null Beeld

Serie: Madam Secretary

Ooit was Téa Leoni één van de drukst bezette actrices in Hollywood, en rijgde ze de hoofdrollen in grote kaskrakers aan elkaar, maar na ‘Fun with Dick and Jane’ uit 2005 sloeg ze nagenoeg alles af wat haar werd aangeboden: liever dan haar sterrenstatus te continueren, wijdde ze haar tijd aan fondsenwerving voor Unicef en het grootbrengen van haar twee kinderen (nu 13 en 16). Aan die acteerluwe periode kwam een einde in 2014, toen ze na jaren vol huwelijksperikelen ook definitief scheidde van David ‘Mulder’ Duchovny.

In ‘Madam Secretary’, een puike politieke dramaserie die vanaf vanavond op Eén te zien is, geeft Leoni gestalte aan Elizabeth McCord, de gewiekste en kordate Secretary of State (vergelijkbaar met onze Minister van Buitenlandse Zaken) onder president Conrad Dalton. Een rol die haar op het nog altijd uiterst welgevormde lijf geschreven is.

'Téa Leoni is terug met een puike politieke dramaserie, waarin ze een kordate Secretary of State vertolkt.'

Téa Leoni «Nog geen hálve minuut nadat ik het script van de proefaflevering van ‘Madam Secretary’ had gelezen, heb ik mijn agent gebeld met de mededeling dat ik dit ab-so-luut wilde doen. ’t Was clever geschreven en buitengewoon spannend, en wat me nog het meest van al beviel, waren de parallellen tussen mijn eigen leven en dat van mijn personage. Want net zoals ik ooit uit Hollywood ben vertrokken, heeft Elizabeth ooit haar job bij de CIA vaarwel gezegd; en net zoals ik jaren later opnieuw als lead actress aan de slag ga, gaat Elizabeth jaren later opnieuw voor de overheid werken. Dat is een grote aanpassing voor haar gezin – ze heeft een man en drie kinderen – net zoals dat ook een grote aanpassing voor míjn gezin is: sinds de eerste opnames van ‘Madam Secretary’ heb ik bedroevend weinig aandacht aan mijn kinderen kunnen schenken.

»’t Heeft wel eventjes geduurd voordat ik hen durfde op te biechten dat ze hun moeder wellicht een tijdlang wat minder zouden gaan zien. Uiteindelijk heb ik het eerst aan mijn zoon verteld, de jongste. We waren samen wat door de stad aan het wandelen, toen ik het er ineens uitflapte: ‘Luister, Miller. Ik ga de hoofdrol spelen in een nieuwe tv-reeks, dus je zult me de komende tijd behoorlijk vaak moeten missen.’ Waarop hij: ‘Geen probleem, mama.’ Ik vroeg: ‘Echt niet?’ – ‘Nee, we zijn je toch al een tijdje beu.’ (lacht) Heel fijn om zijn zegen te hebben, dat wel.»

- Elizabeth McCord lijkt in veel aspecten op de voormalige Secretary of State van de regering Obama. Hebt u haar...

Leoni «...op Hillary Clinton gebaseerd? (lacht) Dat vraagt echt íédereen me. Ik begrijp de vergelijking ook wel – om te beginnen al dat blonde haar – maar eerlijk waar: ik heb haar niet op Hillary Clinton gebaseerd. Als ik al een inspiratiebron had, dan was het wel mijn grootmoeder: zij stond indertijd mee aan de wieg van Unicef, en is decennialang voorzitster geweest van de Amerikaanse tak ervan. En ondertussen voedde ze ook nog eens vijf kinderen op – en daarna 27 kleinkinderen! Als ik al zie hoe moeilijk het voor mij is om de dingen te combineren, en om bijvoorbeeld de huwelijksverjaardag van mijn ouders niet te vergeten. En tijd voor de pedicure heb ik al helemáál niet – mijn teennagels zien er inmiddels uit als berenklauwen.

»Maar goed, de voldoening die de serie me schenkt, is ook wat waard. Ik ben heel tevreden met ‘Madam Secretary’.»

- Naar verluidt hebt u ook een nieuwe vriend overgehouden aan de serie: Tim Daly, die – hoe toevallig – uw echtgenoot speelt.

Leoni «Daar geef ik liever geen commentaar op, als je het niet erg vindt.»

- Zoals het een staatsvrouw betaamt.

Leoni (lacht)

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234