null Beeld

Serie: Lewis

Is het echt waar: zit er een end of an era aan te komen? Laurence Fox, de acteur die James Hathaway vertolkt in de Britse detectivereeks 'Lewis', liet zich onlangs ontvallen dat het zevende seizoen weleens het laatste kan worden (Canvas start vanavond met seizoen zes).

Redactie

Dat zou het einde betekenen van een kwarteeuw brave Robert Lewis spelen voor acteur Kevin Whately: vanaf 1987 draafde hij eerst 33 afleveringen lang op naast John Thaw in 'Inspector Morse'; inmiddels heeft hij ook al 24 afleveringen van 'Lewis' achter de kiezen. Ook Whately steekt niet onder stoelen of banken dat Lewis' laatste dag weleens nakend zou kunnen zijn.

- Hoe lang ziet u uzelf nog DI Lewis spelen?

Kevin Whately «Niet lang meer. Ik ben nu 61, ik denk dat ik binnenkort maar eens ga genieten van mijn welverdiende politiepensioentje.»

- Zal het einde van 'Lewis' ook het einde van uw acteercarrière betekenen?

Whately «Niet noodzakelijk. Ik zie mezelf nog weleens op de planken staan. Televisie interesseert me niet meer: na zo veel jaar voelt dat haast als bandwerk. Nee, dan wil ik liever nog eens proeven van de onenightstand van het theater: elke avond het beste van jezelf geven voor een ander publiek, da's pas een uitdaging.»

- Naar het schijnt was u er al niet voor te vinden om de rol van Lewis te hernemen nadat Morse in 2000 het loodje had gelegd.

Whately «Ik vond het hele idee van een spin-off rond het personage van Lewis ronduit bespottelijk. Ik had Lewis altijd louter beschouwd als klankbord voor de oneindig veel interessantere Morse. Meer dan wat bekken trekken achter Morse z'n rug had ik eigenlijk nooit gedaan. 'Dat wordt een saaie boel,' dacht ik.

»Misschien had het wat met een minderwaardigheidscomplex te maken: John Thaw (die in 2002 overleed, red.) was zo'n briljant acteur en werd op handen gedragen door zijn fans. Geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht dat ik ooit goed genoeg zou kunnen zijn om in zijn voetsporen te treden.

»Vijf jaar lang ben ik de spin-off halsstarrig blijven weigeren. Tot Ted Childs, de producer van 'Morse', op een keer met me kwam praten: 'Ze gaan je niet met rust laten tot je ja zegt,' zei hij - kennelijk had marktonderzoek intussen aan het licht gebracht dat het publiek Lewis wel degelijk een warm hart toedroeg.

»'Probeer het toch gewoon. Wordt het een flop, dan ben je meteen van al het gezeur af.' Maar de eerste aflevering was een knalsucces en voor ik het wist, zat ik alweer op een voortdenderende trein waar ik onmogelijk nog af kon.»

- Het instantsucces van 'Lewis' had ook te maken met de ietwat mysterieuze James Hathaway, die het vacante plaatsje van sidekick kwam invullen.

Whately «Absoluut. De dynamiek tussen die twee is onmisbaar. Wie weet wordt Hathaway straks wel gepromoveerd en krijgt hij op zijn beurt een nieuwe reeks die helemaal aan hem is opgehangen. Maar ik ben niet zeker of Laurence Fox daar wel voor staat te springen. Het advies dat ik Laurence geef, is hetzelfde als John Thaw me jaren geleden gaf: 'Je moet zelf beslissen waar je heen wil met je carrière.'»

- 'Lewis' moet u in elk geval een riant inkomen hebben opgeleverd.

Whately «Ik deed het niet voor het geld. Dat interesseert me niet. Bovendien, als je een grote hap van het budget gaat opeisen voor jezelf, dan wéét je dat een ander daar de prijs voor betaalt. Of anders gaan ze gewoon knippen in het productiebudget en lijdt de hele reeks eronder. En daar ben ik altijd resoluut in geweest: liever géén Lewis dan een goedkope, derderangs Lewis.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234