null Beeld

Serie: Into the Badlands

Wat wij op een verloren weekendmiddag graag in onze dvd-lader schuiven? Een ouderwets martialartsepos. ‘Game of Death’ met Bruce Lee! De mannelijk bloed in het rond spuitende ‘Lady Snowblood’! De samoeraiklassieker ‘Shogun Assassin’! Of als het echt compleet over the top mag zijn: de onovertroffen ‘Riki-Oh: The Story of Riki’, met de beste darmwurgscène uit de filmgeschiedenis!

vvp

Helaas: die glorieuze knokfilms – waarin je de botten hoorde kraken en de vechters een uithoudingsvermogen hadden waar hun opgepompte Amerikaanse collega’s spontaan van gingen puffen – zijn nu ouwe relieken van het VHS-tijdperk, een eenzame ‘Kill Bill’ of ‘The Raid’ niet te na gesproken.

'Daniel Wu: 'De uitdaging was: een waarheidsgetrouwe, opwindende en góéie martialarts­reeks maken.'

Driewerf hoera dan, want AMC, de zender die ook al tekende voor fijn kijkvoer met een cultinslag in de vorm van ‘Breaking Bad’ en ‘The Walking Dead’, haalt het genre onder het stof vandaan en hangt er zelfs een prestigieuze, hoog mikkende nieuwe reeks aan op: ‘Into the Badlands’. De serie is in België te zien op hetzelfde moment als in Amerika, en draait rond een eenzame krijger (Daniel Wu) die een mysterieuze jongeman doorheen de postapocalyptische badlands van een feodaal land – geregeerd door vechtlustige baronnen en hun legers van moordenaars – moet loodsen.

Daniel Wu «Enkele uren nadat we de pitch hadden doorgestuurd, kregen we al telefoon van één van de bazen van AMC: ‘Het is in orde, je mag eraan beginnen.’ De moeilijkheid was dus niet een martialartsreeks op de rails te zetten, maar wel: een waarheidsgetrouwe, opwindende en góéie martialartsreeks maken.»

- Mag ik zeggen dat ‘Into the Badlands’ bijwijlen doet denken aan de legendarische seventiesreeks ‘Kung Fu’, met David Carradine?

Wu «Dat mag, maar ‘Kung Fu’ heeft bij momenten wél een uit de pan swingend fortune cookie-gehalte, als je begrijpt wat ik bedoel – ‘Sluit je ogen en neem deze steen van mijn hand.’ Wij wilden de échte spiritualiteit die martial arts omringt, eer aandoen.

»Wat me stoort aan ‘Kung Fu’ is de casting. Eigenlijk moest het de reeks van Bruce Lee worden – een held van mij! – maar volgens de culturele wetten van die tijd moest de hoofdrol naar een blanke gaan, en dat is David Carradine geworden, die de hele tijd als een soort van yellowface rondloopt. (Zucht) Het heeft ons veertig jaar gekost om die cruciale fout recht te zetten.»

- Waarom is spiritualiteit zo belangrijk in wat toch vooral een vechtreeks is?

Wu «Net daarom! Omdat het anders niet meer is dan dat: een vechtreeks. Je hebt een zekere balans nodig, anders wordt het veel te eenzijdig.

»Kijk, zo baseren we ons bijvoorbeeld losjes op het boek ‘De reis naar het Westen’, en dan zeker op het personage van de Apenkoning. Hij brengt in dat verhaal het boeddhisme van India naar China; op zijn tocht komt hij allerlei obstakels en gevaren tegen die hij moet overwinnen. Door zijn spirituele reis verandert hij van een rebellerende, moreel dubieuze schavuit in Boeddha zelf. De vergelijkbare zoektocht van mijn personage naar iets dat groter is dan hijzelf, is de ruggengraat van ‘Into the Badlands.’»

undefined


Bekijk de trailer

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234