null Beeld

Serie: Sleepy Hollow

Misschien wel nét wat u nodig had nu topreeksen als ‘Breaking Bad’ en ‘Mad Men’ aflopen: een moderne update van Washington Irvings Sleepy Hollow-verhaal. Denk: achttiende-eeuwse mistlandschappen, onbeantwoorde liefde en een hoofdloze ruiter in de nacht.

Redactie

In Amerika werd de tv-serie met de voor de hand liggende titel 'Sleepy Hollow' alvast één van de verrassingen van het nieuwe tv-seizoen. Aan de teugels: ‘Underworld’-bezieler Len Wiseman(die elke nacht naast actrice Kate Beckinsale mag slapen) en Hollywoodscenaristen Roberto Orci en Alex Kurtzman. Laat u door de ‘Transformers’-films op het cv van die twee niets wijsmaken: als ze hun ding mogen doen of samenwerken met J.J. Abrams leveren ze topscripts af, zoals die van de ‘Star Trek’-films of ‘Mission: Impossible III’. Wij benieuwd!

Roberto Orci «In Amerika kent iedereen 'Sleepy Hollow' als het kortverhaal van Washington Irving, maar tijdens de promotie hebben we gemerkt dat dat in Europa toch wat minder is - hier kennen ze alleen Tim Burtons versie, die van het verhaal zo ongeveer alleen de namen overhield (lacht).

»Nu, wij hebben ook onze, euh, vrijheden genomen. Eigenlijk is Ichabod Crane een bijgelovige schoolmeester die met de dorpsheld strijdt om de hand van een jonge deerne. Door een hoofdloze ruiter - de Headless Horseman - wordt hij vervolgens uit het dorp verjaagd. Ons concept: wat als Ichabod op de één of andere manier in slaap zou sukkelen na zijn strijd in de Amerikaanse Burgeroorlog en pas wakker werd in 2013? Sámen met de Headless Horseman?! In het heden aangekomen is er natuurlijk niemand die hem gelooft, behalve één agente, en samen trekken ze op onderzoek uit.»

HUMO Wat mogen we van het eerste seizoen verwachten?

Orci «Hopen fun, een paar fijne schrikmomentjes en veel humor - geloof me vrij: het is een unieke reeks geworden. Verveling is geen optie.

»Je moet weten: wij vertellen ons verhaal niet alléén in het heden, maar ook via flashbacks naar Ichabods leven van 250 jaar geleden. Zo krijgt de reeks een soort 'The Da Vinci Code'-achtige vibe mee: we herschrijven de geschiedenis as we know iten we tonen beroemde historische gebeurtenissen zoals de Boston Tea Party vanuit een ander perspectief.

»Daarnaast klutsen we een hele hoop elementen door elkaar: we genieten ervan om de cop procedural -één van de meest vastgeroeste genres tegenwoordig - eens goed door elkaar te schudden. We dwepen met horror - geen groteske, wel met venijnige suspense - en we maken eigenlijk ook een soort langgerekte avonturenfilm waarbij de held het in een race tegen de tijd moet opnemen tegen Het Grote Kwaad. En-ter-tain-ment!»

HUMO Was er een tv-serie waar jullie naar opkeken tijdens het schrijven?

Orci «'Homeland'! Wat daar zo fantastisch aan is: élke aflevering zou een finale kunnen zijn. Die serie heeft een nieuwe standaard gezet wat betreft het vertellen van verhalen. Ze inspireerde ons om onze vrees achter ons te laten: we wéten dat onze premisse steevast één molecule verwijderd is van de totale waanzin. Maar tegelijk verankeren we het verhaal wel in de realiteit: iedereen kan meestappen in de emotionele reis die onze personages maken - niet het minst dankzij onze fantastische acteurs.»

HUMO Valt het ook allemaal nog wat te volgen?

Orci «Voor de toegankelijkheid hoefden we slechts een beroep te doen op onze ervaring bij onze vorige serie, 'Fringe', die qua opzet nogal aanleunt bij 'Sleepy Hollow'. We wilden een rijke mythologie uitbouwen, maar wel te allen tijde het evenwicht bewaren tussen een verhaal dat je beloont door het van begin tot eind te volgen en één waar je op elk mogelijk moment kan inspringen.

»Eerlijk: wij houden wel van rijke mythologieën, van een goeie opbouw en van personages die nog weten wat ze in een vorige aflevering hebben uitgespookt. Ons geluk: de originele 'Sleepy Hollow' blijft een immens populair kortverhaal dat nagenoeg iedereen kent. We kunnen ons dus wel wat vrijheden veroorloven zonder meteen de helft van ons publiek kwijt te spelen (grijnst).»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234