null Beeld

Serie: Midsomer Murders

1996. Op een filmset in Hongarije ontmoet Jane Wymark John Nettles. Ook diens ex Joyce is er, want zij doet de casting van het filmproject. Jane en John zitten tussen de opnames door voortdurend te kletsen een halen maffe anekdotes op over bekende toneelspelers met wie ze bij de Royal Shakespeare Company en andere theatergezelschappen hebben samengewerkt.

Patrick Bremmers

Niet veel later mag Joyce de rollen verdelen voor de nieuwe Britse detectiveserie ‘Midsomer Murders’, en ze herinnert zich dat John en Jane het bijzonder goed met elkaar konden vinden: precies de klik die er moet zijn tussen inspecteur Barnaby en zijn vrouw. De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. Er volgen maar liefst 81 afleveringen van de plattelandsdetective, totdat in 2011 uiteindelijk het doek valt voor Mrs Barnaby nummer één, de echtgenote die niet koken kan.

HUMO Hoe is het nu met haar?

Jane Wymark «Prima, dank je wel. Ik heb meegewerkt aan een productie van ‘Medea’ voor het National Theatre, en dáárvoor was ik op tournee met een toneelstuk over de Britse gezondheidszorg. En ik heb voor het eerst in mijn leven in een musical gestaan, ‘Anything Goes’ van Cole Porter; daarmee hebben we door heel Engeland getourd.»

undefined

'Samen met dochter ­Cully waren we een hecht tv-gezin' Inspecteur Barnaby en eega Joyce, alias John Nettles en Jane Wymark

HUMO Hoe was het om Mrs Barnaby te zijn?

Wymark «Heel prettig. John en ik konden goed met elkaar opschieten, en ook met Laura Howard, die onze dochter Cully speelde. We waren een hecht televisiegezin. Ook met de rest van de crew klikte het enorm. En de gastacteurs kwamen altijd ontzéttend graag in Midsomer spelen, ook al moesten sommigen wel erg vroeg in het verhaal het loodje leggen (lacht).»

HUMO Jouw personage veranderde in de loop der jaren geleidelijk, was dat bewust?

Wymark «De producers lieten toe dat John en ik iets meer begonnen te kibbelen, maar in the nicest possible way. Dat heeft drama ook nodig, hoor. Je kunt niet de hele tijd verschrikkelijk aardig zijn. Joyce mocht zich langzamerhand wat meer irriteren vanwege het feit dat Tom zo’n workaholic was.»

HUMO In het begin van de serie stond u alleen maar in de keuken?

Wymark «Joyce was zogenaamd ’s werelds vreselijkste kok: een grappig gegeven, maar op een bepaald moment moet je daarmee stoppen. Week in, week uit verschrikkelijk slecht eten klaarmaken gaat enorm vervelen, hoor. Vandaar dat ik wat vaker naar buiten mocht: hobby’s werden ineens heel belangrijk voor Joyce. Ik ging me onder andere met klokkenluiden bezighouden, en net dan liet de ene na de andere klokkenluider het leven! (lacht) En toen ze zich voor archeologie interesseerde, bevond ze zich in een tunnel en plots vond daar een enorme ontploffing plaats. Een leuk gegeven voor de scenaristen, die hobby’s van Joyce, maar we waakten er wel voor dat het niet te vaak gebeurde.»

HUMO Mist u de samenwerking met John Nettles niet ontzettend na zoveel jaren samen?

Wymark «Yes, I do. Maar we zien elkaar nog geregeld. We hebben elkaar toevallig net nog gemaild. John vroeg of ik zin had om samen met hem naar de opera te gaan.»

HUMO Wat vindt u van de nieuwe Barnaby?

Wymark «De geweldige Neil Dudgeon, bedoel je? Zo’n aardige man, en zó’n goede acteur. Het grappige is dat ik de nieuwe sidekick, Gwilym Lee, al ken sinds zijn studententijd. Hij doet het erg goed, vind ik. Ik werk als mentor voor de toneelschool waar hij heeft gestudeerd, en ik had al veel over hem gehoord. Je moet hem zeker in de gaten blijven houden.»

HUMO Al die fraaie huizen, dat prachtige landschap: we zouden allemaal wel in Midsomer willen wonen, denkt u niet?

Wymark «Hmm... Ja én nee (lacht). Ik ben zelf een typische city girl. Ik woon in Londen, ik leef in een multiculturele samenleving. Midsomer is niet de real world, hè. Heel leuk om er een bezoekje te brengen, hoor. Maar wanneer je er gaat wonen, is het nog maar de vraag hoelang je zult leven. Ze sterven er bij bosjes (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234