null Beeld

Serie: Stella

Een Britse versie van 'Roseanne': dat was oorspronkelijk het idee achter 'Stella'. Maar toen Ruth Jones klaar was met het neerpennen van het scenario, bleek de reeks toch iets helemaal anders: meer comedy drama dan sitcom, en nergens een hinnikend studiopubliek te bespeuren.

Redactie

Jones nam zelf ook de hoofdrol voor haar rekening: ze speelt Stella, een vrouw van ergens in de veertig, moeder van drie - waarvan één achter de tralies - en twee keer gescheiden. Stella probeert de eindjes aan mekaar te knopen met strijkwerk in het fictieve Welshe stadje Pontyberry.

Komisch maar tegelijk uit het leven gegrepen. Als uw leven zich in Wales afspeelt en u 's morgens de dingen begroet met een sappig Welsh accent, that is.

Ruth Jones (Met een sappig Welsh accent) «Als locatie voor 'Stella' kozen we voor de regio die ze in Wales 'the Valleys' noemen. Ik kén the Valleys goed: mijn zus woont er en heeft er haar dokterspraktijk. Het is een erg kleurrijke streek met al even kleurrijke bewoners.

»Dat Stella's buren een paard in hun woonkamer hebben staan, dat heb ik bijvoorbeeld niet verzonnen. Mijn zus maakte het mee toen ze een keer op huisbezoek ging. Zo'n anekdotes zijn een godsgeschenk als je een komische serie aan het schrijven bent.

»Erg vriendelijke mensen daar in the Valleys, ook. Dat ondervonden we aan den lijve toen we er aan het filmen waren - de reeks telt tien afleveringen van telkens een uur, dus hebben we er een hele poos verbleven. Filmden we op straat, dan verzamelde er zich steevast een hele menigte nieuwsgierigen rondom ons.

»Ze gedroegen zich voorbeeldig: tijdens het filmen kon je een speld horen vallen, maar na elke take begonnen ze spontaan te klappen. Alsof we elke keer weer een prachtprestatie hadden neergezet.»

- Stella vormt een heel verschil met het soort personages dat we van je gewoon waren: Myfanwy, de barmeid in de 'only gay in the village'-sketches van 'Little Britain', en Nessa uit 'Gavin & Stacey', ook niet bepaald het toonbeeld van finesse.

Jones «Nessa was nogal een brutaaltje, da's waar. Stella is helemaal anders: ze is in de eerste plaats een moeder, iemand die de zaken in de juiste banen leidt. Daarom zie je haar keer op keer in een comfortabele T-shirt en met haar haren samengebonden in een lekker praktische paardenstaart.

»Voor mij moest ze vooral overkomen als iemand die niet al te veel inzit met hoe ze eruitziet.»

- Dat doe jij duidelijk wel: sinds je Nessa speelde ben je een paar kledingmaten kwijtgespeeld. We herkenden je haast niet!

Jones «De Britse roddelpers was ook geschrokken: 'Ruth Jones plots veel slanker,' kopten ze. Plots? Het heeft me verdorie twee jaar gekost om al die kilo's te verliezen! Kennelijk is een traag dieet niet sensationeel genoeg. Nee, dan verzinnen ze er liever een maagring bij. Ik heb me er uiteindelijk bij neergelegd: laat ze maar schrijven wat ze willen.

»Vroeger kreeg ik vaak de vraag of mijn gewicht een invloed had op het soort rollen die ik kreeg aangeboden. Ik had nochtans niet het gevoel dat ik getypecast werd als 'de dikke' - al herinner ik me wel een auditie voor een serie die 'Fat Slags' heette (lacht).

» Eigenlijk had ik me er aan de toneelschool al min of meer bij neergelegd: 'Ze zullen me nooit vragen voor de rol van Julia, maar altijd voor die van de ietwat gezette min.' Dat klinkt misschien bitter, maar ik noem het liever een gezonde dosis realisme.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234