null Beeld

Serie: Mad Men

Vanavond kan u op Nederland 2 kijken naar de start van het vierde seizoen van 'Mad Men', de met allerhande awards overladen reeks die zich afspeelt in een reclamebureau in de sixties.

Redactie

Een tijdlang zag het ernaar uit dat het bij die vier seizoenen zou blijven, nadat er hommeles was ontstaan tussen bedenker-scenarist Matthew Weiner en kabelzender AMC. De reden? Onenigheid over reclame - o, ironie! AMC wilde elke aflevering met twee minuten inkorten, om zo plaats te maken voor langere reclameblokken.

Om kosten te besparen wilde AMC ook de bijl zetten in het aantal castleden, en knippen in het salaris van Weiner. Daarop liet die weten dat een nieuw seizoen voor hem niet meer hoefde. Een aantal ongetwijfeld zéér gezellige vergaderingen later lijken de plooien gladgestreken: Weiner sloot een deal met AMC voor drienieuwe seizoenen.

Met wat geluk - seizoen vier speelt zich af in 1964 - zien we de rokkenjagende reclameman Don Draper misschien ooit de seventies halen. Al valt het te betwijfelen of een broek met olifantenpijpen wel een goeie look is voor slick Don.

Matthew Weiner «Op een gegeven moment dacht ik dat ik mijn geliefde reeks vaarwel moest kussen - ik had er zelfs al vrede mee - maar uiteindelijk is het alsnog in orde gekomen. De hele ervaring heeft me mijn job opnieuw doen appreciëren. Bij AMC lijken ze er net zo over te denken, want daar gedragen ze zich nu veel inschikkelijker dan vroeger.»

- Er wordt beweerd dat u bij de onderhandelingen een vette cheque van 20 tot zelfs 30 miljoen dollar in de wacht wist te slepen.

Weiner «Kijk, toen ik met 'Mad Men' begon, was dat met een minimaal budget en dito salaris. De centen waren niet wat me motiveerde om 'Mad Men' te maken, wel de creatieve vrijheid die ze me bij AMC beloofden in ruil voor het beperkte budget. Begrijp me niet verkeerd: ik hou net zoveel van geld als een ander. Ik doe dit niet alléén maar voor de kunst, en bij AMC zijn het heus geen mecenassen.»

- In het vierde seizoen zien we Don naar de fles grijpen, nadat hij in het vorige seizoen zijn huwelijk heeft zien stuklopen en de deur van Sterling Cooper achter zich heeft dichtgetrokken om een eigen bureau op te richten.

Weiner «Ik vond het een risico om Don een alcoholprobleem te geven. Dat de personages voortdurend whisky staan te hijsen en de ene na de andere sigaret opsteken, vormt een deel van de aantrekkingskracht. Ik maakte me de bedenking of Dons drankprobleem daar de fun zou uithalen, maar mijn vrees was onterecht.»

- Hoe begint u aan een nieuw seizoen? Heeft u een vaste routine als het op ideeën sprokkelen aankomt?

Weiner «Het begint altijd met een overpeinsperiodedie zo'n week of drie duurt. Dan doe ik veel dutjes en neem ik aardig wat boeken ter hand - of ik ze ook lees, dat laat ik in het midden. Ik denk ook veel na, niet per se over 'Mad Men', maar over mijn eigen leven.

»Het allerfijnste aan 'Mad Men' is dat ik mag schrijven over hoe wij als mensen de geschiedenis ervaren. Want vergis je niet: hoe tumultueus de tijden ook zijn - en dat wáren de sixties - het leven kabbelt gewoon voort.

»Mensen associëren de sixties makkelijk met gemoraliseer, maar als je 't mij vraagt, is de neiging om andermans vrijheden in te perken met de jaren alleen maar toegenomen in Amerika.

»Ik geef je een voorbeeld: in 'Mad Men' mag ik de woorden 'Jezus' of 'Christus' laten vallen, maar niet 'Jezus Christus', want dat wordt beschouwd als blasfemie - tenzij ik Jezus Christus écht laat opdraven als een personage in de reeks. Tja, da's Amerika.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234