null Beeld

Serie: NCIS

Blazen! ‘NCIS’ viert niet alleen zijn tiende verjaardag, bij het begin van de nieuwe jaargang moeten er ook nog wat brandjes geblust worden. Op het einde van seizoen negen kwam er namelijk een bom tot ontploffing op de basis van onze vrienden de NCIS’ers - zeg maar de CSI'ers die opgetrommeld worden als iemand van de marine bij criminele feiten betrokken is.

Bonnie Voet

Vanavond, als het stof is gaan liggen, weet u of er slachtoffers zijn gevallen, en kunt u zich opmaken voor wat naar verluidt het jaar van Tiva ― het ietwat voorbarige koosnaampje van de fans voor agenten Ziva David en Tony DiNozzo ― wordt. Op het afgelopen tv-festival van Monte Carlo vroegen we aan Rocky Carroll, die de enigmatische directeur van de afdeling speelt, of er behalve rook ook romantiek in de lucht hangt.

Rocky Carroll (lacht) «Wacht eerst maar eens af of iedereen het gehaald heeft. Na zo’n cliffhanger moeten er wel wat losse eindjes opgeraapt worden.»

HUMO Director Vance deed pas op het einde van seizoen vijf zijn intrede in ‘NCIS’. Kende je de reeks?

Carroll «Ik had weleens een aflevering gezien, meer niet. Maar kort nadat ik getekend had, stond er een grote doos met dvd’s op de stoep. Kon ik mijn schade meteen inhalen.

»Het voordeel was dat ik een goed geolied geheel binnenstapte: draaidagen van twintig uur waren al niet meer aan de orde. Ondertussen ben ik het helemaal gewoon om de baas te spelen: ’t is ook afwisselend, want je speelt heel uiteenlopende situaties. Omdat sommige mensen autoriteit respecteren, terwijl anderen er net lak aan hebben.»

HUMO Tot welke categorie reken je jezelf?

Carroll «Toen ik nog theater studeerde, waren het in elk geval de strenge leraars die me het meest stimuleerden, autoritaire figuren voor wie ‘je best doen’ niet goed genoeg was. Dat is het soort baas dat ik in ‘NCIS’ ook probeer te spelen. Lui die de hele tijd zeggen hoe fantastisch je wel bent, geven je naar mijn gevoel alleen maar een vals gevoel van veiligheid. Had ik uitsluitend zo’n leraars gehad, dan zou ik hier nu niet gezeten hebben, dat weet ik wel zeker.»

HUMO Hoe verklaar je dat ‘NCIS’ zo populair blijft ― alsmaar populairder wordt, zelfs.

Carroll «Tja. Als ik het succesrecept kende, deed ik het in flesje en bracht het op de markt. Ik denk dat de kijkers van de personages houden, en van de humor. Maar de eigenlijke formule is oeroud, en allesbehalve origineel: met Gibbs (Mark Harmon, red.) hebben we, net als in de westerns en politieseries van mijn jeugd, een centrale figuur met een heel sterk moreel besef.

»Hij weet zonder uitzondering wie de goeien en de booswichten zijn, en op ‘t einde van de aflevering zal er meestal iemand boeten voor wat-ie mispeuterd heeft. De kijkers zien dat graag. Zeker nu het in de realiteit weleens anders uitdraait. Het lijkt soms alsof alleen op network television nog gerechtigheid geschiedt (lacht)

HUMO Vind je ‘t jammer dat je niet zélf met een pistool mag zwaaien om de bad guys in te rekenen?

Carroll «Best wel, ja. Vance is een bureaucraat, maar hij heeft ooit in het veld gewerkt, dus het kán perfect. Aan de andere kant is hij de enige in de serie die vrouw en kinderen heeft. Daar valt volgens mij ook nog wel wat verhaalstof te rapen.

»Niet dat ik me zorgen maak over de dag dat Vances verhaal uitverteld is, hoor: onzekerheid hoort erbij ― that’s what you sign up for. Ik ken veel mensen die zich in hun carrièrekeuze door werkzekerheid hebben laten leiden, en nu desondanks geen werk hebben. Volgens mij kunnen alleen begrafenisondernemers wat dat betreft nog op twee oren slapen.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234