null Beeld

Serie: The Borgias (seizoen 2)

Scoren hoog in het lijstje van families die u liever niet aan de koude kant krijgt: de Borgia's, een Spaans geslacht dat in de vijftiende eeuw twee pausen voortbracht, maar ook niet vies was van corruptie, overspel en de occasionele wraakmoord. In seizoen twee van 'The Borgias' bezondigen ze zich zelfs aan een streepje incest.

Steracteur Jeremy Irons speelt opnieuw paus Alexander VI, de pater familias van het zootje ongeregeld, en hij krijgt serieuze concurrentie van zijn jongste zoon Cesare, vertolkt door François Arnaud. Hij heeft zijn kardinaalsmuts ingeruild voor een in velerlei omstandigheden toch net iets handiger zwaard.

François Arnaud «In het begin van de reeks was Cesare inderdaad nog wat onzeker en ging hij voortdurend bij zijn vader Rodrigo te rade. Maar nu die fel verzwakt is, ziet hij zijn kans schoon om zelf als leider naar voren te treden.»

- Cesare staat in de geschiedenisboeken geboekstaafd als een verdorven figuur die zijn eigen broer zou hebben vermoord. Kon u als acteur wel sympathie voelen voor zo'n personage?

Arnaud «Je moet ook niet alles geloven wat in die boeken geschreven staat (lacht). Ik heb enkele biografieën over hem gelezen en die verschillen op zijn zachtst gezegd nogal van elkaar. In eentje las ik dat hij soms willekeurige mensen neerschoot op straat, gewoon voor de lol. In ons verhaal hebben we 'm toch wat minder kwaadaardig gemaakt.

»Het was sowieso niet onze bedoeling om de Borgia-geschiedenis woord voor woord na te spelen. 't Is een fictiereeks, geen documentaire. Je moet 'The Borgias' eerder zien als een shakespeareaans drama, waarbij de hoofdrollen toevallig door historische figuren worden gespeeld.

»Trouwens, Cesare is inderdaad geen heilig boontje, maar hij heeft wel logische redenen voor zijn misdaden. Uiteindelijk staat alles wat hij doet in teken van een hoger doel, in zijn geval de eer van zijn familie.»

- Het klinkt bijna alsof u hem begrijpt.

Arnaud «Nu je het zegt, we hebben wel wat gemeen met elkaar. Ik ben natuurlijk niet zo agressief als hij - ik word al ongemakkelijk als het woord 'bloed' nog maar valt. Maar van meet af aan zag ik al iets donkers, iets gevaarlijks in hem dat ik herkende.»

- Hoe eng was het om als onervaren acteur tegenover een wereldster als Jeremy Irons te staan?

Arnaud«Eerlijk? In het begin was ik doodsbang. Ik herinner me nog onze eerste scène samen. Ik was op van de zenuwen en de eerste twee takes speelde ik echt belabberd. De derde ging al veel beter, maar omdat mijn zelfvertrouwen tegen die tijd al zo geslonken was, had ik me een beetje verstopt voor de camera.

»Jeremy heeft me toen flink de huid vol gescholden: 'Je stond nu eindelijk goed te acteren! Waarom stop je jezelf dan weg?' (Glimlacht) Vanaf toen was het ijs tussen ons wel gebroken.»

- Ligt het aan ons, of draagt u dit seizoen een andere pruik?

Arnaud «Dat heb je inderdaad goed gezien. In de eerste jaargang was mijn haar nogal... priesterig: heel steil en gladjes. Maar nu Cesare gaat vechten, vonden we wel dat het wat minder L'Oréal en wat meer nonchalante krul mocht zijn.»

- Er hing al elektriciteit in de lucht tussen Cesare en zijn zus Lucrezia. Wordt er nu ook één en ander geconsumeerd?

Arnaud «Tja, ik kan nog niet alles verklappen, maar die band wordt wel wat minder onschuldig, ja. Ik had trouwens de indruk dat mensen echt gek waren op die verhaallijn in het eerste seizoen. Als ik fans tegenkwam, was het eerste wat ze me vroegen steevast 'wanneer Cesare en Lucrezia het nu eindelijk met elkaar gingen doen' (lacht). Mensen zijn toch perverse wezens, hè?»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234