null Beeld

Serie: Silk

De Britse advocatenserie 'Silk' - vanavond weer op Eén - is één van de meest geslaagde gerechtsdrama’s van de voorbije vijf jaar. Bewijzen, edelachtbare? Gemiddeld vijf miljoen Britse kijkers én lovende kritieken in de pers. De briljante en gepassioneerde raadsvrouw Martha Costello kan moeiteloos aansluiten in het rijtje beroemde tv-pruiken, zoals Keyzer en De Boer, Judge John Deed, Harvey Specter en Mike Ross ('Suits').

Patrick Bremmers

Terwijl Costello vanavond bij ons haar tweede zaak voor de kiezen krijgt, treft schrijver-bedenker en voormalig advocaat Peter Moffat aan de overkant van de Noordzee voorbereidingen voor het schrijven van de derde reeks.

Tussendoor werkt hij onder andere nog mee aan de Amerikaanse versie van zijn met prijzen overladen topserie 'Criminal Justice', waarvoor niemand minder dan James Gandolfini ('The Sopranos') is gestrikt.

HUMO Ontken het maar niet: u bent schuldig bevonden aan het bedenken van alweer een succesvol nieuw gerechtsdrama!

Peter Moffat «Ha ha, dank je wel. Dat is aardig van je. Ik mág haar gewoon ook enorm: de ambitieuze Martha Costello uit 'Silk'. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met Maxine Peake, die haar gestalte geeft. Zij geeft Martha net dat beetje extra lading. Maar weet je dat Maxine oorspronkelijk dacht dat ze nooit voor de rol in aanmerking zou komen?

»Zij is Noord-Engelse, door en door working class, en was ervan overtuigd dat alleen deftige mannen uit het zuiden van Engeland een geloofwaardige topadvocaat neer konden zetten. Dat vond ik een geweldig uitgangspunt voor dit drama; ik hoop dat na Maxine ook de mensen thuis verrast zullen zijn door mijn invalshoek.

undefined

»Toegegeven, ik was aanvankelijk best bezorgd: zouden de kijkers bereid zijn ‘s avonds om negen uur - primetime op de BBC - tijd te investeren in een vrouwelijke professional die eens niet gedefinieerd wordt door ongeluk in de liefde? Al die vrouwelijke personages die alleen maar lopen te mokken omdat ze verliefd zijn op een man: bóring!

»Nee, bij Martha worden de dramatische ontwikkelingen vooral ingegeven door haar werk op het advocatenkantoor en door de interessante zaken die ze op haar bord krijgt. Natúúrlijk kruisen de professionele en privélevens elkaar zo nu en dan. Maar over het algemeen stellen we de morele problemen, de ethische kwesties en de keuzes en dilemma’s van de advocaten centraal. Het leven aan de balie is per slot van rekening al dramatisch genoeg.»

HUMO Gaat het er echt allemaal zo hevig aan toe in de realiteit?

Moffat «Yep. Seks, roddels, drank, politieke spelletjes en schandalen. You name it. Het klopt honderd procent. Allemaal erg rock-'n-roll. En ik kan het weten want ik ben zelf acht jaar lang advocaat geweest. Mijn vrouw is het nog steeds. Omdat het advocatenwerk zo intensief is, willen de mensen zich na het werk ook écht ontspannen: 'Work hard, play hard.'»

HUMO En het gebeurt dus ook dat iemand op het laatste moment nog een hele stapel dossiers meekrijgt voor een zaak die de volgende dag voorkomt?

Moffat «Zorgelijk, hè. Het kan soms echt een nachtmerrie zijn: de hele nacht ben je bezig om de zaak zo goed mogelijk voor te bereiden. Wat uiteindelijk vaak toch niet lukt. Terwijl het wel van enorm belang is! Want als jij het er als advocaat niet goed van afbrengt in de ochtend gaat je client misschien naar de gevangenis.

»Wat dat betreft denk ik dat televisiedrama zulke zaken ter discussie moet stellen. Per slot van rekening dachten we vijfentwintig jaar geleden ook dat alle dokters goed werk leverden; de waarheid is iets genuanceerder. Maar omdat ze een pruik opzetten, een toga aantrekken en netjes spreken, gaan we er maar van uit dat advocaten goed zijn in hun vak. Vergeet niet: een advocaat is ook maar gewoon een mens.»

Bekijk de trailer:

undefined

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234