null Beeld

Serie: Louie

Aandacht, aandacht! Fans van een stevige portie zwarte humor, spitst allen uw oren. Komiek Louis C.K., the man who loves to hate himself, maakt vanaf deze week 2BE onveilig met 'Louie', een atypische sitcom waarin hij niemand minder vertolkt dan... zichzelf: een gescheiden vader en stand-upcomedian in New York City.

Redactie

Voor C.K. is het de show van de tweede kans: zijn vorige sitcom 'Lucky Louie' werd door HBO in 2006 al na één seizoen afgevoerd. 'Louie' is een langer en voorspoediger leven beschoren: de fans in Amerika wachten momenteel nagelbijtend het vierde seizoen af, de vorige jaargangen werden er bedolven onder de prijzen.

Louis C.K. «Ik speel inderdaad mezelf, maar het gaat niet over mijn echte leven. Het zijn geen situaties die ik zelf ooit heb meegemaakt. Ik probeer mezelf te projecteren in de situaties die ik voor de reeks schrijf: dat is, denk ik, de beste manier om het te omschrijven. Ik laat mezelf in de serie ook fouten maken die ik in het echt nooit zou maken. Gewoon omdat het interessant is.»

- Je bedenkt, schrijft, regisseert en acteert, en tot vorig jaar deed je ook de montage van 'Louie'. Denk je nooit: waarom doe ik dit allemaal op mijn eentje?

C.K. «Ik denk dat er jammer genoeg geen andere manier is om deze serie te maken. Het is alsof je een goede tennisser bent, Pete Sampras of zo, en je zegt: 'Dit is echt te zwaar! Ik ben de enige man aan deze kant van het net. Misschien moet ik enkele jongens vragen om mij te helpen?' (lacht)Zo werkt het niet. Je hebt inderdaad wel series die een heel schrijversteam ter beschikking hebben, maar die lijken in het niets op wat we met Louie doen.»

- Waarop moet je het hardst zwoegen?

C.K. «Het schrijven. Daar begint het allemaal. Wanneer ik er niet op tijd klaar mee ben, kan de rest zijn werk niet doen. Dan wordt er niet gefilmd. De druk is dus groot.

»Als ik moet regisseren en ik heb een slechte dag, dan drink ik gewoon een straffe koffie en het lukt wel. Met schrijven ligt dat anders: als ik geen inspiratie heb, dan zit ik gewoon vast. Mar als het wel lukt, geeft het schrijven wel de grootste voldoening.»

- Je was eerst bekend als stand-upcomedian. De carrièreswitch goed verteerd?

C.K. «Absoluut: dit is een geschenk! Het is alsof je een golfer bent, type Tiger Woods, en je ontdekt plots dat je ook op hoog niveau kan baseballen. Snap je wat ik bedoel? Voor mij komt die vergelijking overeen. Ik zou een leven lang gelukkig geweest zijn met een carrière in de comedy, maar nu ben ik ook filmmaker. Ik hou ervan om veel dingen te doen.»

- Allemaal goed en wel, maar intussen werk je je wel krom.

C.K. «Maakt niet uit. Ik hou ervan om iets te maken van het begin tot het einde. Starten met een klungelig idee en eindigen met iets waar het publiek echt van houdt.

»Bovendien: niks zo tof als wanneer je ergens in New York aan het filmen bent en een buurtbewoner begint te schreeuwen dat je moet ophoepelen (lacht).»

- Heeft een hardwerkende, gescheiden vader nog tijd voor een privéleven?

C.K. «Alles wat ik doe, probeer ik op een halve week te proppen. Wanneer de kinderen bij mij zijn, werk ik niet - behalve monteren: dat kon ik doen als ze sliepen. Ik bekijk het zo: mocht ik een normale job hebben, dan zou ik hen veel minder zien dan nu.»

- Veel tijd voor hobby's blijft er toch niet over?

C.K. «Toch wel: kostuumdesign. Ik heb onlangs een naaimachine gekocht voor mijn dochter, en nu maken we onze eigen T-shirts. Heerlijk! Ik kijk ook graag naar 'Project Runway'. Als ik de tijd had, zou ik al mijn kleren zelf maken.»

- Weten we meteen waar die C.K. voor staat: Ctef Kamil.

Bekijk een fragment met Ricky Gervais

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234