null Beeld

Serie: Last Tango in Halifax

Ruim zestig jaar hebben ze elkaar niet gezien, en ineens verschijnt zijn gezicht weer in beeld, op het internet. En aan de andere kant: ‘Hé, dat is zij toch, van zes decennia geleden?’ Zo begint vanavond de hartverwarmende Britse tragikomedie ‘Last ­Tango in Halifax’.

Patrick Bremmers

Zeventigers Alan Buttershaw en Celia Dawson, allebei alleenstaand nadat hun partners zijn overleden, speuren op aandringen van hun kleinkinderen het internet af. Op zoek naar vrienden, vriendinnen en klasgenoten van vroeger. Maar wat begint als een onschuldig surfpartijtje naar een lief van vroeger, eindigt in een ontmoeting zonder weerga: de vonk slaat opníéuw over, met alle gevolgen van dien. Sir Derek Jacobi (van ‘I, ­Claudius’ en ‘Cadfael’) en Anne Reid (de minnares van ­Daniel Craig in ‘The Mother’) schitteren in deze prachtige dramaserie, die terecht werd bedolven onder grote televisieprijzen. Schrijfster en bedenkster is Sally Wainwright, die ook mee verantwoordelijk is voor de detectivereeks ‘Scott & Bailey’.

Sally Wainwright «Eigenlijk is ‘Last Tango in Halifax’ het verhaal van mijn moeder, die op latere leeftijd alsnog is getrouwd met een liefde van vroeger. Ze kwamen elkaar na vele jaren weer tegen op de website Friends United. Mijn moeder was toen net weduwe geworden, terwijl Alec, zoals Alan in het echt heet, niet lang daarvoor zijn echtgenote had begraven. Al vrij snel ontstond er iets moois. Het gegeven van liefde op leeftijd leek me een uitermate boeiend gegeven voor een dramaserie, omdat er zoveel meer bij komt kijken, zeker als je volwassen kinderen hebt. Dat zijn ondertussen mannen en vrouwen van middelbare leeftijd met hun eigen verantwoordelijkheden en problemen, vechtend met een midlifecrisis. Behalve een ouderwets liefdesverhaal is ‘Last Tango’ vooral een verhaal over families. En met familie komt nu eenmaal bagage.»

HUMO Hoe waren de reacties?

Wainwright «Heel positief. Met name van mensen die een soortgelijke ervaring hebben gehad als Celia en Alan. Dergelijke gelukkige reünies zie je steeds vaker, hoor. Toen ik het script schreef, hoorde ik allerlei verhalen van mensen die na hun scheiding weer in contact waren gekomen met hun Eerste Grote Liefde en die besloten hadden om de draad weer op te pakken. Allemaal dankzij de sociale media en webforums als Facebook en Friends United.

»In de Britse media verschenen ten tijde van het eerste seizoen van ‘Last Tango’ talloze reportages en interviews met de zogenaamde ‘real-life Celia and Alan’. Maar vanzelfsprekend bestaat er voor mij maar één zo’n stel: mijn moeder en Alec (lacht).»

HUMO Vóór ‘Last Tango’ waren romcoms over mensen boven de 35 zeldzaam. Nu heb je ineens een hausse aan series en films over mensen op leeftijd, zoals ‘A Weekend in Paris’, ‘Vicious’ (ook met Derek Jacobi) en ‘Esio Trot’ (met Dustin Hoffman en Judi Dench). Is grey power een kracht waar we rekening mee moeten houden?

Wainwright «Televisiemakers zien eindelijk in dat je ook rijpheid en ervaring nodig hebt, naast jeugd en schoonheid. Het viel niet mee om ‘Last Tango in Halifax’ op de buis te krijgen, hoor. Zowel ITV als de BBC wees de serie eerst af. Op een bepaald moment heb ik echt gedacht dat-ie nooit gemaakt zou worden, maar BBC-programmadirecteur Danny Cohen (nu directeur van BBC Television, red.) aarzelde geen moment. Ik ben hem nog altijd ontzettend dankbaar.»

HUMO Waarom werd ‘Last Tango’ in eerste instantie afgewezen?

Wainwright «Ik vermoed vanwege de leeftijd van de hoofdpersonages. De bonzen dachten ongetwijfeld dat kijkers niet zouden willen afstemmen op een groepje verliefde pensionado’s. Maar inmiddels hebben we vier Bafta’s op zak, ruim 7,5 miljoen kijkers voor de twee series en een derde seizoen in productie. We hebben wel bewezen dat rijpere personages evengoed grappig en interessant kunnen zijn. Het mooie aan oudere mensen is dat ze vaak zoveel prachtige verhalen te vertellen hebben en persoonlijkheden met diepgang zijn. Méér lagen: dat willen we toch allemaal? (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234