null Beeld

Serie: Jordskott: seizoensfinale

Bezwerende natuurkrachten, verdwenen kinderen, een halfbroer die plots opduikt, en de geheimzinnige woorden uit het kinderliedje dat politievrouw Eva altijd zong voor haar verdwenen dochter: ‘Alles krijgt een betekenis, diep onder de grond…’ Voor wie na negen afleveringen door de dichte dennenbomen het bos niet meer ziet, is er goed nieuws: in de seizoensfinale van de fel gesmaakte nordic noir ‘Jordskott’, vanavond op Canvas, komt de waarheid eindelijk aan het licht. Dat is althans wat hoofdrolspeelster Moa Gammel (Eva Thörnblad) ons beloofd heeft.

Patrick Bremmers

'Ik kan de mensen verzekeren dat de meeste vragen vanavond beantwoord zullen worden.' Moa Gammel

HUMO Wat is ‘Jordskott’ creepy, zeg. We hebben de afgelopen nachten geen oog dichtgedaan!

Moa Gammel «O, en dat is míjn schuld? Dat spijt me verschrikkelijk, hoor (lacht). Maar ik weet waar je het over hebt: tijdens de opnames sliep ik zelf ook ontzettend slecht. Het had ermee te maken dat we zo’n acht maanden lang, dag in dag uit, heel intens bezig zijn geweest. Elke dag namen we zowel heel enge als heel emotionele scènes op. Als ik dan ’s avonds eindelijk uitgeput in mijn bed viel, kon ik niet slapen omdat er nog allerlei beelden en voorstellingen door mijn hoofd spookten. Dus ja, ook mij heeft ‘Jordskott’ heel wat nachtrust gekost (lacht).»

HUMO De Vlaamse kijkers maken zich op voor de slotaflevering, maar hoe de vork nu precies in de steel zit, is nog steeds niet helemaal duidelijk.

Gammel «Ik kan de mensen verzekeren dat de meeste vragen vanavond beantwoord zullen worden. Dat vind ik zelf heel erg tof, want als fervente ‘Lost’-kijker weet ik hoe frustrerend het kan zijn als je achterblijft met een hoofd vol vragen. De mensen zullen – dat hoop ik althans – niet teleurgesteld zijn.»

HUMO De heftigste scènes zijn die met het meisje dat je teruggekeerde dochter Josefine speelt, actrice Stina Sundlöf.

Gammel «Bij dergelijke emotionele scènes is het van belang dat je even lekker kan dollen met elkaar zodra de camera’s uitgaan. Daardoor wordt het allemaal toch wat draaglijker. Stina had nog nooit eerder geacteerd, kun je dat geloven? ‘Jordskott’ was haar eerste job, maar wát een talent! Je moet weten dat ze in het echt heel beleefd is, op het deftige af. Echt een heel verschil met Josefine. En zodra ze het woord ‘action’ hoorde, zag je haar die ommezwaai maken. Doodeng! Maar geweldig om te zien, en heel dankbaar om mee te spelen.»

HUMO Scandinavische series hebben hun renommee te danken aan de misdaad, maar daar lijkt langzamerhand verandering in te komen: ‘Jordskott’ is eerder fantasy, en series als ‘Thicker than Water’ en ‘The Legacy’ mikken dan weer op drama. Mogen we misschien al voorzichtig praten over een nieuwe trend?

Gammel «Dat denk ik wel, ja. Enfin, ik hoop het ook: door de focus een beetje te verleggen, krijg je er een pak boeiende mogelijkheden bij. Neem nu ‘Les revenants’, of Jane Campions’ ‘Top of the Lake’, één van mijn favoriete series. Ook dat was een misdaadverhaal, maar er zat zo veel meer achter. Klein geheimpje weten? Ik hoorde dat Jane Campion ‘Jordskott’ gezien heeft. Erg leuk om te horen.»

HUMO Hoe sta jij eigenlijk tegenover bovennatuurlijke verschijnselen? Ben jij een believer of een non-believer?

Gammel «Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van fantasyverhalen, en ik vind toneel en televisie ook wel iets magisch hebben, omdat we uit het niets een hele wereld creëren. Maar in trollen geloof ik niet, hoor (lacht).»

HUMO Komt er een vervolg op ‘Jordskott’?

Gammel «Er zíjn plannen voor een tweede seizoen, maar dat is nog niet officieel aangekondigd. Ik weet dat de schrijvers momenteel druk bezig zijn met de eerste scripts, dus er is goede hoop.»

HUMO We kijken ernaar uit!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234