null Beeld

Serie: Kiekens

Oorspronkelijk zou het grotendeels door Stany Crets bedachte en geschreven ‘Kiekens’ op EXQI Plus worden uitgezonden, maar nadat die zender vorig jaar een stille dood was gestorven, werd de sitcom overgekocht door de VRT.

Noud Jansen

Vanavond, meer dan tweeënhalf jaar na de laatste opnamedag, wordt eindelijk de eerste aflevering uitgezonden op Eén. Fijn voor Stany en alle andere betrokkenen (u herkent onder meer Jaak Van Assche, Werther Van Der Sarren en de voortreffelijke Barbara Sarafian), maar mogen ook u en wij reeds ‘Hosanna!’ slakend de polonaise inzetten? Eerst effe vragen waar ‘Kiekens’ over gaat.

Stany Crets «‘Kiekens’ gaat over Raymond Kiekens (rol van Koen Van Impe, red.), de adjunct-directeur van een middelbare school die er alles aan doet om directeur te worden. Dat lukt 'm uiteraard niet, waardoor hij zo gefrustreerd raakt dat zijn collega’s eronder te lijden hebben.

»Eigenlijk had ‘Kiekens’ zich evengoed op een kantoor kunnen afspelen, of in de kantine van een matig succesvolle voetbalploeg, maar omdat dat al in ‘Het eiland’ respectievelijk ‘F.C. De Kampioenen’ was gedaan, werd het de leraarskamer van een middelbare school -‘t is al van 'Meester, hij begint weer!' geleden dat een middelbare school nog de setting was voor een sitcom.

»Wat ik wil zeggen: op zich gaat het niet zozeer om de arena als wel om de personages, die in een interessante hiërarchische structuur tegenover mekaar staan, en op die manier zorgen voor comic relief. Zo heb je de relatie tussen Kiekens en zijn voetveeg Wesley, gespeeld door Jonas Van Geel.

»Wesley is zo'n beetje de witte clown, de August, die net als Baldrick in 'Blackadder' of Manuel in 'Fawlty Towers' steevast de dupe is van de grillen van zijn baas.

»Overigens: sinds ‘Tegen de sterren op’ (waarin Van Geel onder meer Erik Van Looy en Caroline Gennez imiteerde, red.) lijkt iedereen Jonas te willen claimen, maar ‘t was toch echt wel Koen Van Impe die hem ontdekt heeft.

»Koen kwam op een dag binnen: 'Ik zat gisteren op een terras, en er zat een jonge acteur naast me met een goed kopke. Misschien moeten we die eens vragen? Ik weet alleen zijn naam niet meer.'

»Na veel vijven en zessen hebben we dan toch kunnen achterhalen wie hij bedoelde, en hebben we die kerel uitgenodigd voor een casting. En vervolgens vastgesteld dat dat van dat goeie kopke wel klopte (lacht).»

HUMO In de perstekst wordt ‘Kiekens’ omschreven als 'een sitcom naar Angelsaksisch model'. Wat moet ik mij daarbij voorstellen?

Crets «Laat ik hier geen namen noemen, maar ik vind dat de meeste Vlaamse comedy's nogal taalarm zijn. Ik en met mij de andere scenaristen hebben geprobeerd om er à la 'Fawlty Towers', 'Blackadder' en 'Yes, Minister' veel taalhumor in te steken.

»Hoog gegrepen voorbeelden, ik weet het, maar van Admiral Freebee wordt het toch ook geaccepteerd wanneer hij zegtdat hij naar Neil Young opkijkt?»

HUMO Samenvattend, Stany: op naar de éénentwintig jaargangen, net als ‘F.C. De Kampioenen’?

Crets (knipoogt)«Tweeëntwintig.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234