null Beeld

Serie: Outlander

In scherpe tegenstelling tot de gelijknamige Mitsubishi is de nieuwe Eén-serie ‘Outlander’ een door Ronald D. Moore (‘Star Trek’, ‘Battlestar Galactica’) geregisseerde, uitstekende tv-adaptatie van de eveneens gelijknamige boekenreeks van Diana Gabaldon, populair auteur van historische fictieromans.

Noud Jansen

Het uitgangspunt vereist wel enige goodwill: tijdens een vakantie in Schotland, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog, bezoekt een getrouwde verpleegster (Caitriona Balfe) een partij menhirs, wanneer ze plots op onverklaarbare wijze terug in de tijd wordt gekatapulteerd, naar het Schotland van het jaar 1743. Daar belandt ze niet alleen in een burgeroorlog, maar ook in de armen van een razend aantrekkelijke highlander (Sam Heughan).

Diana Gabaldon «Een paar jaar geleden, net na het beëindigen van ‘Battlestar Galactica’, was Ron Moore op zoek naar een nieuw project. Op een avond had hij een dinertje met zijn vrouw en zijn vaste productiepartner, toen die laatste ‘Outlander’ suggereerde. ‘Ken ik niet,’ zei Ron, waarop z’n vrouw zo’n beetje van haar stoel viel: ‘Wij hebben hier wel twíntig exemplaren van het eerste boek uit die reeks liggen, is het je nooit opgevallen?’ Hij is het boek dan diezelfde avond beginnen te lezen, en hij was meteen verkocht. Om een lang verhaal kort te maken: sindsdien was het Rons job om, zoals hij het zelf omschrijft, ‘het favoriete boek van mijn vrouw niet te verneuken’. Daar is hij wat mij betreft in geslaagd: ik ben zeer tevreden met het resultaat.»

- ‘Outlander’ is niet alleen het eerste boek uit de ‘Outlander’-reeks; het was ook uw eerste boek tout court.

Gabaldon «Ik ben pas laat beginnen te schrijven: ’t was op mijn 35ste verjaardag, in 1987, dat ik tegen mezelf heb gezegd: ‘Mozart is gestorven toen hij 36 was; wat heb ik eigenlijk al bereikt in mijn leven?’ Toen is dus het idee geboren om een boek te schrijven. Historische fictie leek mij het meest voor de hand te liggen: in geval van gebrek aan fantasie kon ik altijd nog iets pikken uit een geschiedenisboek (lacht). Rond diezelfde tijd zag ik een oude aflevering van ‘Doctor Who’, waarin de Dokter een 18- of 19-jarige Schot uit het jaar 1745 liet overhevelen, gekleed in kilt. Ik vond dat zo’n aantrekkelijk beeld, dat ik er de volgende dag nóg over aan het mijmeren was. Ik dacht dus: ‘Weet je wat? Ik schrijf een boek dat zich afspeelt in het Schotland van de 18de eeuw, en ik steek het vol met ruige Schotse kerels in kilt.’ Ik had nog helemaal geen plot of wat dan ook, maar ik wist wel dat ik er absoluut ook een vrouwelijk personage in wilde steken, vanwege de erotische spanning. En dus liet ik een mooie vrouw een veld vol Schotten inwandelen, gewoon om te zien wat ze zou doen. Al die mannen staarden haar aan, en ik dacht: ‘Waarom doen ze dat? Ziet ze er raar uit of zo?’ Eén van hen stapte op haar af en zei: ‘Mijn naam is Dougal McKenzie.’ Zonder ook maar één seconde na te denken typte ik: ‘En mijn naam is Claire Elizabeth Beauchamp.’ ‘Hèh?’ dacht ik, ‘jij klinkt helemaal niet als een dame uit de 18de eeuw!’ Enkele pagina’s lang heb ik nog geprobeerd om haar in die pasvorm te duwen, maar ze weigerde halsstarrig: het was alsof ze het schrijven van mij overnam, en haar eigen verhaal begon te verzinnen. Op een gegeven moment zei ik: ‘Oké, jij je zin: ik maak van jou een 20ste-eeuwse vrouw in een 18de-eeuwse setting. Hoe, dat zien we later wel weer.’ Uiteindelijk ben ik dan met het idee van dat tijdreizen gekomen: probleem opgelost (lacht).»

- Even serieus nog, mevrouw Gabaldon: wat is dat eigenlijk met u en mannen in kilts?

Gabaldon «Laat ik het zo zeggen: ik heb een terugkerende droom waarin ik met een man in kilt tegen een muur sta. Als je begrijpt wat ik bedoel.»


Bekijk de trailer van 'Outlander'

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234