null Beeld

Serie: Sherlock

Soms is de eerste écht de beste: toen Benedict Cumberbatch auditie deed voor de hoofdrol in 'Sherlock', de moderne BBC-bewerking van Sir Arthur Conan Doyles verhalen, had hij bedenkers Steven Moffat en Mark Gatiss in no time overtuigd.

'Hij stond bovenaan ons lijstje, en we wisten meteen: dit is onze Sherlock. Benedict ziet niet uit als een normaal mens, hè, hij is meer een exotisch dier (lacht). Geen wonder dat het excentrieke personage na het andere speelt.'

Vanaf vanavond draaft de charismatische Cumberbatch, die momenteel ook hoge ogen gooit in de Hollywood-producties 'Tinker Tailor Soldier Spy' en 'War Horse' en die volgens jaar te zien is in de tweede 'Star Trek'-film van JJ Abrams, weer op in het tweede seizoen van 'Sherlock' op Canvas.

HUMO Het eerste seizoen is overal jubelend onthaald. Had je dat zien aankomen?

Benedict Cumberbatch «Ja en nee. Aan de productie van de eerste afleveringen had de hele ploeg had al enorm veel plezier beleefd, en Martin (Freeman, die zijn sidekick Dr. John Watson speelt, red.) en ik waren er na afloop al redelijk zeker van dat het resultaat iets bijzonders zou worden.

»Dat vertrouwen móét je hebben, anders begin je er niet aan: een victoriaanse detective in het Londen van de eenentwintigste eeuw droppen. Maar dat het publiek de serie zó enthousiast zou ontvangen, nee, dat hadden we niet zien aankomen.»

HUMO Ondertussen is jouw Sherlock een onvervalst stijlicoon geworden.

Cumberbatch «In de verhalen van Doyle zitten genoeg elementen die je probleemloos naar onze tijd kan hevelen. De memoires van Dr. Watson, bijvoorbeeld, zijn in de serie een blog geworden (te volgen op johnwatsonblog.co.uk, red.), en in plaats van met een pijp loopt mijn personage rond met nicotinepleisters.

»Maar wat trek je een moderne Holmes in hemelsnaam áán? Onze kostuumontwerpers hebben veel tijd en energie in zijn look gestoken. Vooral zijn lange wollen jas was een slimme zet van hen - de handschoenen en sjaal waren mijn idee. Verder mag ik heel mooie kostuums dragen, die zo strak gesneden zijn dat ze me weleens het ademen beletten of mijn spijsvertering hinderen. Maar hey, alles voor de show! (lacht)»

HUMO De sequenties waarin Holmes zijn deducties afratelt lijken me een hele opgave. Moet het vaak overnieuw?

Cumberbatch «Dat valt mee. Meestal begin ik de teksten een dag of twee, drie van tevoren vanbuiten te leren. Een zin uitspreken terwijl je al over de volgende nadenkt: dat is de kunst. Ik voer het tempo op door voortdurend in mijn hoofd te roepen: 'Wat komt er nu? En nu? En nú?' 't Is een soort meditatie; ik moet me telkens volledig van mijn omgeving afsluiten.»

HUMO Wat verandert er in het nieuwe seizoen aan de verhouding tussen Holmes en Watson?

Cumberbatch «Omdat we inmiddels een jaartje verder zijn, vormen die twee een hechter team dan ooit. Er zijn nog altijd momenten waarbij de ene van de andere denkt: 'Jeetje, hoe háált-ie het in z'n botte hersens?!' Maar over het algemeen zijn ze stukken beter op elkaar ingespeeld.

»John weet inmiddels wat voor vlees hij in de kuip heeft met Sherlock: hij probeert hem niet meer te veranderen, doet liever z'n best om zo efficënt mogelijk met hem om te gaan. Je zult zien dat hij daardoor almaar meer menselijke trekjes in hem naar boven weet te halen.»

HUMO Tot slot: heeft 'Sherlock' je leven erg veranderd?

Cumberbatch «Toch wel. Ik moet er bijvoorbeeld nog altijd aan wennen dat ik nu overal herkend word. Laatst stapte ik uit het zwembad terwijl een groepje jonge meiden er net in stapte. Ze dromden allemaal samen, giechelend en schreeuwend, om met elkaar uit te vechten of ik het nou was of niet.

»Waarop ik heel hard begon te lachen en met een hoog stemmetje riep: 'Hij is het wél, hij is het wél!' Ze wisten niet waar ze het hadden (lacht). Vreemde ervaring toch, want ik bén Sherlock Holmes helemaal niet - ik ben Benedict Cumberbatch!»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234