null Beeld

Serie: Midsomer Murders: Seizoen 14

Dat de scenaristen van ‘Midsomer Murders’ jaar na jaar met de meest opzienbarende moordmethodes op de proppen komen, verdient niks dan lof. Dat ze nu ook voor het pensioen van hun hoofdrolspeler een even spitsvondige als voor de hand liggende oplossing hebben bedacht, is niet minder bewonderenswaardig.

Patrick Bremmers

Door Tom Barnaby (John Nettles) te laten opvolgen door zijn neef John Barnaby, die – wat een toeval! – ook bij de politie werkt, kan de plattelandsserie (die internationaal vaak ‘Inspector Barnaby’ wordt genoemd) nog jaren door. De nieuwe Barnaby heet Neil Dudgeon.

HUMO Ha die Neil! Wat kunnen we van jouw Barnaby verwachten?

Neil Dudgeon «Goeie vraag, want zoveel staat er eigenlijk niet over ’m op papier. Zijn karakter is organisch gegroeid: afhankelijk van de situatie komen we steeds meer nieuwe dingen over ’m te weten. Scenarist Michael Aitkens heeft mijn allereerste afleveringen gepend, en is dus verantwoordelijk voor het fundament: het feit dat John bedachtzaam is, nooit oordeelt of zijn zelfbeheersing verliest, en psychologie heeft gestudeerd. Aan die dingen probeer ik zo goed mogelijk vast te houden.»

HUMO Hoe staat Barnaby als typische stedeling tegenover al die maffe Midsomerbewoners?

Dudgeon «Ach, hij heeft niet zo veel moeite met ze hoor. Okay, ze zijn soms een beetje vreemd, maar hij vindt ze wel aangenaam in de omgang. Barnaby is sowieso iemand die zijn eigen gevoelens en gedachten thuislaat en zich concentreert op het onderzoek. Een heel goeie en intelligente manier om in het leven te staan. »

HUMO Barnaby heeft een vrouw en een hond...

Dudgeon «Ach, goede ouwe Sykes. De eerste regel in film- en televisiewereld is: never work with animals and children. Maar Sykes is zó lief. Je moet alleen voortdurend waakzaam zijn, omdat hij vaak onverwachte dingen doet. Zo rent hij weleens weg midden in een scène, of hij springt plots op je schoot. Je moet op een andere manier gefocust zijn dan wanneer je met collega-acteurs werkt.»

HUMO Heeft de rol je leven inmiddels erg veranderd?

Dudgeon «Het merendeel van mijn carriere heb ik ‘modern urban drama’ gedaan, waarbij ik heel wat nachtelijke uren in Oost-Londense riolen heb doorgebracht, op zoek naar losse lichaamsdelen. ‘Midsomer’ is dus echt een verademing (lacht). Van waar ik woon in Londen, in Chiswick, is het bovendien slechts drie kwartier rijden naar de set. Dat betekent dat ik elke avond gewoon weer naar huis kan, terug naar mijn vrouw en kinderen. We werken vijf dagen in de week, in het weekend ben ik vrij. Maar mijn kinderen zijn nog vrij jong, dus een écht rustig weekend zit er niet in (lacht).»

HUMO Toch even een heikele kwestie: als we het ons goed herinneren, was jij ooit een tuinman in ‘Midsomer Murders’, heel lang geleden.

Dudgeon «Goed gezien! Ik was inderdaad een enigszins saucy tuinman, ongeveer tien, twaalf jaar geleden, in de aflevering ‘Garden of Death’. Ik meen me bovendien te herinneren dat mijn personage een boontje had voor de toenmalige mevrouw Barnaby, de echtgenote van Tom... Volgens mij zit het zo: mijn personage toen was zó onder de indruk van de inspecteur, dat hij dacht: ‘Weet je wat jongens, ik heb schoon genoeg van tuinieren. Ik ga opnieuw naar school, voor politieagent leren.’ Vervolgens kwam hij erachter dat Tom Barnaby mijn oom was, en dat het het toch wel erg risky was dat hij lustgevoelens had voor zijn tante.... Laat ik maar ophouden, want dit wordt me toch iets te onnozel (lacht). Gewoon kijken!»

HUMO Dat gaan we zeker doen. Bedankt voor het interview.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234