null Beeld

Serie: Inspector George Gently: seizoen 3

Er staat te onzent geen maat op de populariteit van de Britse detectiveseries, vandaar dat de VRT zonder schroom nog eens het derde seizoen van ‘George Gently’ uit de kast haalt.

Patrick Bremmers

In de eerste van overigens slechts twee afleveringen onderzoeken inspecteur Gently (Martin Shaw) en sergeant Bacchus (Lee Ingleby) de moord op een jonge vrouw in een idyllisch kustplaatsje. Ze worden daarbij voortdurend voor de voeten gelopen door een journalist van een plaatselijk boulevardblad, die ontdekt dat de familie van het slachtoffer één en ander te verbergen had. En toen stuurde ook Humo nog een verslaggever op de twee speurders af!

Martin Shaw (lacht) «Je bent welkom, hoor, want ik heb vernomen dat George Gently erg geliefd is in Vlaanderen. Heerlijk!»

'De kijkers weten die speciale band tussen Gently en Bacchus wel te waarderen'

HUMO Hoe verklaren jullie het enorme succes van de reeks?

Lee Ingleby «Ik snap nooit waarom het ene programma wel aanslaat en het andere niet. Ik beleef wel ontzettend veel plezier aan mijn rol als sergeant John Bacchus. Hij is niet zoals andere sidekicks in detectivedrama’s. Hij daagt zijn baas geregeld uit en durft zo nu en dan ‘Screw you!’ te roepen. De kijkers weten die speciale band tussen de ogenschijnlijk ouderwetse copper Gently en de young buck Bacchus wel te waarderen.»

Shaw «Ik werk nu al bijna vijftig jaar als acteur, en het komt niet zo vaak voor dat een groep acteurs en actrices het zo goed met elkaar kan vinden. Echt iedereen is bereid net dat beetje méér zijn best te doen. Een buitengewoon zeldzame ervaring. Het voelt inmiddels alsof je elke dag met je beste vrienden gaat werken.»

HUMO Jullie leggen de gastacteurs in de watten, heb ik gehoord.

Shaw «Dat is ontzettend belangrijk. In mijn jonge jaren heb ik van nabij meegemaakt wat ik subtiel zal omschrijven als onvriendelijkheid op een filmset. Toen heb ik gezworen dat ik mezelf nooit ofte nimmer zo zou gedragen. Lee denkt er trouwens net zo over. Wij dragen er altijd zorg voor dat de gastacteurs en -actrices zich welkom voelen. Het is toch een aparte ervaring om als buitenstaander in zo’n geoliede machine te stappen, hè. We laten ze Durham en omgeving zien, waar de serie wordt opgenomen, tussendoor gaan we koffiedrinken en ’s avonds gaan we geregeld uiteten. Het werkt ook productief: creatieve mensen gedijen nu eenmaal het best in een relaxte sfeer. Laatst nog hadden we Kevin Whately bij ons te gast (de hoofdrolspeler in ‘Lewis’, red.). We namen onze eerste scène op en toen fluisterde hij tegen mij dat hij een beetje zenuwachtig was. Ik riep: ‘Dat méén je niet! Jíj?’ (lacht)»

HUMO Ga jij ooit in ‘Lewis’ wraak nemen vanwege de schietpartij aan het eind van seizoen vijf?

Shaw «Haha, wie weet! Jaren geleden was het erg ongebruikelijk dat detective-acteurs in elkaars serie optraden. Dat vond ik zo’n onzin. David Suchet (‘Poirot’, red.) en ik zaten eens samen aan tafel bij één of ander evenement en toen hadden we het erover. We namen ons voor daar gauw iets aan te doen en wat later mocht ik een gastmoordenaar spelen in ‘Poirot’ (in ‘Three Act Tragedy’, red.): een geweldige ervaring! Ik moet David nog altijd zover krijgen dat hij een keertje bij ons langskomt, maar het wil maar niet lukken – hij is ook zó drukbezet.»

HUMO Heb jullie tips voor Vlaamse toeristen over de streek waarin ‘George Gently’ is opgenomen?

Ingleby «Kom naar Durham! Een schitterende historische universiteitsstad, je kijkt je ogen uit. Heel oud en vrij klein, in een halfuurtje ben je erdoor. Vooral de kathedraal springt in het oog, bijna duizend jaar oud is-ie. Daar hebben we ‘Gently in the Cathedral’ opgenomen. En ga zeker eens naar The Dun Cow Inn, net om de hoek van waar wij altijd logeren. De kleinste pub die ik ken, maar ook de gezelligste. Ik heb stiekem altijd gedroomd van een pub waarin de man achter de tap me toeroept: ‘Everything alright, Lee? The usual?’ En zo gaat het daar! (lacht)»

HUMO We zijn al weg!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234