null Beeld

Serie: Murdoch Mysteries

Een lijk in beton, de brutale en lugubere moord op een Canadese soldaat en de verdachte dood van een jonge kankerpatiënt. Dat zijn de eerste zaken waarover rechercheur William Murdoch zich mag buigen in het vierde seizoen van ‘Murdoch Mysteries’, vanaf heden gepromoveerd van de late zaterdagmiddag naar vier late weekdagavonden op Eén.

Patrick Bremmers

''Murdoch Mysteries' is niet enkel een moordmysterie, het is geen 'CSI' of zo. We brengen romantiek, allerlei intriges, en nu en dan de nodige fantasy-aspecten' Yannick Bisson

Inmiddels zijn er in Canada al meer dan 132 afleveringen opgenomen van de inventieve misdaadserie die zich afspeelt in het Toronto van 1895 en die draait rond de jonge vooruitstrevende rechercheur Murdoch, een man geobsedeerd door forensisch onderzoek – o ja: en de knappe pathologe Julia Ogden natuurlijk. De hoogste tijd om even te bellen met hoofdrolspeler Yannick Bisson.

HUMO ‘Murdoch Mysteries’ wordt wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn unieke vertelstijl, met humor en drama. Het is wel een beetje een vreemde eend in de bijt binnen het misdaadgenre, niet?

Yannick Bisson «Klopt. Het is geen rechttoe rechtaan detective, laat ik het zo zeggen. Het is ook niet enkel een moordmysterie, het is geen ‘CSI’ of zo. We brengen romantiek, allerlei intriges, er is aandacht voor universele thema’s. En het klopt, zo nu en dan komen er ook de nodige fantasy-aspecten om de hoek kijken. Dat is, denk ik, ook de verklaring waarom de reeks zo’n breed publiek aanspreekt: er zit altijd wel íéts van je gading in.»

HUMO De serie heeft een trouwe aanhang die zelfs hele weekends rond de serie organiseert. Ben jij daar al eens gaan kijken?

Bisson «Dát niet, maar we hebben wel al een paar keer een groots opgezette fandag op de set gehad. We lieten de fans dan zien welke technische aspecten er zoal komen kijken bij de totstandkoming van een aflevering, hoe de decors worden gemaakt en hoe wij ons als acteurs voorbereiden. Daarna konden ze met ons op de foto.

»De fans zijn heel actief, hoor. Met verstrekkende gevolgen. Op een bepaald moment dreigde de serie opgedoekt te worden, maar door de inzet en steun van de fans, niet alleen in Canada maar wereldwijd, werd ‘Murdoch Mysteries’ van de ondergang gered. We hadden geluk dat die hele zaak speelde in de tijd dat de sociale media in opkomst waren, zodat we direct met de kijkers konden communiceren over wat ze geslaagd en minder geslaagd vonden aan het programma, welke ideeën en wensen ze nog hadden, enzovoorts. Dus ja, de fans zijn ontzettend belangrijk voor ons.»

HUMO Zelfs de Canadese premier Stephen Harper is een groot liefhebber; hij is zelfs een keer een gastoptreden komen vervullen!

Bisson «Inderdaad, en hij had ons zelf benaderd (lacht). Hij belde ons en liet blijken dat hij wel wat ideeën had voor toekomstige verhalen. U bent vast niet op de hoogte van Harpers achtergrond maar hij is van huis uit historicus. Tegelijkertijd gaf hij aan dat hij wel zin had om eens naar de set te komen en van het één kwam het ander. Het resultaat is te zien in de aflevering ‘Confederate Treasure’ (volgende week bij ons op de buis, red.). Het leuke is dat je dan op een bepaald moment twéé Canadese premiers in beeld krijgt. De huidige 22ste én Wilfrid Laurier, de 7de premier, die dat ambt bekleedde in de victoriaanse tijd waarin Murdoch zogenaamd leefde. Een mooie ontmoeting tussen heden en verleden!»

HUMO Bent u zich bewust van het internationale succes van ‘Murdoch Mysteries’?

Bisson «Ik vind het héél leuk om te horen dat we ook in Vlaanderen op tv komen. De reeks is ook te zien in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk, en we doen het ook heel goed in Australië. Al valt het niet mee om er een goed overzicht van te krijgen. Misschien hebben de producers liever niet dat ik precies op de hoogte ben van het succes in het buitenland. Voor het geval ik natuurlijk om opslag zou vragen! (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234