null Beeld

Serie: Homeland

Wie tot op vandaag de laatste aflevering van het derde seizoen van ‘Homeland’ nog altijd onaangeroerd op de digibox heeft staan: staakt het lezen, hier komt een plotwending die u liever niet ziet aankomen.

Tom Raes

We hebben het uiteraard over de gewaagde keuze van de ‘Homeland’-schrijvers om Nicholas Brody, hun populairste personage – en een rol van Damien Lewis – publiekelijk op te hangen, en zo met één ruk aan het touw meteen ook schoon schip te maken met de op dat moment al tot op de draad versleten verhaallijn rond zijn sympathieën voor al wat terroristisch is.

Kwam zo ook abrupt aan een einde: de bad romance tussen terrorist Brody en de bipolaire CIA-agente Carrie Mathison (Claire Danes). Carrie, het zal u allerminst verbazen, heeft bij de start van het vierde seizoen één en ander op haar bord liggen.

Claire Danes «Er is wat tijd voorbijgegaan sinds het einde van het vorige seizoen, en Carrie is ondertussen station chief geworden in Kaboel. Ze leidt haar eigen basis en moet droneaanvallen coördineren. Dat doet ze met een bijna manische toewijding, zoals we dat van haar gewend zijn. Alleen verliest ze zich deze keer in haar werk om niet stil te moeten staan bij de dood van Brody, en om niet te veel in dezelfde ruimte te moeten zijn met het kind dat ze ondertussen van hem gekregen heeft. Maar ze zit nu eenmaal in een enorm gevaarlijke wereld, en bij haar kan het elastiek maar zo lang gespannen staan voor het weer knapt.»

- Wie hoopte op een makkelijk seizoen voor Carrie mag die hoop bij dezen opbergen?

Danes «Tel míj daar gerust bij. Bij het begin van elk seizoen hoop ik telkens weer dat ze déze keer misschien wat meer geluk mag hebben, dat ze ook eens een wat kalmere periode mag beleven… Maar néé, hoor.»

- Het derde seizoen eindigde met de executie van Nicholas Brody. Damien Lewis zien we dus niet meer terug.

Danes «Ik zal hem missen, wees daar maar zeker van. Ik hield er zo veel van om met hem samen te werken, en in zekere zin steunde ik ook erg op hem: hij ving de helft van alle aandacht op, wat erg handig was (lacht).»

- Geen complottheorie of we zijn er fan van: is Brody wel écht dood?

Danes «Het is gek, maar veel mensen stellen die vraag: ‘Is hij écht dood? Nee toch?’ Zelfs ik geloofde het niet voor de volle 100 procent na die laatste aflevering, en ergens twijfel ik nog altijd een beetje. Ik zal maar geloven dat hij écht weg is als we alle afleveringen ingeblikt hebben, en ik hem nog altijd niet gezien heb in de make-uptrailer.»

- Je bent getrouwd met Hugh Dancy, momenteel ook te zien in ‘Hannibal’. Vertellen jullie onderling weleens geheime verhaallijnen door aan elkaar, of zijn jullie getrouwd met scheiding van plotlijnen?

Danes «Dat kan soms lastig zijn, geef ik toe. Toen bij ons het eerste seizoen van ‘Homeland’ op antenne ging, filmden we ondertussen gewoon verder aan de nog te verschijnen afleveringen. En wanneer ik dan thuis kwam na een enorm lange dag van opnames, wou ik ook weleens m’n verhaal doen en vertellen wat ik allemaal had meegemaakt. Maar dat was dan buiten mijn man gerekend, die liever niets wou horen, ‘anders zou ik misschien belangrijke plotwendingen verklappen’.

»Maar daar houdt het niet op: ik zie het zelfs in m’n eigen familie. Toen ik naar het ziekenhuis werd gebracht voor de bevalling van mijn zoontje, werd die avond nét de finale van het tweede seizoen uitgezonden. Ik herinner me dat mijn ouders toen zeiden dat ze niet wisten wat ze het opwindendste vonden: mijn bevalling, of het idee dat ondertussen de laatste aflevering van ‘Homeland’ werd uitgezonden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234