null Beeld

Serie: Homeland


Tien jaar na 9/11: de laatste Amerikaanse troepen zijn uit Irak weg, maar de strijd tegen het terrorisme gaat door. Hoewel de Amerikanen hun nationale trauma nog niet volledig verwerkt hebben, vinden ze het niet meer pijnlijk om met die zwarte bladzijde uit hun geschiedenis geconfronteerd te worden, en de gloednieuwe, in de VS unaniem geprezen reeks 'Homeland' bewijst dat.

Redactie


Uitgangspunt van de serie: de vermiste Amerikaanse marinier Nicholas Brody (Damian Lewis) wordt na jaren gevangenschap bevrijd uit een Afghaans kamp en bij zijn thuiskomst als een oorlogsheld ontvangen.


CIA-agente Carrie Mathison (Claire Danes) is er echter van overtuigd dat Brody inmiddels voor Al-Qaeda werkt en een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Het eerste seizoen was afgelopen oktober voor het eerst in Amerikaanse huiskamers te zien en is ontsproten aan het brein van '24'-makers Howard Gordon en Alex Gansa.


Howard Gordon «In '24' probeerde Jack Bauer ook wel terroristische aanslagen te voorkomen, maar toch zijn '24' en 'Homeland' even verschillend als Bush en Obama. Terwijl het in die eerste serie nog overduidelijk was wie de patriot was en wie de verrader, wordt het in 'Homeland' allemaal wat complexer: er is geen sprake van goede of slechte personages.


»In de realiteit is alles ook veel genuanceerder geworden. Wat betekent het tegenwoordig om een Amerikaan te zijn? Hoe legt Amerika haar macht op aan de rest van de wereld? Waar moeten we bang voor zijn?»


Alex Gansa «Beide tv-reeksen hebben wel een ongelukkige timing gemeen: '24' kwam twee maanden na 9/11 op het scherm, en middenin de opnames van 'Homeland' werd Osama bin Laden doodgeschoten. Ik dacht meteen: 'We kunnen er evengoed mee ophouden, niemand zal nog geïnteresseerd zijn in wat we te vertellen hebben.'»


Gordon «Ik was optimistischer, want in essentie is 'Homeland' geen post-9/11 reeks, maar een post-bin Laden reeks. Zijn de wraakgevoelens van de Amerikanen nu verzadigd? Is de strijd tegen het terrorisme – wat dat ook moge betekenen – nu voorgoed voorbij?


»En hoe moeilijk is het voor de teruggekeerde soldaten om zich weer aan het dagelijkse leven aan te passen? Dat zijn de vragen die ons momenteel bezighouden en in 'Homeland' aan bod komen.»


Gansa «In dat opzicht is het ook erg mooi dat we voor de reeks hebben samengewerkt met de Israëlische makers van 'Hatufim', waarop 'Homeland' losjes gebaseerd is. 'Hatufim' – Hebreeuws voor 'krijgsgevangene' – focust alleen op het persoonlijke leven van soldaten die na de oorlog teruggekeerd zijn naar Israël, terwijl er bij ons meer thrillerelementen in de plot verwerkt zitten.


»In tegenstelling tot wat we vreesden, vonden die Israëli's dat helemaal niet erg: ze hebben ons zelfs verteld dat ze enkele van onze ideeën gaan gebruiken in het tweede seizoen van 'Hatufim'. En toen we in Israël aan het filmen waren, hebben ze ons geholpen waar ze konden. Really very cool.»


- Ook very cool: president Obama die publiekelijk toegaf grote fan te zijn van 'Homeland'.


Gordon «Een ongelofelijke eer! Al vraag ik me af of het niet komt doordat er een flard uit zijn speech over de dood van Bin Laden in de opening credits zit (lacht).»


Bekijk de trailer:


Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234