null Beeld

Serie: Midsomer Murders

Rijp op de bomen, ijsbloemen op de ruiten en hond Sykes die de kerstkaarten zowat uit de handen van de postbode grist. De Britse detectivereeks ‘Midsomer Murders’ is nog helemaal in kerststemming wanneer Eén vanavond de eerste aflevering van seizoen 16 uitzendt.

Patrick Bremmers

In Morton Shallows wordt tijdens een ghost-hunting party daags voor Kerstmis een meubelmaker twee keer met een antiek zwaard doorboord. Een uitdaging voor Barnaby’s nieuwe sidekick Charlie Nelson (Gwilym Lee), die op zijn eerste werkdag in Midsomer al meteen in het diepe wordt gegooid. Daar komt nog eens bij dat zijn nieuwe werkgever hem niet zo verschrikkelijk aardig bejegent. Het is overduidelijk dat inspecteur John Barnaby zijn vroegere maatje Ben Jones, die inmiddels promotie heeft gemaakt en nu als inspecteur werkzaam is in Brighton, mist. Tja, en als je je nieuwe chef dan ook nog eens voortdurend per ongeluk aanspreekt als ‘guv’ (‘baas’) in plaats van ‘sir’ (‘meneer’)...

HUMO Was jóúw eerste dag ook zo’n beproeving?

Gwilym Lee «Dat viel wel mee. Het was natuurlijk best eng: ik nam per slot van rekening het stokje over van Jason Hughes, die als Jones in meer dan vijftig afleveringen heeft geschitterd. Dus ik was me er erg van bewust dat ik een kanjer moest doen vergeten.»

HUMO Hoe ben je eigenlijk bij ‘Midsomer Murders’ betrokken geraakt?

Lee «Het is allemaal begonnen – zoals dat met de meeste rollen gaat – met een telefoontje van mijn agent. Uiteráárd kende ik ‘Midsomer Murders’ al, ik heb het altijd al een leuk programma gevonden. Nadat ik met succes door de eerste ronde van de audities was gesparteld, werd ik voorgesteld aan mijn gewaardeerde tegenspeler Neil Dudgeon. So far so good, dacht ik. Maar toen wist ik het bijna te verknallen tijdens mijn auditie met hem. Ik deed namelijk wat ik – helaas – altíjd doe: ik kletste te veel! Ik probeerde aan Neil en de producers uit te leggen hoe ik het personage zag en praatte mezelf helemaal de dieperik in. ‘Weet je,’ begon ik, ‘Nelson is een piepjonge brigadier, die vooral indruk probeert te maken. Hij kan veel leren van Barnaby, ze zijn een beetje zoals een vader en een zoon.’ Waarop het stil werd. Pijnlijk stil. Ik zág Neil denken: ‘Wat bedóélt-ie met vader en zoon?’ Ik probeerde nog: ‘Nee, meer zoals een oom en zijn jongste neefje.’ Neil ging nog donkerder kijken en ik las in zijn blijk: ‘Hoe oud denkt die pummel wel niet dat ik ben?’ Dat ik de rol uiteindelijk toch nog gekregen heb, is niks minder dan een mirakel (lacht).»

HUMO Hoe zou je DS Nelson omschrijven?

Lee «Nelson heeft ervaring opgedaan bij de Metropolitan Police in Londen, waar hij zich heeft weten op te werken, maar dit is zijn eerste job als brigadier. Hij kon goed zijn mannetje staan in de Londense straten en pubs, maar gaat – naar Midsomer-normen – een beetje onbesuisd te werk. Of zoals Barnaby hem al meteen voor de voeten gooit in de eerste aflevering: ‘Met wat tact kom je hier een heel eind.’ Nelson wordt in eerste instantie wel een beetje van zijn stuk gebracht door al die maffe en excentrieke plattelandsbewoners, maar na verloop van tijd verloopt alles een stuk soepeler. Ook met Barnaby ontwikkelt-ie een soort van verstandhouding, en later zelfs een gemeenschappelijk gevoel voor humor. En dan is het ijs gebroken. Zolang hij Barnaby maar geen ‘guv’ noemt! (lacht)»

HUMO Vertel eens over jóúw naam: Gwilym is niet bepaald courant.

Lee «’t Is Welsh voor William. Het is een erg traditionele, enigszins ouderwetse Welshe naam, die ik te danken heb aan de Welshe roots van mijn ouders. Ik beschouw mezelf ook als een echte Welshman, ook al ben ik geboren in Bristol, opgegroeid in de Midlands en daarna naar Londen verhuisd. Wist je overigens dat mijn vader uit hetzelfde stadje komt als waar mijn voorganger Jason Hughes is grootgebracht? Porthcawl in Zuid-Wales. Als dát geen teken is...»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234