null Beeld

Serie: Lewis

Chief superintendent Innocent had het toch maar mooi bij het rechte eind toen ze in de laatste aflevering van het zevende seizoen van ‘Lewis’ plagend tegen de gelijknamige inspecteur zei dat hij zijn werk nog zou gaan missen, ‘als je straks alleen nog maar worteltjes verbouwt en tv-kijkt’.

Patrick Bremmers

Vanavond blijkt inderdaad dat het rondscharrelen de kersverse pensionado allerminst bevalt. Vandaar dat ex-politieman Robbie Lewis de mogelijkheid om zijn vroegere assistent – de inmiddels tot inspecteur gepromoveerde James Hathaway – een jaar lang te assisteren met beide handen aangrijpt. Immers: once a copper, always a copper. En dat geldt kennelijk ook voor hoofdrolspelers Kevin Whately en Laurence Fox, die, ondanks talloze berichten in de Britse media dat ze na dertig afleveringen uitgekeken waren op ‘Lewis’, toch maar weer mooi de krachten hebben gebundeld.

Kevin Whately «Maar dat mijn personage door Innocent wordt teruggehaald om Hathaway te helpen, zorgt voor een ommekeer in de dynamiek tussen de twee heren. En dat is precies wat Laurence en mij voor ogen stond. We hadden namelijk allebei het gevoel dat we nu wel zo’n beetje klaar waren met dat hele bromance-gebeuren. Lewis en Hathaway waren in de loop der jaren een tikkeltje zelfgenoegzaam geworden, en we wilden wat meer pit in de zaak.»

Laurence Fox «Je zult zien: de dynamiek is nu veel beter. Je krijgt eindelijk een beetje een idee van hoe het er écht toegaat op de werkvloer. Dat had ik in het begin van de serie nauwelijks: je zag Lewis en Hathaway alleen maar rondlopen, elkaar vertellend hoe briljant en geweldig slim ze wel niet waren. De reeks heeft nu een zekere alledaagsheid, en dat is goed, vind ik.»

HUMO Maar Hathaway is wel ontzettend chagrijnig dit seizoen! Hoe komt dat zo?

Whately «Sommige mensen zijn gewoon nóóit tevreden, hé. En deze zeurpiet heeft nota bene een flinke promotie gehad! Er is hem op de koop toe een beeldschone sidekick toegewezen in de persoon van DS Lizzie Maddox (een rol van Angela Griffin, red.). Ja, wat zít je nou toch eigenlijk allemaal te zeuren, Laurence? (lacht)»

Fox «We zitten nu eenmaal niet allemáál zo simpel in elkaar als jij. Hathaway weet gewoon niet meer zo goed wat hij met zijn leven moet aanvangen. Wil hij nou wel of geen priester meer worden? Wil hij nog langer politieman zijn? Ik denk dat er in zijn binnenste een hardnekkige strijd woedt – de prijs die je na verloop van tijd betaalt als je voortdurend met de menselijke tekortkomingen geconfronteerd wordt. Het feit dat sommige moordenaars, zoals die in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, totáál geen spijt hebben… Dat hakt er stevig in en kan ervoor zorgen dat je je behoorlijk wanhopig gaat voelen.»

HUMO Is Hathaway wel blij met zijn nieuwe betrekking?

Fox «Ik denk dat hij eigenlijk niet zo goed weet wat zijn nieuwe betrekking als inspecteur behelst. Het enige moment in zijn leven dat Hathaway een beetje tevredenheid voelde, was toen hij met Lewis rondhing. Omdat Lewis toch een soort vaderfiguur was die hem er doorheen sleepte.»

Whately «Hathaway is nooit écht gelukkig, hé? Hij weet gewoon niet zo goed waar hij thuishoort.»

Fox «In tegenstelling tot de man die hem gestalte geeft! Die weet altijd precíés waar hij staat! (lacht)»

HUMO Hebben jullie ooit overwogen om de serie vanaf nu ‘Hathaway’ te dopen?

Whately «Ha! Laurence heeft dat de voorbije jaren al héél vaak in overweging genomen!»

Fox «Nee joh, het is en blijft ‘Lewis’. Lewis is de connectie met ‘Inspector Morse’. Je kunt geen spin-offs blíjven maken. Dan verliest het uitgangspunt – dat Lewis ooit door Morse is onderwezen en Hathaway op zijn beurt leert van Lewis – zijn kracht. Hoe meer je gaat stretchen en uitrekken, hoe meer variaties je verzint, hoe onzekerder het wordt of één en ander nog wel zal aanslaan.»


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234