Serie: Scott & Bailey

Politievrouw met druk gezinsleven bundelt krachten met sexy jongere collega zónder man en kind. Klinkt bekend? Yep, de Britse televisiezender ITV heeft good old 'Cagney & Lacey' nieuw leven ingeblazen, de setting (inclusief gezellige onderonsjes op het damestoilet!) naar Manchester verplaatst en zo het best scorende – 9,4 miljoen kijkers – nieuw Brits televisiedrama van het afgelopen jaar gemaakt.

Vanaf donderdag kunt u ook kennismaken met agenten Janet Scott en Rachel Bailey, oftewel – u voelt 'm ongetwijfeld al aankomen – 'Scott & Bailey'.

Suranne Jones (Rachel Bailey in de serie) «Het idee voor 'Scott and Bailey' dateert van zes jaar geleden: ik zat met een collega-actrice en vriendin in de pub en we hadden het erover dat er op televisie nauwelijks goeie, realistische vrouwelijke personages van pakweg een jaar of dertig, veertig te zien zijn.

»Mijn vriendin vertelde dat ze altijd een grote fan is geweest van 'Cagney & Lacey', en zo ontstonden DC Rachel Bailey, die in dat eerste stadium nog gewoon 'Kathy' heette, en de wat oudere DC Janet Scott. Beiden houden zich voor de Metropolitan Police in Manchester bezig met vermiste personen, moorden en ander pittig politiewerk.

»Rachel is intuitief, slim en recht door zee; Janet is wat subtieler en bedachtzamer. De naam Kathy moest ik trouwens laten varen omdat er een échte Kathy Bailey bij de politie in Manchester werkt. Stel je voor dat zij al mijn fanmail krijgt!»

HUMO Is dat realisme ook wat jou zo aansprak in de rol, Lesley?

Lesley Sharp (Janet Scott) «Absoluut. Janet is een echt, driedimensionaal personage. Als je haar op haar werk ziet, valt op dat ze geheel volgens het boekje werkt: ze is integer en straalt autoriteit en gezag uit.

»Maar zo nu en dan krijg je ook een andere kant van haar te zien: zwakheden en tekortkomingen die na verloop van tijd alsmaar meer aan de oppervlakte zullen komen. Die innerlijke strijd vind ik fascinerend om te spelen.»

HUMO Op 'Cagney & Lacey' en het wat truttige duo 'Rosemary & Thyme' na zien we niet vaak twee vrouwelijke hoofdpersonages in een detectiveserie. Hoe zou dat komen?

Jones «Tja, iedereen lijkt het erover eens te zijn dat er meer vrouwen op tv moeten komen, maar schrijvers schrijven nu eenmaal wat ze zelf willen schrijven. Onze scenariste, Sally Wainwright, zet gráág geweldige rollen voor vrouwen op papier, maar ik denk dat het moeilijk is scenaristen te dwingen drama voor vrouwen te schrijven als ze daar niet zoveel mee hebben.

»Maar het kijkerspubliek bestaat uit mannen én vrouwen – ik kan me voorstellen dat die laatsten de dingen toch wat vaker vanuit hun perspectief zouden willen zien.»

HUMO Hebben Rachel Bailey en Janet Scott ook mannelijke fans?

Jones «Ik moet toegeven dat ik in eerste instantie dacht dat 'Scott & Bailey' vooral vrouwelijke kijkers zou aanspreken. Maar uit de reacties om me heen heb ik inmiddels begrepen dat mannen de serie óók weten te waarderen.

» Uiteindelijk maakt het ook niet zo veel uit dat wij vrouwen zijn. Mensen zijn geïnteresseerd in personages – in dit geval twee uiterst bekwame politiemensen die gedreven worden door de liefde voor hun beroep. Wat er zich ook bij hen thuis afspeelt, de nadruk ligt op het politiewerk.»

Sharp «Janet en Rachel moeten beroepshalve voortdurend een professionele houding aannemen, een correcte uitstraling hebben qua houding, gedrag en kleding. Zelfs als ze problemen in de privésfeer hebben of thuis de pleuris is uitgebroken. En dat is iets waar veel professionals – vrouwen én mannen – zich in zullen herkennen.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234