Beeld

Serie: Homeland

Blond, briljant, bipolair: ziedaar CIA-analiste Carrie Mathison in een notendop. In het eerste seizoen van prijsbeest 'Homeland' hielp ze u uitvlooien of sergeant Nicholas Brody (slim, sterk, mismeesterd in Irak) een oorlogsheld dan wel een overgelopen spion is.

Redactie

Onverbiddelijke verdenking en puffende twijfel dansten toen even een tango, maar nu voor iedereen duidelijk is dat Brody zich tot de islam heeft bekeerd en kwaaierd Abu Nazir achternaloopt, ligt de weg open voor nieuw spannends in seizoen twee – afstemmen op 2BE dus, of de Staatsveiligheid op uw dak!

We zijn enkele maanden na de geweldige cliffhanger waarmee de eerste reeks finishte (we keken met onze kin op onze knieën toe hoe Carrie haar herinneringen probeerde te wissen met elektroshocktherapie), en Brody is intussen verkozen tot Congreslid. Benieuwd welk onheil Brody (Damian Lewis) nog zal uitrichten, of Carrie (Claire Danes) dat kan verhelpen en – vooral - of de twee nog eens met elkaar op dezelfde achterbank belanden?

Claire Danes «Let’s face it: die scène was niet erotisch te noemen. Net daarom was ze zo sterk: onverbloemde, losse, gênante, bezopen achterbankseks.»

- Serieus nu: kijk je anders naar het terrorismespook dan vroeger?

Danes «Niet echt. Ik heb veel gereisd, en dat heeft mij een rijke culturele bagage gegeven. Wel heb ik door 9/11 beseft dat er patriottisme in mij schuilt. Ik voelde me toen heel persoonlijk betrokken: op nog geen mijl van die torens ben ik opgegroeid. Door de liberale opvoeding van mijn ouders heb ik het Amerikaanse narcisme altijd in vraag gesteld – maar door de aanslagen heb ik ingezien dat ik lange tijd chauvinisme heb verward met vaderlandsliefde.»

Voor 'Homeland' heb ik een dag doorgebracht met een officier in het hoofdkwartier van de CIA, in Virginia. De vurige toewijding aan de Verenigde Staten van de geheime agenten daar heeft mij geraakt. (Op dreef) Die mannen spioneren echt! Ze leiden een nomadisch bestaan, kruipen in verschillende rollen. Hun grillige leven is enigszins vergelijkbaar met dat van acteurs: nooit weten waarmee je de volgende maanden bezig zult zijn, veel reizen, voortdurend geïsoleerde, losgekoppelde ervaringen opdoen. In de serie concentreer ik me vooral op dat menselijke aspect, de politieke heisa is de achtergrond waartegen alles zich afspeelt.»

- Je bent psychologe. Heeft dat je geholpen om de aan een bipolaire stoornis lijdende Carrie neer te zetten?

Danes «Ik begrijp nu in elk geval waarom mensen met een bipolaire stoornis zo terughoudend zijn om zich te laten behandelen: uit angst om hun momenten van extreme euforie te verliezen. In het geval van Carrie zorgt die mentale toestand er net voor dat ze zo goed is in haar vak.»

De makers van de serie hebben Carries mentale toestand echt uitgespit tot op de bodem: ze is niet gewoon een pillenslikster, ze is verrassend en complex. En daardoor kan ik natuurlijk vrolijk experimenten met allerhande manieren van acteren. (Lacht) Ik voel mij zoals een verkoper op Canal Street, met een regenjas vol horloges: 'Wat wil je? I got this, I got that, I got this'.»

- Bedenker Alex Gansa maakte de vergelijking met 'Casablanca': Carrie en Brody worstelen net als Ilsa en Rick met het dilemma tussen liefde en plicht.

Danes «Ze zijn mekaars spiegel: erg geïsoleerd en gebroken om dezelfde redenen. In hun job gebeurt alles clandestien, en daardoor is het moeilijk om een langdurige relatie te onderhouden.»

De situatie is heel gecompliceerd voor Carrie: haar job is haar alles, maar ze is geen gevoelloze workaholic. Ze slaapt met een man die ze verdenkt van terrorisme... It’s perfectly fucked up.»

Trailer seizoen 2:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234