null Beeld

Serie: Spitsbroers

Net nu minister van Cultuur en Media Sven Gatz heeft aangekondigd dat hij minder sport wil zien op de openbare omroep, komt VTM nog wat zout in de wonde strooien. Of is het toeval dat de commerciële zender uitgerekend nu een fictiereeks lanceert waarin Koning Voetbal de hoofdrol speelt?

We dachten van niet! ‘Spitsbroers’ is ontsproten aan het brein van Kristof Hoefkens, de jongere broer van voetbalvedette Carl, en gaat over twee broers die allebei dromen van een carrière als profvoetballer. Omdat het lot een gemeen wijf is – en omdat er anders nogal moeilijk een dramareeks uit te puren was – wordt die wens slechts voor één van beiden werkelijkheid. ‘Spitsbroers’ kan rekenen op bekend acteervolk als Sien Eggers, Bert Haelvoet en Louis Talpe, voor de rollen van de rivaliserende broers boorden de makers vers bloed aan in de vorm van Oscar Willems en Joren Seldeslachts. Die laatste was ooit verantwoordelijk voor onze allereerste hormonenopstoot, in de tijd dat hij nog als Blinker aan z’n bakfiets zat te sleutelen.

Joren Seldeslachts «Ik schrik er eigenlijk zelf van hoe vaak ik nog als Blinker herkend word. Wanneer ik mijn baard laat staan, valt het nog wel mee. Maar als ik ’m voor een rol moet afscheren, zoals in ‘Spitsbroers’, word ik er voortdurend op aangesproken. Ik had gehoopt dat dat met de jaren wel zou minderen, maar blijkbaar herhaalt Ketnet die films regelmatig in de vakanties. Ach, ik heb er ondertussen mee leren leven dat ik voor veel mensen nog heel lang Blinker zal blijven.»

HUMO Snel over naar ‘Spitsbroers’ dan. Moet je een voetbalfan zijn om de reeks te smaken?

Seldeslachts «Nee, dat is zeker niet nodig. Mannen die van voetbal houden, gaan er natuurlijk sowieso iets aan hebben. Vrouwen die van gespierde kuiten houden trouwens ook (lacht). Maar veel meer dan over voetbal gaat ‘Spitsbroers’ over wat het is om in één klap rijk en beroemd te worden. De impact daarvan op je persoonlijkheid én op de mensen die je omringen.

»En natuurlijk gaat het ook over wat het betekent om een broer te hebben. Eentje die je niet altijd kunt uitstaan, maar die je toch doodgraag ziet.»

HUMO Doet ons een beetje denken aan ‘Nieuw Texas’, die andere broederreeks waar je momenteel in te zien bent.

Seldeslachts «Ja, daarin speel ik ook al een broer, terwijl ik nu niet meteen een ervaringsdeskundige ben: ik ben enig kind (lacht). Al heb ik door zo lang met Oscar op te trekken wel broederlijke gevoelens voor ’m gekweekt. Tijdens de audities klikte het al meteen tussen ons, en dat is er tijdens de opnames eigenlijk alleen maar op vooruitgegaan. We lijken allebei ook heel erg op ons personage. Ik had niet zomaar zijn rol kunnen spelen, en hij niet die van mij. Oscar is een heel andere acteur dan ik, wat voor een aangenaam contrast tussen de twee broers zorgt.»

HUMO Koesterde jij als jongetje ook de droom om later stervoetballer te worden?

Seldeslachts «Natuurlijk! Ik wou profvoetballer worden én brandweerman én astronaut. (Glimlacht) En acteur, dat ook. Ik heb ook altijd voetbal gespeeld, ook nu nog, maar echt uitblinken deed ik niet.

»Zes maanden voor de opnames van ‘Spitsbroers’ zijn Oscar en ik beginnen te trainen met Kristof Hoefkens, de bedenker van de reeks. Hij is zelf ook een begenadigd voetballer – volgens Carl was hij eigenlijk beter dan hij, maar... (fluistert) hij durfde zichzelf geen pijn te doen (lacht). Hij oefende met ons op onze baltechniek en leerde ons combinaties aan die we voor de reeks moesten kunnen.»

HUMO Pluk je daar nu nog de vruchten van in je amateurvoetbalcarrière?

Seldeslachts «Vlak na de opnames was mijn techniek er wel aanzienlijk op vooruitgegaan, ja. Maar helaas verslapt zoiets ook weer heel snel, als je het niet onderhoudt.»

HUMO Je bent momenteel in twee fictiereeksen te zien, in primetime op twee drukbekeken zenders. Je moet wel een heel goede manager hebben.

Seldeslachts (lacht) «Het is inderdaad wel heel fijn om nu plots in twee series te mogen meespelen. Toen ik net afgestudeerd was als acteur, zag ik de toekomst nochtans niet zo rooskleurig in. Iedereen wil natuurlijk graag acteur worden, maar na die studies moet je dat dan ook effectief gaan waarmaken. Dat zorgde in het begin weleens voor nervositeit. Nu ben ik veel zekerder van mijn stuk: mijn angsten zijn weg, omdat ik gemerkt heb dat ik het gewoon heel graag doe, dat acteren. Misschien is dat de reden waarom ik nu zoveel kansen krijg?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234