null Beeld

Serie: Southland

Een politieserie, zegt u? Die zich afspeelt in LA? Nee maar! En dat de hele zomer lang op VT4? Stoort het als we even een klein vreugdedansje maken?

Redactie

Genoeg gelachen: 'Southland', want daarover hebben we het hier, belooft echt wel iets te worden. Bedenkster Ann Biderman heeft haar sporen verdiend bij 'NYPD Blue', een serie die veel te lang heeft aangesleept, maar die toch net dat ietsje doorleefder en rauwer was dan de glimmende procedurals waarmee we tegenwoordig overspoeld worden - en bovendien: er is maar één Sipowicz.

Critici aan de andere kant van de plas (de Atlantische plas, that is) waren alvast laaiend over het eerste seizoen, en vergeleken 'Southland' met fijne series als 'The Shield' en 'The Wire'. Biderman van haar kant belooft iets 'helemaal anders' dan we gewend zijn.

De pilootaflevering wordt vannacht uitgezonden om vijf voor één. Toch maar die digicorder programmeren?

Ann Biderman «Ik wilde niet dat de structuur van de serie bepaald werd door de misdaden, zoals je altijd ziet: bij ons worden sommige misdaden opgelost, andere niet; sommige hebben een directe impact op de protagonisten, andere niet. Ik heb me ook ver gehouden van het zedenlesje dat de doorsnee-aflevering van een flikkenserie afsluit.

»In plaats daarvan laten we de verhalen meanderen van personage naar personage - alsof ze elkaar een stokje doorgeven. Sommige figuren krijg je een aflevering of twee niet te zien, waarna ze plots weer opduiken. Er is ook niet echt een centrale plek, waar ze allemaal samenwerken.»

- Klinkt als iets wat van Robert Altman zou kunnen zijn.

Biderman «Dat is een geweldig compliment - ik ben een grote fan. En er zit iets in: we volgen zes hoofdpersonages die we door de stad laten zwerven om de verhalen te zoeken die we willen vertellen.

»De verhalen volgen niet echt op elkaar, maar er komen wel elementen terug, voornamelijk uit het privéleven van de agenten. Je ziet ze niet alleen op het werk - ik wilde echt met hen naar huis.»

Eén van die agenten wordt gespeeld door Benjamin McKenzie, welbekend als Ryan uit het door meisjes wereldwijd betreurde 'The O.C.'. Lang geleden dat we díé nog gezien hadden!

Benjamin McKenzie «Ik ben opnieuw de nieuwkomer van dienst. Mijn personage, Ben Sherman, komt net van de politieschool en wordt door zijn partner, de ervaren rot John Cooper (een rol van Michael Cudlitz, red.), niet gespaard: de pilootaflevering draait grotendeels rond de pogingen van Ben om te bewijzen dat hij het in zich heeft om een goeie flik te worden.»

- Wat maakt 'Southland' volgens jou anders dan andere politieseries?

McKenzie «Ten eerste: de focus op de personages. Ten tweede: 'Southland' is een stuk realistischer dan de kijkers gewend zijn. De manier van filmen, de locaties, de dialogen...

»Ik wil hier niet de draak steken met 'C.S.I.', maar vind je het ook niet vreemd hoe de onderzoekers daar met elkaar spreken in clevere, perfecte volzinnen, die ook nog eens boordevol culturele referenties zitten?

»En dan nemen ze een minuscuul stukje duimnagel, waarmee ze vaststellen dat de butler het gedaan heeft (lacht). Groot verschil met 'Southland', hoor.»

- Veel acteurs die zich voorbereiden op een rol als agent, gaan mee op zogenoemde ride-alongs: op échte patrouille met échte agenten. Jij ook?

McKenzie «Ja. We zijn allemaal op bootcamp geweest, en de ride-along was één van de opleidingsonderdelen (lacht). We hebben ook leren schieten, een kamer binnenvallen, iemand in de boeien slaan. Voor u zit een heuse flik!»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234