null Beeld

Serie: Safety First

‘Discipline, dedication and friendship' – dat is het motto van Safety First, een bewakingsfirma die u even graag zou inhuren als dat u Walter Capiau zou vragen op uw minderjarige kroost te komen babysitten.

Katrien Depecker

undefined

De vier agenten – de stotterende team manager Dirk (Bruno Vanden Broecke), zijn eeuwig naar liefde zoekende zus Ingrid (Ruth Beeckmans), de pantoffelheld Luc (Ben Segers) en de opgefokte Smos (Matteo Simoni) – blinken uit in incompetentie, wat allerlei geestige toestanden oplevert.

Nog niet overtuigd? Welaan dan: deze mockumentary komt uit de koker van Shelter, het productiehuis dat ons eerder al ‘Benidorm Bastards’ en ‘Wat als?’ bracht, en de catchy titeltrack ‘Dedication’ werd geleverd door niemand minder dan de tofski Mauro Pawlowski.

Matteo Simoni «‘Safety First’ draait rond vier veiligheidsagenten die dénken dat ze veel te zeggen hebben en dénken dat ze beesten zijn, terwijl ze net uitblinken in onkunde. Eigenlijk is het een klunzige bende die bijeengehouden wordt door vriendschap: in welke situatie ze ook terechtkomen, hun vriendschap overwint alles.»

HUMO Van jouw personage Smos zou een mens haast zenuwachtig worden: hij is erg, euh,aanwezig.

Simoni «’t Is iemand die er volle bakvoor gaat, maar op een andere manier dan Dirk: bij Smos gaat het meer in zijn lijf zitten – hij gebruikt vaak zijn fysiek om dingen op te lossen. Soms kan een lichaam iets anders vertellen dan wat iemand zegt, en dat vind ik interessant om mee te spelen.

»Verder is Smos heel naïef en klungelig, terwijl hij denkt dat hij het allemaal onder controle heeft. Hij kan zijn Limburgse achtergrond niet verbergen en is zelfs een beetje een johnny: die sportschoentjes! ’t Is een bazig en agressief mannetje met ADHD-trekjes: je hoeft nog maar iets tegen hem te zeggen of hij heeft je al vast. Ik kan zelf niet goed tegen dat soort mensen, maar het is wel héérlijk om te spelen (lacht)

HUMO Wat ook erg opvalt: zijn blinde adoratie voor Dirk, zijn baas.

Simoni «Smos beschouwt hem echt als zijn lief: in elke aflevering staat zijn leven in functie van Dirk. Als Dirk gelukkig is, dan is hij dat ook. Afhankelijk zijn van iemand anders z'n geluk: een cadeau om te spelen!

»Weet je, ik was achttien toen ik aan het Herman Teirlinck Instituut begon en les kreeg van Dora van der Groen. De eerste vijf maanden van mijn opleiding nam ik alles wat ze zei voor waar aan, zonder na te denken. Dat doet Smos ook: wat Dirk ook zegt, hij zal jaknikken en luisteren. Want Dirk heeft volgens Smos de waarheid in pacht. Zijn naïeve opkijken naar Dirk is zeer ontwapenend en hopelijk herkenbaar.»

HUMO Bruno Vanden Broecke, Ben Segers en Ruth Beeckmans speelden allemaal al samen in ‘Wat als?’: merkte je dat?

Simoni «Eigenlijk niet: ’t zijn schatten van mensen die openstaan voor ieders input. Ik kende hen niet, maar dat maakte niet zoveel uit: we hadden al zoveel gerepeteerd en gediscussieerd over onze rollen voor de opnames begonnen, dat het leek alsof we mekaar al jaren kenden. Je mag je niet schamen op repetities: als je nog zit te zoeken naar hoe je personage zich gedraagt, moet je je volledig kunnen smijten. Voor we effectief begonnen te filmen, hadden we dus al heel veel gelachen.»

HUMO In de eerste aflevering maakt Jan Eelen zijn acteerdebuut als de norse manager van een electrozaak: ging hem dat goed af?

Simoni «Hij had gezonde zenuwen, maar hij is zó’n grote regisseur en hij heeft al zoveel mensen voor z’n camera gehad, dat hij zelf heel goed wist hoe hij z’n rol moest spelen – en wat hij vooral níét moest doen.

»Er passeren veel goeie gastacteurs de revue (o.a. Koen De Bouw, Koen De Graeve, Marie Vinck, red.), maar ik vond het toch heel speciaal om met Jan Eelen te spelen. Ik had altijd al eens met hem willen samenwerken, en plots stond hij tegenover mij als acteur!»

HUMO ‘Missing You’ van John Waite, ‘She Drives Me Crazy’ van de Fine Young Cannibals en zelfs ‘Vamos a la playa’ van Righeira: de agenten van Safety First klungelen op de tonen van eightiesmuziek. Is daar een specifieke reden voor?

Simoni «Ik ben van ’87: ik moet eerlijk bekennen dat ik sommige nummers nog nooit gehoord had. Maar heb je Dirk al eens goed bekeken? Die ademt eighties!»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234