null Beeld

Serie: Inspector George Gently

Fans van ‘Inspector George Gently’ kregen tijdens de laatste seizoensfinale zowat een hartverzakking, toen hun geliefkoosde inspecteur en zijn sidekick, brigadier John Bacchus, in koelen bloede werden neergemaaid – midden in de kathedraal van Durham. Het ademen kan nú weer beginnen: vanaf vanavond zijn beide heerschappen gewoon weer van de partij in een splinternieuwe jaargang.

Patrick Bremmers

Al blijken de gebeurtenissen met name bij Bacchus diepe sporen te hebben nagelaten. Tot Gently’s ontsteltenis kondigt de sergeant zelfs aan dat hij zijn kepie over de haag wil gooien. Serieus, Lee Ingleby?

'Lee Ingleby (links): 'Soms sta ik op de set en bedenk ik me ineens: 'Goh, dit is écht. Hier verdien ik mijn boterham mee!' Het is geweldig werk, maar toch ook een beetje silly, niet?'

Lee Ingleby (Sergeant Bacchus) «Wacht maar af! (lacht geheimzinnig) Man, wát een finale vorig seizoen, de kogels vlogen in het rond. En het was nota bene die lieverd van een Kevin Whately (beter bekend als Robbie Lewis uit ‘Inspector Morse’ en ‘Lewis’, red.) die de schoten loste! Leuk uitstapje voor Kevin, die eindelijk eens zijn duistere kant kon laten zien. Maar je hebt gelijk: de gebeurtenissen hebben er diep ingehakt bij Bacchus. Hij is zes maanden uit de roulatie geweest om te herstellen, en daardoor heeft hij ook veel tijd gehad om na te denken. En uiteindelijk is hij tot de conclusie gekomen dat het hem allemaal niet waard is. Maar als je denkt dat Gently dat zomaar laat gebeuren, dan heb je het mis.»

HUMO We maken ook kennis met de nieuwe agente Rachel Coles. Dat is iemand op wie Bacchus niet echt zit te wachten, wel?

Ingleby «Dat kun je wel zeggen. Bacchus is nou typisch zo’n man die vindt, net als veel mensen destijds (het zesde seizoen speelt zich ergens eind jaren 60 af, red.), dat vrouwen geen detective moeten worden. ‘Vrouwen bij de politie? Zucht, vooruit dan maar.’ Handig om koffie te zetten of voor kleine klusjes, maar detective of inspecteur? Liever niet.

»Daar komt nog eens bij dat Rachel over heel wat capaciteiten beschikt, zodat Bacchus met lede ogen moet aanzien hoe Gently haar steeds meer klussen toeschuift. Doordat hij haar de hele tijd op de kast jaagt, zijn er veel kijkers die vermoeden dat er ergens ook een zekere seksuele spanning is tussen Bacchus en Coles, maar… Wie zal het zeggen? (lacht)»

HUMO We hoorden in de wandelgangen dat jijzelf het ook erg leuk vindt Lisa McGrillis, die Lisa speelt, op de kast te jagen?

Ingleby «O, maar dat is enkel plagen, hoor. Heel onschuldig (lacht) Je móét op je werk ook een beetje lol met elkaar maken, nietwaar?

»Soms sta ik op de set en bedenk ik me ineens: ‘Goh, dit is écht. Hier verdien ik mijn boterham mee!’ Het is geweldig werk, maar toch ook een beetje silly, niet? Dat je een zogenaamde crimineel achterna moet rennen om hem in de boeien te slaan? En dat keer op keer achter elkaar, telkens vanuit een ander camerastandpunt?»

HUMO Te gek voor woorden. Wat kunnen we dit seizoen nog meer verwachten?

Ingleby «In de eerste aflevering voeren we een intern onderzoek. Altijd leuk om te zien, natuurlijk: de achterdocht, de animositeit in het korps... Het was een heel andere tijd, moet je weten. Verhoren werden niet zoals vandaag de dag op band opgenomen, en ik geloof niet dat de meeste politiemannen het zo héél erg vonden als er links of rechts een tik werd uitgedeeld, of dat er wat met het bewijsmateriaal werd geknoeid. En omdat Gently heel rechtschapen is en alles volgens het boekje doet, ziet hij het als zijn taak de wet te volgen en actie te ondernemen.

»Wat hebben we nog? Vakantiekampen, homoseksualiteit in het leger, vakbonden en mijnwerkers, lsd-proeven... Bacchus krijgt het ook hard te verduren in de relatie met zijn dochter, die bij zijn ex woont. Hij maakt er weer een aardig potje van (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234