null Beeld

Serie: Rectify

Heeft hij het nu wel of niet gedaan? Dat is na twee seizoenen nog altijd de hamvraag in de Amerikaanse dramaserie ‘Rectify’, waarvan Sundance Channel om 21.00 het derde seizoen ontkurkt, na seizoen één en twee in één ruk na mekaar uitgezonden te hebben.

Patrick Bremmers

'Daniel Holden komt vrij na twintig jaar dodencel. Acteur Aden Young: 'De variatie tussen Daniel in de cel en op vrije voeten is voor mij gewéldig om te spelen.'

Hoe zat het ook alweer? Daniel Holden werd op z’n 18de naar de gevangenis gestuurd omdat hij zijn vriendin zou hebben verkracht en vermoord. Zijn plekje op de elektrische stoel was als het ware al afgestoft – tot uit DNA-onderzoek blijkt dat Holden, ondanks zijn bekentenis, misschien wel twintig jaar lang onschuldig in de dodencel heeft gezeten. In het begin van de reeks zet hij zijn eerste, wankele stappen als een vrij man. De zwijgzame Holden wordt treffend traag en subtiel neergezet door acteur Aden Young, die in werkelijkheid de lippen helemáál niet zo stijf op elkaar houdt... Gelukkig maar!

HUMO Hoe gaat het, Aden?

Aden Young «Prima! Ik ben net terug van een uitgebreide promotietour door Europa. Daarvóór hebben we de opnamen van seizoen drie van ‘Rectify’ afgerond. En ik ben letterlijk de laatste verhuisdozen aan het uitpakken: na lang zoeken hebben mijn vrouw en ik een huis gevonden in Los Angeles, zodat we de kids eindelijk een vaste thuisbasis, een vaste school en een vaste kring van vriendjes en vriendinnetjes kunnen geven. Intussen probeer ik, voor de opnamen van seizoen vier beginnen, me op een aantal nieuwe projecten te focussen. Maar ze zijn nogal groots, ambitieus en misschien zelfs een beetje onrealistisch (lacht).»

HUMO ‘Recify’ is veel meer dan een drama over een terdoodveroordeelde die opnieuw zijn plaats moet zien te vinden in de maatschappij, ook de rest van de familie staat centraal. Daardoor gaat de reeks ook over de dynamiek van het gezinsleven, niet?

Young «Very much so. Het heeft even geduurd eer we erachter waren wat de serie precies behelst, wat de schrijver en bedenker Ray McKinnon exact voor ogen stond. En vaak moeten we onze ideeën daarover wéér bijstellen, als het verhaal een heel andere, onverwachte richting opgaat. Maar ‘Rectify’ is inderdaad ook het verhaal van Daniels familie, de mensen wier levens verwoest zijn door de gebeurtenissen van die ene verschrikkelijke avond, twintig jaar geleden. Daniels familieleden hebben zo goed en zo kwaad als dat kon de brokken gelijmd, en precies op het moment dat ze daar min of meer in geslaagd waren, staat Daniel weer voor hun deur. Hij slaat alles meteen weer aan diggelen, en de rest van de serie draait om de vraag of ze met zijn allen de kracht, de middelen en de liefde hebben om de boel opnieuw te lijmen.»

HUMO Boeiend is ook de manier waarop het drama voortdurend van het heden naar het verleden springt en weer terug. Hoe komen de scènes in de dodencel eigenlijk tot stand? Nemen jullie die allemaal na elkaar op?

Young «Nee, elke aflevering wordt afzonderlijk gedraaid en afgerond. Dat maakt het wel interessant, hoor: zo kan het namelijk gebeuren dat ik ’s ochtends een scène opneem waarbij ik als Daniel blootsvoets en frank en vrij door een veld loop, terwijl ik later die middag door een groepje cipiers in een beklemmende wurggreep word gehouden. Het biedt stof tot nadenken: het ene moment speel ik iemand die, na twintig jaar van zijn leven min of meer in een hok gezeten te hebben, weer vrij is; het andere iemand die alleen maar van die vrijheid kan drómen.

»Die twee personages zijn ook heel verschillend. De Daniel-in-de-dodencel probeert in het reine te komen met de gedachte dat alles van nu af aan voor hem bepaald zal worden, inclusief het moment waarop hij zal sterven. Met die wetenschap sluit hij zijn familie als het ware buiten, opdat ze het gemakkelijker zouden hebben als hij geëxecuteerd wordt. En een paar uur later speel ik de Daniel die wanhopig probeert om weer aansluiting te vinden bij zijn familie. Het ontbreekt hem echter aan de – zeg maar – handvatten. Hij heeft geen idee hoe hij zich moet opstellen, want… it was not meant to be, als je begrijpt wat ik bedoel. Voor mij als acteur is die variatie gewéldig om te spelen, een fraaier palet kun je je toch niet wensen?»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234