null Beeld

Serie: Rev.

Onze favoriete fictieve dominee blijft die waaraan Rowan Atkinson gestalte geeft in zijn 'Amazing Jesus'-sketch (over Jezus die water in wijn verandert: 'Do you do children’s parties?'), maar Tom Hollander – vooral bekend als Lord Cutler Beckett uit de 'Pirates of the Carribean'-films – doet het in 'Rev.' ook niet slecht: voor zijn rol als Adam Smallbone, een dominee die een rurale parochie inruilt voor een multiculturele kudde in Oost-Londen, werd hij beloond met een BAFTA Award en een South Bank Award.

Redactie

Van werkloze drankorgels en crackheads tot halvegare vrijwilligers: Adam moet altijd voor ze klaarstaan. En dat terwijl hij zelf ook genoeg zorgen aan z'n hoofd heeft: zo weet hij lang niet zo veel kerkgangers naar z'n dienst te lokken als de knappe priester verderop in de straat, begeert hij andere vrouwen dan z’n echtgenote én twijfelt hij aan het bestaan van God. Dios mio!

Tom Hollander «Ik ben op het idee voor de reeks gekomen toen ik het doopsel van een petekind bijwoonde. Ik had samen met de vader van de baby aan de universiteit gezeten, en destijds schepte hij erover op dat hij z’n moeder aan het wenen had gebracht door tegenover haar te bewijzen dat God niet bestond.

»Aan de doopvont kon ik alleen maar denken: 'En hier staan we dan, twintig jaar later, omdat je vrouw beseft dat een katholieke basisschool de beste garantie op degelijk en gratis onderwijs biedt.' De hypocrisie rond het hele kerkgebeuren, leek me een goed uitgangspunt voor een komische reeks. Want uiteraard weet de dominee zélf ook dat zijn kerk vol huichelaars zit, maar hoe gaat hij daarmee om?

»En dus ben ik naar verschillende dominees getrokken om te weten te komen hoe hun dagdagelijkse leven er precies uitziet. Ik dacht er te horen hoeveel keer per dag er gebeden moet worden en zo, maar ze vertelden vooral over de competitiviteit tussen de dominees en de eindeloze bureaucratie – het grootste deel van hun tijd gaat naar het inzamelen van geld voor de renovatie van hun kerk. Terwijl ze toch voor dat beroep gekozen hebben omdat ze ooit een roeping hadden.

»En verder is het erg stresserend. Dominees zijn de enige mensen die nooit iemand wandelen kunnen sturen: hun deur moet altijd voor iedereen openstaan. Een priester is tegelijkertijd raadgever en maatschappelijk werker: mijn respect voor hen is alleen maar gegroeid.»

- Het is wellicht vanwege de herkenbaarheid dat 'Rev.' ook enorm populair is bij geestelijken: zelfs de aartsbisschop van Canterbury is een fan!

Hollander (lacht) «Ik wist niet waar ik het had toen ik dat hoorde – bless him! Paul Turp, de dominee van de kerk in Shoreditch, waar we 'Rev.' draaien, vertelde me dat hij het louterend vond om zijn pijnlijke anekdotes in een humoristisch kader te zien: zondagochtenddiensten die nog geen dertig man lokken, bronzen klinken die van de deuren gestolen worden...

»Nu, we wilden de kerk sowieso niet belachelijk maken. Adam probeert een deugdzaam man te zijn, maar net als ieder ander mens vindt hij het leven even ingewikkeld. Hij worstelt er zelfs nog méér mee: hij wordt verondersteld een universele moraal te vertegenwoordigen, terwijl hij zelf ook zo zijn gebreken heeft.»

- Heeft de reeks iets aan je geloof veranderd?

Hollander «Ik kom nu uiteraard veel vaker in kerken. Onlangs werd m’n BlackBerry er gestolen, en daar was ik toch even niet goed van: 'Nou, bedankt, na alle moeite die we doen om de kerk wat aantrekkelijker te maken!' Maar toen herinnerde ik me weer dat Gods wegen ondoorgrondelijk zijn: 'Oh, dát bedoel je! Ik mag me een upgrade aanschaffen!'

»Ik zou zweren dat ik toen hoorde: 'Hou je mond en ga een iPhone kopen, idioot.' (lacht)»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234