null Beeld

Serie: Homeland

Als het eerste seizoen van het überspannende 'Homeland' uw opvattingen over terroristen, Amerikaanse elitesoldaten en FBI-agenten al grondig door elkaar schudde, dan worden de verwarring en de controverse er alleen maar groter op in jaargang twee.

Bonnie Voet

In de VS lijken critici het er maar niet over eens te raken wat ze bedenker Howard Gordon, aan wiens brein eerder al '24' is ontsproten, nu het méést kwalijk nemen: dat bijna alle Arabieren in de reeks terroristen zijn, of dat het wedervaren van agente Carrie Mathison (een uitmuntende Clare Danes) en marinier Nicholas Brody (een al even geweldige Damian Lewis) op een wel heel pijnlijke manier de ambigue relatie van het kijkerspubliek met de agressieve Amerikaanse buitenlandse politiek en het Midden-Oosten blootlegt.

Howard Gordon «Tja, een serie over de moderne war on terror zónder terroristen lijkt me bijzonder moeilijk, en in het Midden-Oosten zijn dat nu eenmaal vaak Arabieren en moslims. Wat niet wegneemt dat er in 'Homeland' wel degelijk 'goeie' moslims en ook Amerikaanse snoodaards rondlopen: je zou zelfs kunnen stellen dat vicepresident William Walden (Jamey Sheridan) de grootste schurk is, want hij heeft een drone-aanval waarbij Afghaanse kinderen om het leven zijn gekomen in de doofpot gestopt.»

HUMO Dat brengt ons meteen bij die andere kritiek.

Gordon «Laten we mekaar geen Liesbeth noemen: natuurlijk is het onze bedoeling om te provoceren en het publiek te doen nadenken. En het spreekt voor zich dat bepaalde mensen zich dan aangevallen voelen. Sterker nog: als niemand zich beledigd voelt, hebben wij onze job niet goed gedaan.

»Bij elke nieuwe ontwikkeling word je gedwongen om je mening bij te stellen: toen bleek dat Brody zich tot de islam had bekeerd, bijvoorbeeld. Maar als kijkers daaruit afleiden dat hij de Verenigde Staten haat, zegt dat meer over hen dan over Brody. Ik denk dat hij vaak verkeerd wordt begrepen: in feite is hij een patriot, want liefde en haat zijn, zoals wel meer tegenstrijdige gevoelens, twee kanten van één en dezelfde medaille. Het is niet zo dat hij wil dat de sharia wordt ingevoerd of zo: hij heeft oprecht het beste voor met zijn land.»

Amerikanen die écht voor de andere kant kiezen zijn, naar mijn bescheiden mening, toch vaak gek. En wij wilden helemaal geen gek personage neerzetten, integendeel. De redenen of omstandigheden die Brody drijven, moesten net heel aanvaardbaar zijn: het publiek zover krijgen dat het Brody's handelwijze wel begréép: dat was onze grootste uitdaging.»

HUMO Laten we het voor de verandering ook eens over Carrie hebben: we zien haar geregeld pillen innemen, om – zo bleek in de loop van het eerste seizoen – de symptomen van een bipolaire stoornis te onderdrukken.

Howard «We wilden geen honderd procent heroïsche figuur van haar maken: ze moest haar foutjes hebben, iets waardoor de kijker zich zou afvragen of ze wel helemaal betrouwbaar was. Carrie is helemaal alleen op de wereld, damaged goods, en ze heeft ook niet de volledige steun van haar superieuren. Clare heeft haar fantastisch naar haar hand gezet. Wist je overigens dat we de rol van Carrie geschreven hebben met haar in gedachten? Oorspronkelijk heette het personage zelfs Clare.»

HUMO Tot slot: was je verrast door het succes van de serie? De gemiddelde Amerikaan staat er niet om bekend dat-ie de hand graag in eigen boezem steekt.

Howard «We stonden ervan te kijken, ja. Ook al omdat we dachten dat veel kijkers het thema van terrorisme beu waren. Nu: dat Obama ons te pas en te onpas plugt, zal ook wel helpen.»

Terwijl we hem net in de generiek hebben gestopt om mensen eraan te herinneren dat hij ook niet helemaal onschuldig is: Obama maakt nog méér gebruik van drones dan Bush.»

Trailer seizoen 2:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234