null Beeld

Serie: Mr Selfridge - seizoen 2

‘De klant is koning,’ om het met de woorden van de Amerikaanse warenhuispionier Harry Gordon Selfridge (1856-1947) te zeggen.

En dus schotelt de Britse commerciële zender ITV u na het overweldigende kijkcijfersucces van de alom gelauwerde kostuumdramaserie ‘Mr Selfridge’ een tweede seizoen voor. Jeremy Piven kruipt opnieuw in de huid van de oprichter van Selfridges Department Store. Zijn luxueuze warenhuis viert vanavond het eerste lustrum, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Jeremy Piven «Het tweede seizoen gaat van start in maart 1914. Het is precies vijf jaar geleden dat Harry zijn grote winkelketen opende. Selfridge Department ­Store is inmiddels de derde grootste Londense toeristische trekpleister, na de Big Ben en Buckingham Palace. De klanten blijven toestromen en de zaken lopen als nooit tevoren. Daarom wil het personeel zijn directeur eren met een grote verrassing: een bronzen buste gemaakt door niemand minder dan de gevierde Britse beeldhouwer Sir Thomas Brock (1847-1922). Maar Harry is allerminst in feeststemming. Aan het eind van het vorige seizoen heb je kunnen zien dat zijn echtgenote Rose haar biezen pakte. Ze had haar buik vol van zijn vele affaires, waaronder die met de verleidelijke musicalster Ellen Love. Harry zou dolgraag willen dat Rose terugkomt, maar daar ziet het voorlopig niet naar uit.»

HUMO Bedoel je dat Selfridge dit seizoen een stuk bedaarder is geworden?

Piven «Inderdaad. In de eerste reeks zag je Harry echt performen, maar dit seizoen zul je een meer bedaarde Mr Selfridge aantreffen, een man die onder zijn zorgen gebukt gaat. Hij vindt het nog steeds heerlijk om mensen te inspireren en te enthousiasmeren, maar hij is tot het besef gekomen dat het allemaal niets voor hem betekent zonder zijn echtgenote Rose aan zijn zijde.»

HUMO Heeft de Eerste Wereldoorlog die op uitbreken staat, ook een invloed?

Piven «Nou en of. Harry geeft blijk van een enorm gevoel van vaderlandsliefde. Hij is dan wel geen Engelsman, maar hij voelt zich enorm bij de Britse zaak betrokken. Hij is nog steeds ontzettend dankbaar voor het feit dat Groot-Brittannië hem vijf jaar geleden met open armen heeft ontvangen en in staat heeft gesteld Selfridges te openen. Vandaar dat hij absoluut zijn steentje wil bijdragen aan de grote oorlogsinspanningen.

»Daarnaast maken een aantal geweldige nieuwe personages hun opwachting, en die zullen hem nog behoorlijk voor de voeten lopen.»

HUMO Is het lastig om een personage te spelen dat echt heeft bestaan? Voel je een grotere verantwoordelijkheid dan bij fictieve personages?

Piven «Ik voel me áltijd verantwoordelijk, hoor, of het nu een fictief of een bestaand personage is. Helaas hebben we in dit geval geen geluidsmateriaal meer, dus we weten niet precies hoe Harry sprak. Maar hij was afkomstig uit de Midwest, waar ikzelf ook vandaan kom: mijn accent kon ik dus behouden. Ik ben zelfs opgegroeid in Chicago, zodat ik wel een beetje kan inschatten wat het voor hem betekend moet hebben om te werken in Marshall Field’s, de grote warenhuisketen waar hij ooit begon en waar ik altijd ging shoppen. Zonder het me te realiseren heb ik als knaap research gedaan voor een rol die ik veertig jaar later zou spelen (lachje).»

HUMO Ga je die buste van jou als Selfridge na afloop van de serie mee naar huis nemen?

Piven «Nee,hoor. Dat zou een beetje te veel van het goede zijn, niet? Het is zo cliché, hè: de Amerikaan die een bronzen buste van zichzelf in de gang heeft staan. Ik heb geen zin om aan dat cliché te voldoen, thank you very much (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234