null Beeld

Serie: Lewis: allerlaatste aflevering

En inééns, begin november, was het daar: het officiële ITV-persbericht dat acteurs Kevin Whately en Laurence Fox na tien jaar het perfecte detectiveduo Robbie Lewis en James Hathaway te hebben gespeeld gezamenlijk hadden besloten de stekker te trekken uit ‘Lewis’. Toch nog een beetje verrassend, want toen Humo begin augustus de set in Oxford bezocht, was er van de mogelijkheid dat dit het allerlaatste seizoen van de ‘Inspector Morse’-spin-off zou worden nog lang niets te merken. Of de heren moeten het ontzettend goed verborgen hebben gehouden, óf het zijn gewoon verdraaid goeie acteurs. Hoewel over dat laatste natuurlijk nóóit enige twijfel heeft bestaan.

Patrick Bremmers

'De 33ste wordt de laatste aflevering van 'Lewis': exact hetzelfde aantal afleveringen als moederserie 'Inspector Morse'. (Foto v.l.n.r.: Kevin Whateley, Angela Griffin en Laurence Fox.)'

Met de slotaflevering ‘What Lies Tangled’, vanavond op Canvas, staat de teller precies op 33 ‘Lewis’-verhalen, exact hetzelfde aantal afleveringen als voorganger en moederserie ‘Inspector Morse’, die twintig jaar geleden voor het eerst bij ons te zien was.

Begin augustus veroverden ook wij een plekje tussen de tientallen toeristen en dagjesmensen in de drukke hoofdstraat in Oxford, waar het filmteam op dat moment was neergestreken voor enkele buitenopnames. Voor ons hét moment om de acteurs te vragen hoe ze daar eigenlijk mee omgaan: al die klikkende camera’s, zwaaiende mensen en hijgende handtekeningenjagers die hen aan alle kanten aanklampen.

Kevin Whateley «O, ik vind dat helemaal niet erg. Meestal kan ik me er goed voor afsluiten, hoor. Een enkele keer komt het weleens voor dat ik ineens uit mijn concentratie schrik en dat er om me heen rijen toeristen blijken te staan. Allemaal bewapend met fototoestellen en smartphones. Vandaag valt het nog wel mee, ik schat dat er zo’n 60 man is. Maar het gebeurt ook dat er zo’n 300 omstanders zijn, allemaal letterlijk met hun neus boven op de camera. Op zulke momenten is het onmogelijk om je ervoor af te sluiten en ben je je gewoon ontzettend bewust van je omgeving. Maar de mensen zijn altijd aardig hoor, over het algemeen houden ze zich rustig.»

Laurence Fox «Ik weet nu wel hoe een dier zich moet voelen in de dierentuin. Ik kan me er net als Kev enigszins voor afsluiten, maar als mensen hun camera’s en smartphones boven hun hoofd houden en gaan lopen flitsen, dan kan ik me daar weleens over opwinden. Het is overigens gebruikelijk bij acteurs en actrices, dat ze dat vervelend vinden (lacht).»

HUMO Jij, Laurence, staat bekend als de jester (clown, red.) en mag graag iedereen en met name je collega Kevin op de kast krijgen. We zien je hier ook met iedereen knuffelen en vriendschappelijke duwtjes geven. Ben je altijd zo aanrakerig?

Fox «Ik ben dol op knuffelen, ja. Mijn vader (James Fox, die overigens eens in een aflevering van ‘Lewis’ heeft meegespeeld als excentrieke professor Engels, red.) is ook zo. Als je een vader hebt die van knuffelen houdt, dan erf je dat gewoon, dan word je vanzelf ook heel erg van het aanraken.»

HUMO In Engeland zijn mannen toch niet zo knuffelig met elkaar?

Fox «Weet je, ten tijde van koningin Elizabeth I liepen mannen gewoon allemáál hand in hand over straat, hetzelfde geldt voor de periode van de Eerste Wereldoorlog. Het is pas sinds de victoriaanse tijd dat we er met z’n allen een beetje huiverig voor zijn geworden. Aanraken is góéd, het is een hele goeie manier om gevoelens te uiten. En wat de crew betreft: ik hóú gewoon van deze jongens. We werken al tien jaar samen. Ze zijn als familie voor me. Een heel gelukkige familie.»

Laurence staat bekend om de vele grappen en kwajongensstreken die hij uithaalt op de set. Even collega Angela Griffin vragen of ze daar al het slachtoffer van was.

HUMO Angela?

Angela Griffin «Zal ik je eens wat vertellen? Ik hoor voortdúrend dat Laurence allerlei pranks zou uithalen, maar eh… ik heb er nog helemaal niks van gemerkt! Ik weet van niks. What’s wrong with me? Vindt hij me niet leuk, of zo? Hahaha. Ach, misschien heeft hij wel gewoon héél veel respect voor me als vrouw en als moeder. Ja, dat zal het zijn (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234