null Beeld

Serie: Occupied

Ja ja ja, nog maar eens een Scandinavische serie met een donker toontje: amehoela! Maar wacht: er zijn wel degelijk enkele redenen om halsreikend uit te kijken naar ‘Occupied’, een groots opgezette Noorse productie die eens níét het pad van de krimi kiest. Vooreerst is er het concept: in ‘Occupied’, dat zich afspeelt in de nabije toekomst, is Noorwegen in de duisternis gestort na – hola – een Russische invasie. Spannend!

'Wat als de Russen Noorwegen zouden binnenvallen? 'Occupied' biedt het antwoord.'

En dan is er nog de schrijver, de in eigen land waanzinnig populaire romancier Jo Nesbø, die goed bezig is om door te breken in de cinema. Zijn (ook in het Nederlands vertaalde) kinderboek ‘Dr. Proktors schetenpoeder’ kreeg vorig jaar een verfilming, maar interessanter is de voor 2017 geplande Hollywood-adaptatie van zijn Harry Hole-romans, met niemand minder dan Michael Fassbender in de titelrol, Tomas ‘Tinker Tailor Soldier Spy’ Alfredson achter de camera en Martin Scorsese als executive producer. Klinkt niet slecht, want de vorige film die werd gebaseerd op een roman van Nesbø, ‘Hodejegerne’ ofte ‘Headhunters’, was al een sterk staaltje gitzwarte, droogkomische supensecinema.

Hé, op die manier bekeken zou ‘Occupied’ weleens uit de band kunnen springen, nietwaar?

Jo Nesbø «Een paar jaar geleden wilde men deze reeks nochtans geen kans geven: het concept zou te vergezocht zijn, en maar weinig relevant. Dan begon heel die toestand met de Krim en bleek dat het nu ook weer niet zó absurd was. Maar voor de duidelijkheid: dit is geen onderzoek van wat ik denk dat er gáát gebeuren, wel een fantasietje over wat er allemaal zou kúnnen gebeuren. Hoe onwaarschijnlijk ook (lachje).

»In Scandinavië hebben we de neiging om snel tevreden te zijn: wij gaan ervan uit dat de dingen vaststaan, dat ze zijn zoals ze zijn, en dat het allemaal wel goed is zo. Maar recente gebeurtenissen tonen alsmaar vaker aan dat de gevestigde orde minder stabiel is dan we denken. Het is een eng idee, maar: verandering kan héél snel gaan. Kijk maar naar het Joegoslavië van de jaren 90: een democratisch land op de goeie weg, maar het heeft een extreme figuur als Milosevic welgeteld zes maanden gekost om het mee te sleuren in een burgeroorlog.»

- Je hebt wel de neiging om de realiteit, laten we zeggen, somber in te zien. In je Harry Hole-romans is Noorwegen een door misdaad verteerd oord van verderf.

Nesbø «O, maar dat Noorwegen bestáát ook, hoor. In Oslo vind je enkele van de drukste heroïnemarkten van Europa – ik ken hier een paar dealers die gouden zaken doen. Heb je ‘The Wire’ gezien? Wel, zoals daar drugs wordt verkocht, zo loopt het hier ook.

»Verder moet je al mijn verhalen, over Harry Hole en over de Russische bezetting, zien als de werkelijkheid door een zwarte bril.»

- Ben je zo’n pessimist?

Nesbø «Dat nu ook weer niet: ik ben net een óptimist. De toekomst van mijn land ziet er goed uit. Het is een vooruitstrevende, gelukkige plek waar ik erg graag woon: ik geloof in de sociale structuur van Noorwegen. Echt waar! En net dáárom is het zo spannend om me in te beelden wat er zou gebeuren als die structuur plots helemaal in elkaar zou stuiken. Zoals gezegd kan verandering heel snel gaan: welnu, door na te denken over dit soort what if-situaties, staan we sterker in onze schoenen, vind ik. Je krijgt zo vanzelf meer perspectief.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234