null Beeld

Serie: The Borgias

Er heerst nog steeds betreurenswaardig veel onduidelijkheid over de 'F.C. De Kampioenen'-film, dus richten we onze blik aan het begin van het nieuwe jaar gezwind op buitenlands kwaliteitsdrama. Bijvoorbeeld op ‘The Borgias’, een prestigieuze kostuumreeks met Zijne Excellentie Jeremy Irons in de hoofdrol.

ai

Seks en geweld

We schrijven 1492; Italië ten tijde van de renaissance. De Catalaanse kardinaal Rodrigo Lanzol de Borja schopt het tot paus Alexander VI. Het eerste seizoen gaat in hoofdzaak over 's mans steile opmars naar het hoogste religieuze ambt, en hoe hij erin slaagt zichzelf in die functie te bestendigen met chantage, verraad en een aardige portie seks en geweld.

'The Godfather' in het Vaticaan:

Zo omschreef Oscarwinnaar Neil Jordan ('The Crying Game') zijn oorspronkelijke plan om de saga van de Borgias in een langspeelfilm te gieten, tot Steven Spielberg hem aanmaande om het voor televisie te doen. Niet eens zo'n vreemde omschrijving, gezien de beruchte Borgia-clan algemeen beschouwd wordt als de voorloper van de Italiaanse maffia.

'The Tudors' meets 'The Sopranos':

Hoewel 'The Borgias' niet zo majestueus is als het tv-monument rond de familieperikelen van maffiabaas Tony Soprano, ligt de thematische verwantschap met de kostuumreeks over het leven van Hendrik VIII er wél vingerdik op. De machtshonger, de historische omkadering, de schandalen en de affaires; het zit er allemaal in.

Kostuums en decors:

Zijn, in één woord, somptueus. De hele reeks lijkt een opgesmukte geschiedenisles, dus kosten noch moeite werden gespaard om een zo accuraat mogelijk beeld op te hangen van het tijdperk, de sfeer en de donkere gangen waarin kardinalen en incestueuze families hun duivelse plannen smeedden.

Jeremy Irons:

De Britse legende liet Hollywood even links liggen om de opper-Borgia te vertolken; een corrupte, overspelige, door-en-door gewetenloze dienaar van God, die de Tien Geboden consequent aan zijn laars lapt en staf en mijter enkel aanwendt om zijn nooit aflatende honger naar macht te stillen. En kijk: die glansrol zit hem als gegoten. Het zijn trouwens de hoofdrolspelers - met ook speciale vermeldingen voor de uitstekende vertolkingen van François Arnaud als bastaardzoon Cesare en Colm Feore als Rodrigo's aartsrivaal Giuliano Della Rovere - die de reeks na verloop van tijd redden van een aantal karikaturale personages en scenariowendingen. Dat lukt aardig, zeker wanneer Irons als vileine paus zijn charmes gebruikt om de lakens te kunnen delen met Lotte Verbeek - na Carice Van Houten in 'Game of Thrones' alwéér een Hollandse actrice die een sexy minnares speelt. Zo kan-ie wel weer!

Trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234