Serie: Humans

Als wij u zeggen dat ‘Humans’ (vanaf donderdag 22 oktober te zien op betaalzender AMC) een Brits-Amerikaanse adaptatie is van het Zweedse origineel ‘Real Humans’ (onlangs nog te zien op NPO 3), weet u dan voldoende? Nee? Oké, dan laten we hier Sam Vincent aan het woord, één van de twee scenaristen.


Programma- info: AMC ⎪22.00⎪donderdag 22 oktober

'Scenarist Sam Vincent: 'De vraag die we in de serie opwerpen is: 'Wat zal de groeiende aanwezigheid van kunstmatige intelligentie met ons, mensen, doen?'

Sam Vincent «‘Humans’ speelt zich af in wat je een parallelle wereld zou kunnen noemen. Alles ziet er exact hetzelfde uit als in de wereld waarin wij leven, alleen wandelen er overal androïden rond, die ‘synths’ worden genoemd: hooglijk ontwikkelde robots die er precies als mensen uitzien, maar niet kunnen denken of voelen. Ze zijn enkel en alleen ontwikkeld om de mens te dienen: ze functioneren als huishoudhulp, als tuinman, als bejaardenhelper, noem maar op. Sinds een jaar of tien zijn ze in omloop, en in die tijd zijn ze een onvervreemdbaar aspect van de moderne samenleving geworden – er zijn er miljoenen van.

»Zoiets is uiteraard een uitstekend uitgangspunt voor een dramareeks. Alleen al het feit dat de synths er precies als mensen uitzien en zich net als mensen gedragen: dat doet gekke dingen met je hoofd, ook al omdat je weet dat het ‘maar’ machines zijn, en dat je er dus in principe mee mag doen wat je wilt. Wat doet het met de ontwikkeling van de menselijke empathie wanneer je – om maar één voorbeeld te geven – een synth zomaar op z’n muil kunt slaan wanneer je een slechte dag hebt gehad, alsof je uit frustratie tegen je ijskast stampt? Is de kans dan groter dat je vroeg of laat een echte mens op z’n gezicht gaat timmeren? Boeiende vragen!»

- Wat opvalt aan ‘Humans’ is dat de synths zich niet overdreven robotachtig gedragen: het verschil met echte mensen is heel klein.

Vincent «We wilden absoluut de clichématige, houterige robots vermijden die je in veel films en tv-series ziet. In onze productiebijbel omschreven we hun bewegingspatroon als dat van een Japans theeritueel – gracieus, spaarzaam – en onze bewegingsregisseur, Dan O’Neill, heeft dat perfect begrepen. Hij heeft alle zeventig acteurs die synths spelen naar de ‘synthschool’ laten gaan, en samen met hen heeft hij een nieuwe synthetische bewegingstaal ontwikkeld, die in niets doet denken aan de archetypische robots uit de jaren 80. De synths doen ook geen beweging te veel, wat te maken heeft met het feit dat ze op batterijen werken: er mag geen energie verloren gaan aan nutteloze bewegingen.»

- Er is de laatste tijd een groeiende bezorgdheid over kunstmatige intelligentie – Stephen Hawking heeft het een tijdje geleden zelfs de grootste bedreiging voor de mensheid genoemd. Wat denkt u?

Vincent «Ik ben Stephen Hawking niet, laat ik dat vooropstellen. Maar in mijn voorbereiding heb ik behoorlijk wat over het onderwerp gelezen, en het is me opgevallen dat de rustigere stemmen bijna geen media-aandacht krijgen, ten faveure van de talrijke alarmroepers. Ik twijfel er hardop aan of dat ook maar iets met de kracht van hun argumenten te maken heeft.

»Zelf ben ik alleszins tamelijk optimistisch gestemd: ik denk echt niet dat kunstmatige intelligentie onze ondergang zal betekenen. Maar wat ik een interessantere vraag vind, is wat de groeiende aanwezigheid van kunstmatige intelligentie met ons, mensen, zal doen. Dat is precies de vraag die we ook in de serie opwerpen.»

- Stel dat synths nu al een werkelijkheid waren, en dat u er eentje in huis had. Welk huishoudelijk klusje zou u hem dan zeker laten opknappen?

Vincent «Luiers verversen (lacht). Ik heb er wel een beetje een raar gevoel bij om zo’n intiem moment door een kunstmatig persoon te laten afhandelen, maar er zijn van die dagen waarop ik bijna continu de luier van mijn zoontje moet verversen. Na de derde keer of zo zou ik álles geven om dat aan mij voorbij te laten gaan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234