null Beeld

Serie: The Big Bang Theory

Misschien komt het door de huiveringwekkende herinneringen aan vervlogen lessen wiskunde en fysica, maar wij voelen ons altijd lichtjes ongemakkelijk worden als de nerdy sitcom 'The Big Bang Theory' op het scherm verschijnt.

En we krijgen jeuk op moeilijk bereikbare plekken van de maniertjes van Jim Parsons, die onlangs voor de derde keer de Emmy voor beste komische acteur wegkaapte met zijn vertolking van Sheldon Cooper. Dat wordt weer krabben vanavond, als 2BE van start gaat met seizoen zes.

- Proficiat met je overwinning. Het moet een fijn gevoel geven als de envelop opengaat en het jouw naam is die wordt afgeroepen.

Jim Parsons «Eerlijk waar: je kan het nog het beste vergelijken met het gevoel dat je hebt als je net aan een auto-ongeluk bent ontsnapt. Gewoon al het idee dat je over luttele seconden moet opstaan om die mensenmassa toe te spreken, doet een ongelofelijke hoeveelheid adrenaline door je lijf razen. Dat is vooral vermoeiend. Na zo'n prijsuitreiking laat ik de afterparty dan ook aan me voorbijgaan. Nee, ik ga liever naar huis en kruip onder de wol.

»Of klink ik nu ondankbaar? Da's niet de bedoeling, want 'The Big Bang Theory' heeft mijn leven onnoemelijk veel beter gemaakt. Sindsdien heb ik mijn stempelkaart geen enkele keer meer nodig gehad. Je kan je niet voorstellen hoe bevrijdend het is om niet voortdurend met de schrik te moeten leven: 'Hoe ga ik nu weer de huur betalen?' Jarenlang was het krabben (weet hij ook eens wat het is, red.). Ik heb zelfs nog in een appartement gewoond waar 's winters de sneeuw door het dakraam recht de badkamer in dwarrelde. Maar het leverde ons wel mooi een winterse korting op van de huisbaas.»

- Heeft seizoenenlang wetenschappelijke wijsheden spuien je ook slimmer gemaakt?

Parsons «Ik vrees van niet. Eigenlijk is het een schande, maar voor elke aflevering zoek ik van alles op - zodat ik toch een idee heb wat ik allemaal sta uit te kramen - waarop ik al die wijsheid weer vrolijk vergeet zodra ik aan de volgende aflevering begin. Niks van die informatie lijkt te blijven hangen. Misschien ben ik nu zelfs dommer dan voordien, omdat er al jaren geen tijd meer overblijft om nog andere dingen te leren.»

- Een wetenschappelijke bolleboos ben je dus niet. Heb je dan niets gemeen met je personage?

Parsons «O jawel. Sheldon lijkt maar niet te snappen wat andere mensen willen horen. Zelf heb ik dat ook een beetje, al is hij nog veel onbeholpener dan ik. Het is alsof hij een bepaalde filter mist. Hij denkt nooit: 'Oei, zou ik hiermee iemand kwetsen?' Hij zegt gewoon wat hij denkt, klaar.

»Als kind was ik ook vreselijk verlegen. Ik herinner me de dag dat mijn moeder me voor het eerst meenam naar de kleuterklas. Er kwamen allemaal kinderen op me afgelopen, maar ik durfde niet eens hallo te zeggen. Die verlegenheid heeft dus altijd in mijn DNA gezeten, ik ben ermee geboren.»

- Zijn geeks de nieuwe sekssymbolen?

Parsons «Absoluut. Intelligentie is altijd sexy. Tot het irritant wordt, natuurlijk.»

- Als Sheldon een grap uithaalt, gaat dat altijd gepaard met de compleet onbegrijpelijke kreet 'Bazinga!'.Het woord is zowaar z'n eigen leven gaan leiden.

Parsons «Elke dag vraagt wel iemand me of ik even 'bazinga'kan zeggen. Deze morgen ook al. Eerst probeerde ik de boot nog af te houden, maar toen bleek het om een Irak-veteraan te gaan. Hoe kan ik nu iets weigeren aan iemand die mijn land zo'n grote dienst heeft bewezen? Een kleine 'bazinga' leek me het minste.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234