null Beeld

Serie: Partners in Crime

Spionnen, dubbelagenten, huurmoordenaars en ander onguur gespuis… wees waakzaam! Vanaf vanavond maken David Walliams (‘Little Britain’) en Jessica Raine (‘Call the Midwife’) jacht op u in ‘Partners in Crime’. In het kader van Agatha Christies 125ste geboortedag blies de BBC het legendarische klassieke speurdersduo Tommy and Tuppence Beresford nieuw leven in, net als Hercule Poirot en Miss Marple destijds bedacht door de grande dame van de Engelse misdaadroman.

Patrick Bremmers

'Tommy en Tuppence zijn eens géén genieën of excentriekelingen. Het zijn gewone, doodnormale mensen in abnormale omstandigheden.' David Walliams

HUMO David, jij stond als initiatiefnemer aan de wieg van ‘Partners in Crime’, niet?

David Walliams «Ere wie ere toekomt: het was Agatha Christie die aan de wieg van ‘Partners in Crime’ stond (lacht). Ik ben al mijn hele leven een grote fan van haar werk. Het begon toen ik een jaar of acht oud was en voor het eerst de film ‘Murder on the Orient Express’ zag (met Albert Finney als Poirot, en o.a. Lauren Bacall en Ingrid Bergman als verdachten, red.). Ik was helemaal van mijn stuk door die twist op het einde, die ik totáál niet had zien aankomen. En sindsdien ben ik haar werk altijd blijven lezen.

»Op een bepaald moment realiseerde ik me dat we haar geesteskinderen Tommy and Tuppence al geruime tijd niet meer op televisie of film hadden gezien. Hoog tijd voor een nieuwe versie, dacht ik. Ook al omdat ik het idee van een echtpaar dat samen de misdaad bestrijdt heel leuk vind. In tegenstelling tot Sherlock Holmes en Hercule Poirot zijn Tommy en Tuppence dan ook nog eens géén genieën of excentriekelingen. Het zijn gewone, doodnormale mensen in abnormale omstandigheden.»

HUMO Wat sprak jou aan in het personage van Tuppence, Jessica?

Jessica Raine «Dat ze voortdurend het voortouw neemt. Ze is grappig, snel en intelligent, en ze barst van het zelfvertrouwen – alles wat je in het echt ook zou willen zijn. En dan is er ook die onbedwingebare nieuwsgierigheid... Mag ik het zeggen? Ze is gewoon incredible (lacht).»

Walliams «Ik vind het leuk dat Tommy zich voortdurend naar Tuppence moet voegen. Veel kijkers zullen de situatie herkennen: Tuppence draagt de broek in hun relatie, en ze is ook een stuk slimmer en heldhaftiger dan Tommy, net zoals vrouwen dat in het echt zijn.»

HUMO David, jij bent vooral bekend van je comedywerk. Dit is wel iets heel anders.

Walliams «Dat kan je wel zeggen. Nu, er mag wel gelachen worden in ‘Partners in Crime’, maar al in een vrij vroeg stadium waren we overeengekomen dat het drama en de gevaren waar Tommy en Tuppence aan worden blootgesteld levensecht moesten zijn: het mocht géén parodie worden. De komische momenten zitten ’m vooral in de echtelijke sfeer, het onderlinge gekissebis tussen Tommy en Tuppence.

»Dat neemt niet weg dat het allemaal een beetje speels is, niet al te heavy. Maar dat geldt eigenlijk altijd voor het werk van Agatha Christie. Sla de verhalen er maar op na: er worden weliswaar mensen gedood, maar het is niet zo dat iedereen er verschrikkelijk verdrietig van is. De teneur is meer: ‘Kom op jongens, laten we erachter proberen te komen wie de moordenaar is (lacht)’.»

HUMO Het boek waarop de eerste aflevering gebaseerd is, ‘The Secret Adversary’, is verschenen in 1922. Waarom hebben jullie de actie naar de jaren 50 verplaatst?

Walliams «Christie is haar hele leven op gezette tijden naar Tommy en Tuppence teruggekeerd, tot in de jaren 70, en de personages verouderden met haar mee. We hebben er dus voor gekozen de reeks ongeveer in het midden te laten plaatsvinden. Bovendien: in ‘The Secret Adversary’ spelen de bolsjewieken, die toen net in Rusland aan de macht waren gekomen, een grote rol. Om de actie dan naar de Koude Oorlog te verplaatsen: koud kunstje! (lacht)»


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234