null Beeld

Serie: Line of Duty

Stinkende potjes, rammelende alibi’s en een complot dat maar liefst vier politieagenten het leven kost. NPO 2 zendt vanaf zaterdag 11 oktober het tweede seizoen uit van ‘Line of Duty’, de spannende Britse politieserie over de lotgevallen van het fictieve anticorruptieteam AC-12, dat andermaal zijn pijlen op een ogenschijnlijk onschuldige politiefunctionaris richt, in dit geval de zwaarbeproefde inspecteur Lindsay Denton.

Patrick Bremmers

Toen een groepje criminelen op zeer gewelddadige wijze toesloeg tijdens het verplaatsen van een kroongetuige, oveleefde zij als enige de zware verrassingsaanval. Maar is Denton, op verrassend ‘gewone’ wijze gespeeld door de anders zo glamoureuze Keeley Hawes, wel zo onschuldig als ze lijkt?

Jed Mercurio (bedenker) «Wacht maar af! (lacht) In tegenstelling tot het vorige seizoen, toen de kijkers zowat elke handeling konden volgen van de politieman die van corruptie werd verdacht, nemen we dit keer veel meer afstand. Pas op het laatst zul je te weten komen wat er precies gebeurd is.»

HUMO Voor de opnamen van het eerste seizoen kreeg je nauwelijks hulp van de echte politie. De anticorruptieagent die jullie aanvankelijk advies gaf, werd zelfs door zijn bazen teruggefloten. Kreeg je dit keer meer medewerking?

Mercurio «Jawel. Na de uitzending van het eerste seizoen hier in Engeland, werd ik benaderd door een oude schoolvriend. Hij vertelde dat hij ontzettend had genoten van ‘Line of Duty’, vooral omdat hij zélf politieman was. Toen ik aan het schrijven en het researchen was voor jaargang twee, heb ik hem gevraagd of hij een paar dingetjes nader kon verklaren. Zijn antwoorden waren zó verhelderend dat we hem meteen hebben ingehuurd als vaste adviseur. Anoniem weliswaar.»

HUMO Hoe ben je precies te werk gegaan voor het nieuwe verhaal?

Mercurio «Volgens het oorspronkelijke concept van ‘Line of Duty’ zijn we teruggekeerd naar hetzelfde onderzoeksteam onder leiding van hoofdinspecteur Hastings, dat nu een nieuwe corruptiezaak onder de loep neemt. Door die manier van werken kunnen we voor elke reeks een grote naam aantrekken, een bekende acteur of actrice die zich misschien niet één-twee-drie zou willen verbinden aan een écht langlopende serie, maar het toch wel leuk vindt om gedurende enkele maanden vijf à zes afleveringen op te nemen van een verhaal met een begin, een midden en een einde. Zo hebben we Keeley Hawes kunnen strikken.»

HUMO Ze toont zich van een heel andere kant dan gewoonlijk.

Mercurio «Ik had Keeley natuurlijk al in heel wat andere films en televisieseries gezien, waaronder ‘Ashes to Ashes’, ‘Spooks’ en ‘Upstairs, Downstairs’. En telkens was me opgevallen wat een geweldige actrice ze is. Ik was dan ook erg gevleid toen ze via haar agent aangaf dat ze wel interesse had voor de rol. En mijn ego was nog méér gestreeld toen Keeley gewoon auditie wilde komen doen.

»Toen ze de kamer binnenkwam, leek ze wel iemand anders. In werkelijkheid is Keeley heel vriendelijk en toegankelijk, maar nu zat daar dus die getroebleerde vrouw – helemáál niet gemakkelijk in de omgang en een beetje een loner.»

HUMO Klopt het dat ook zij, net als de rest van de acteurs, pas op het allerlaatste moment te horen kreeg hoe de vork in de steel zat?

Mercurio «Not quite (lacht). Op het eind van haar auditie vroeg Keeley me hoe het nou eigenlijk zat met Denton. Omdat alles zo goed verlopen was, heb ik kort uiteengezet wat er nog zou gebeuren. Maar ik heb er ook meteen bij gezegd dat ik alles nog niet voor de volle 100 procent wist. Toen de opnamen twee maanden later van start gingen, was echter iedereen op de hoogte van de exacte toedracht… Nu alleen jullie nog! (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234