null Beeld

Serie: Luther

We hebben er even op moeten wachten, maar vanavond gaat Canvas dan toch eindelijk van start met het derde en, zoals het er nu steeds meer naar uitziet, allerlaatste seizoen van de Britse detectiveserie ‘Luther’.

Patrick Bremmers

Idris Elba schittert daarin opnieuw in de rol van speurneus John Luther, een man die haast evenveel last ondervindt van zijn eigen demonen en kwelduivels als van de gestoorde moordenaars en psychopaten die zijn pad kruisen. Vanavond bindt hij de strijd aan met een waanzinnige fetisjist die onaangekondigd naast het bed van alleenstaande jonge vrouwen verschijnt, maar ondertussen wordt hij zélf – zonder dat hij het beseft – ook nauwlettend in de gaten gehouden. Dat wordt, kortom, weer nagelbijten voor Elba, die voor zijn prestatie in ‘Luther’ onder meer een Golden Globe en meerdere Emmy-nominaties opstreek.

HUMO Je doet de laatste jaren veel grote bioscoopfilms – denk maar aan ‘Mandela: Long Walk to Freedom’. Wat maakt deze televisieserie zo bijzonder dat je er telkens naar terugkeert?

Idris Elba «De scenario’s. Ik vind de scripts van Neil Cross gewoon steen- en steengoed. Cross heeft een ijzersterke pen, en daar kún je gewoon geen nee tegen zeggen. Hetzelfde geldt voor het personage John Luther, die inmiddels een héél bijzonder plekje in mijn hart heeft ingenomen. Wat ik zo mooi aan hem vind, is dat-ie voortdurend blijft groeien en evolueren. Ik probeer zelf ook voortdurend nieuwe karaktertrekken van ’m te ontdekken, kwestie van het proces ook boeiend te houden voor mezelf. Maar of ik hem daardoor beter begrijp dan een paar seizoenen geleden? Nope. En dat is wederom de verdienste van Neil Cross, die er een handje van heeft om van Luther een totaal onvoorspelbare kerel te maken.»

HUMO Je zegt dat Luther de hele tijd evolueert. In welke zin is hij in de loop der jaren veranderd, denk je?

Elba «De laatste tijd probeert hij steeds meer om een zo rustig mogelijk leven te leiden in plaats van zichzelf voortdurend in de nesten te werken. Maar daar is hij natuurlijk nauwelijks toe in staat: Luther wordt nu eenmaal aangetrokken door mensen die om hulp verlegen zitten. Hij is bereid om net dat stapje extra voor ze te zetten, waarna de moeilijkheden als vanzelf komen. De aard van het beestje, vrees ik.»

HUMO Dit seizoen verschijnt er een nieuwe dame in zijn vizier.

Elba «Klopt. Sienna Guillory speelt zijn nieuwe love interest Mary. Een héél ander type dan zijn overleden ex Zoe of Alice. Mary vertegenwoordigt iets dat Luther graag zou hebben: zij is een baken van normality en geeft uitzicht op echte liefde, de mogelijkheid van een normaal gezin. Mary staat zo ver van de duisternis waarmee Luther dagelijks te maken krijgt, dat hij haar ontzettend aantrekkelijk vindt.»

HUMO De wereld van Luther is inderdaad allesbehalve rooskleurig. Heeft die grimmigheid effect op je?

Elba «Het is best afmattend om op de set dag in, dag uit geconfronteerd te worden met dingen die je in het dagelijkse leven toch liever niet ziet. Maar om nu te zeggen dat ik daar een tol voor betaal? Nou, neen. Misschien dat het mijn humeur soms wat beïnvloedt. Luther is een behoorlijk meeslepend personage, en een acteur als ik gaat daar toch zo veel mogelijk in mee. Het valt me dan ook niet gemakkelijk om rechtstreeks van de set te komen en een interview zoals dit te doen. Om vervolgens weer helemaal in character voor de camera te verschijnen en een gewichtige scène op te nemen. Maar goed, het is mijn werk. Ik probeer intussen een zo stabiel mogelijk leven te leiden en mijn rol niet mee naar huis te nemen.»

HUMO In The Guardian stond dat ‘Luther’ bijna te absurd voor worden is – zo onrealistisch is het programma.

Elba «Het is net de bedoeling dat je even aan de dagelijkse werkelijkheid kunt ontsnappen door naar ‘Luther’ te kijken! Ik heb dat artikel ook gelezen... Ironisch dat een krant mij meent te moeten vertellen hoe het programma in elkaar zit!

»‘Luther’ is opgezet als een programma dat zich een beetje buiten de grenzen van de werkelijkheid begeeft. En geloof het of niet: onze grootste fans zijn politiemensen! Echte flikken die zich terdege realiseren dat onze onderzoeken misschien niet helemaal volgens de regels van de kunst verlopen of een tikkeltje vetter zijn aangezet. Zij nemen daar wél genoegen mee, omdat ze weten dat het nu eenmaal bij ‘Luther’ hóórt. Het is puur escapisme, weet je wel.

»Ach, de Britten hebben nog steeds een stiff upper lip als het over Britse televisieseries gaat, terwijl ze wél massaal naar Amerikaanse series als ‘24’ of ‘Dexter’ kijken. Dramaseries waarvan ze de zonderlinge of excentrieke personages zonder protesteren accepteren. Ik neem de kritiek op ‘Luther’ dus met een flinke snuif zout.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234