null Beeld

Serie: Nurse Jackie

Was de gelijknamige verpleegster uit ‘Nurse Jackie’ in de eerste seizoenen nog een extreem personage – overspel, diefstal, verslaving, patiëntenmishandeling: ze draaide er haar hand niet voor om – dan kreeg ze bij elk nieuw seizoen (de finale van seizoen 4 en de première van seizoen 5 staan vanavond op het programma bij Acht) een extra laagje reliëf mee, waardoor je als kijker hoe langer hoe meer met haar ging meeleven. Dat wij het van bij de start al betrekkelijk goed konden vinden met Jackie Peyton, heeft eigenlijk maar één reden: Edie Falco, ofte Carmela Soprano zelve. Dat zij Jackie met zo veel charisma en zo overtuigend speelt, is misschien niet geheel toevallig: er zijn, geloof het of niet, heel wat vreemde parallellen tussen Jackie en Edie te trekken.

Edie Falco «Welja, ten eerste – en geloof me, dat is belangrijk – zijn we allebei New Yorkers, born and raised, én hebben we twee kinderen. Daarnaast zijn we geen van beiden meisjes met een overdreven interesse in bloempjes en eenhoorns. We’re not girly girls. Ik kijk niet naar ­‘Desperate Housewives’, ik kijk naar de Knicks (lacht).

»Daarnaast heb ik jammer genoeg uitgebreid ervaring kunnen opdoen in de medische wereld: in 2003 kreeg ik borstkanker. Ik heb dat toen aan bijna niemand verteld – een paar naaste vrienden en familieleden, that’s it – en dat heeft me geholpen. Ik heb zelfs nog een scène van ‘The Sopranos’ gefilmd op de dag dat ik mijn diagnose had gekregen. Ook tijdens de chemo ben ik blijven werken: toen zijn de producers zo vriendelijk geweest om een mooie pruik voor me te laten maken (lachje). Ik denk dat Jackie er ook op die manier mee zou omgaan. Vermannen en doorgaan, zonder al te veel drama.

»En tot slot: tja, iedereen weet dat ik lange tijd met een alcoholverslaving heb gesukkeld. Dat is ondertussen ook alweer twintig jaar geleden, zo lang dat ik er echt wel afstand van heb kunnen nemen, maar toch… Ik heb zo veel verslaafden gezien en gekend, en ik wéét wat je allemaal doet als je verslaafd bent: hoe je iedereen van wie je houdt beliegt en bedriegt, hoe je alles doet om aan je spul te raken.

»Er is wel één wezenlijk verschil tussen mij en Jackie: ik ben sterker dan zij. Ik heb mijn verslaving succesvol bevochten – op een vreselijke ochtend werd ik in een verschrikkelijke toestand wakker, en kwam ik heel kalm tot de conclusie: nooit meer. Ik weet niet of Jackie daar ooit helemaal in zal slagen.»

- Nog even iets toetsen dat ons al lang op de lever ligt. Wie zou er winnen in een gevecht tussen Jackie en Carmela?

Falco (denkt na) «Goeie vraag. Ik denk Carmela, omdat Jackie zo’n eenzaat is. Carmela heeft de mankracht van haar echtgenoot achter zich. Nee, ik zou het ook niet met haar aan de stok willen. Jackie, daarentegen, kan ik wel aan (lacht).»


Bekijk de trailer van seizoen 5:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234